Εικαστική έκθεση για τη Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία

Μια σπουδή στον Αιγαιακό υλικό πολιτισμό

Η Γυναικεία Μυκονιάτικη Ενδυμασία ενέπνευσε 18 γυναίκες εικαστικούς, οι οποίες αφού μελέτησαν τον τοπικό και Αιγαιακό υλικό πολιτισμό, τον αποτύπωσαν με σύγχρονες εικαστικές φόρμες. Τα έργα τους παρουσιάζονται στην έκθεση της γυναικείας ενδυμασίας της Μυκόνου του 18ου αιώνα από τον καταξιωμένο ενδυματολόγο – σκηνογράφο, Γιάννη Μετζικώφ. Το έργο βασίστηκε κυρίως στα σχέδια του Γάλλου βοτανολόγου- περιηγητή Joseph Pitton de Tournefort (1700). Στόχος των διοργανωτών ήταν η διερεύνηση στοιχείων της Παράδοσης στη σύγχρονη γυναικεία εικαστική πραγματικότητα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμαλίας 4, στην Πλατεία Συντάγματος. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 19:30 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου. Με την έκθεση αυτή υμνείται η Αιγαιακή ενδυματολογική παράδοση και η Τέχνη που μας ενώνει με το παρελθόν. Συνάμα, αποτίεται φορός τιμής σε όλες εκείνες τις ξεχωριστές προσωπικότητες που έζησαν στο ιστορικό σπίτι των Κατακουζηνών.

Έργα 18 εικαστικών

Το κοινό θα έχει τη χαρά να θαυμάσει έργα των εικαστικών: Ε. Αγγέλου, Ά. Αλκαλάη, B. Amezkua, Μ. Βαρδοπούλου, Δ. Γεωργιάδη, Γ. Γκρεμούτη, Ε. Γουλάκου, Ε. Έλληνα, Μ. Ζαμπούρα, Ά. Θεοχαράκη, Σ. Καζιάλε, Μ. Κάσση, Χ. Κοέν, C. Mitrentse, Ε. Παυλοπούλου, Σ. Πολίτη, Έ. Φουρίκη και Κ. Χριστοφορίδη. Οι δεκαοκτώ εικαστικοί θα παρουσιάζουν μεμονωμένα το έργο τους στους επισκέπτες με στόχο να αναδείξουν την επιρροή της μυκονιάτικης ενδυμασίας και των στοιχείων που την αφορούν, στο έργο τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα χαιρετήσουν η κ. Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου από το Ίδρυμα Κατακουζηνού και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, ο οποίος παραχώρησε την ενδυμασία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει παρουσίαση της έκθεσης από την Μουσειολόγο – Επιμελήτρια Μίνα Α. Καραγιάννη, καθώς και η ομιλία της δρ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών με θέμα “Όταν η Παράδοση γίνεται έμπνευση”. Τέλος, την ενδυμασία θα παρουσιάσει ο κ. Γιάννης Μετζικώφ. Η παρουσίαση-έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή και εύχρηστο κατάλογο τυπωμένο με τα χρώματα που έβαφε ο Γιάννης Τσαρούχης την οικία των Κατακουζηνών.

Κοπή γραμματοσήμου

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμμετέχουν στην έκθεση ως υποστηρικτές, και «κόβουν» μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, το πρώτο εικαστικό γραμματόσημο με την ενδυμασία Μυκόνου.

Επίδειξη σπάνιου βιβλίου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες το αυθεντικό τρίτομο έργο του 1700 του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, στο οποίο στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, η έρευνα για τη δημιουργία της νέας ενδυμασίας, πολύτιμη πηγή πληροφοριών και για τις εικαστικούς.

Η παρουσίαση-έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή και εύχρηστο κατάλογο τυπωμένο με τα χρώματα του Γιάννη Τσαρούχη.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου

Σημειώνεται ότι η απόδοση της Μυκονιάτικης φορεσιάς αποτελούσε έναν από τους πρώτους στόχους του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου. Αντλώντας πληροφορίες από κείμενα και γκραβούρες περιηγητών, και με συνεχείς βελτιώσεις τα μέλη της κατάφεραν σήμερα να αποδώσουν την παραδοσιακή μυκονιάτικη φορεσιά.

Το 1982, μέλη-μοδίστρες του Συλλόγου έραψαν τη φορεσιά της μυκονιάτισσας ηρωίδας του 1821 Μαντώς Μαυρογένους, βασισμένη σε λιθογραφία του Adam Friedel για την οποία λέγεται είχε ποζάρει η ίδια.Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου δώρισε φορεσιά της Μαντώς στο Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου το 2011. Τη νεότερη αυτή φορεσιά την επιμελήθηκε αφιλοκερδώς ο Γιάννης Μετζικώφ με την βοήθεια της Μαρλένας Γεωργιάδη και προσωρινά φιλοξενείται στο Γρυπάρειο Ίδρυμα της Μυκόνου.

Σήμερα, διατηρείται μια πλούσια ιματιοθήκη τοπικών παραδοσιακών φορεσιών που έχουν κατασκευαστεί από τον Σύλλογο καθώς και αρκετό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Για την καλύτερη φροντίδα και διατήρησή τους δημιουργήθηκε μια ομάδα γυναικών με αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό. Οι παραδοσιακές φορεσιές διατίθενται στους μαθητές του νησιού που συμμετέχουν στις παρελάσεις, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, σε μαθητικούς διαγωνισμούς και σε τοπικές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Παρασκευή 17:00 0 20:00 – Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 15:00