Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – Καλοκαίρι 2015

Με το εικαστικό αφιέρωμα “Από τις ρίζες του μύθου” στον ζωγράφο Πέτρο Παπαβασιλείου (1928-2014) να αποτελεί τη “ναυαρχίδα” του φετινού προγράμματός της, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση” φιλοξενεί και φέτος εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Ο Πέτρος Παπαβασιλείου, γιος του Σπύρου Παπαβασιλείου και της Κατερίνας Δρόσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Πέρναγε τα καλοκαίρια με την οικογένειά του στο σπίτι της μητέρας του στη Μύκονο. Το 1994, όντας καταξιωμένος ζωγράφος, δώρισε μεγάλη συλλογή έργων του στον Δήμο Μυκόνου, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ.

Οι πολύμορφες και πυκνές συνθέσεις του αποδίδουν με δυνατό σχέδιο εκρηκτικά χρώματα και απηχήσεις από τον ορφισμό, πλάσματα της φαντασίας του και εσωτερικά οράματα, αινιγματικές μορφές και σύμβολα, θραύσματα του έμψυχου και άψυχου κόσμου.

Ιούνιος

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι επισκέπτες της Πινακοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση της Ναπολεάνας Νανούλη “Νοητά Μονοπάτια ΙΙ” στην Αίθουσα Ματογιάννι και τα έργα ζωγραφικής-ψηφιδωτού των Luis Orozco και Karelijne Leemans στην Αίθουσα Καλογερά.

Ιούλιος

Τον Ιούλιο, η Αίθουσα Ματογιάννι υποδέχεται τους Βασίλη Πράπα (“Δεν παραδίνομαι” - κολάζ με ανακυκλώσιμο χαρτί”), Φίλιππο Θεοδωρίδη (“12 months of summer” - τυπώματα) και Γιώργο Γιώτσα “Λευκή Θέα” - Μικτή Τεχνική). Από την άλλη, στην Αίθουσα Καλογερά, θα παρουσιαστούν τα έργα της Aida Carbone, ακρυλικά σε καμβά & ξύλο, υπό τον τίτλο “Παράθυρο με θέα”, οι φωτογραφίες των Στεφανίας Ρουγγέρη και Δημήτρη Ρουσσουνέλου “Η Κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει” και η “Κοσμική ενέργεια” της Μίλυ Μαρτιώνου.

Αύγουστος

Ο Συριανός φωτογράφος Λεωνίδας Βασιλόπουλος, μετά την παρουσίαση της έκθεσης “Πουθενά” στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, παίρνει τον τελευταίο επιβάτη του και ταξιδεύουν μαζί στη Μύκονο, όπου θα περάσουν δέκα όμορφες ημέρες (11-20 Αυγούστου) στην Αίθουσα Ματογιάννι στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου. Θα προηγηθεί η ζωγράφος Ειρήνη Σακκά (“Ενότητες”), ενώ μετά τον κ. Βασιλόπουλο τη σκυτάλη παίρνει η ομαδική έκθεση των Μόνικα Δέρπαπα, Μιχάλη Δέρπαπα, Richard James North και Ken Richards. Στην Αίθουσα Καλογερά θα περάσουν τον Αύγουστο η Ειρήνη Δανιόλου Νεοφύτου (“Τι μου θυμίζει” - Ακρυλικά) και η Ελένη Νικολάκη (“Αύρα Μυκόνου” - Ακρυλικά).

Σεπτέμβριος

Τον Σεπτέμβριο θα εκθέσουν τα έργα τους οι: Γιώτα Ντάτσικα, James Eiddowson – Καίτη Φούσκη – Γιάννης Τεπετσικλής – Βασίλης Καβουρίδης και η Σουλτάνα Κολγιωνη (Αίθουσα Ματογιάννι), Art Az, James Widdowson – Καίτη Φουσκή – Γιάννης Τεπετσικλής – Βασίλης Καβουρίδης – Βιβή Χανιώτη και οι Λεώνη Γιαγδζόγλου και Νικόλας Κολιγιάννης (Αίθουσα Καλογερά).

Οκτώβριος

Τέλος, ένα εικαστικό ταξίδι στη Δήλο των αρχών του 20ου αιώνα, με τον τίτλο “Νησί, Άνθρωποι, Πέτρες” θα μας χαρίσουν η ΚΔΕΠΠΑΜ και η Γαλλική Σχολή Αθηνών τον Οκτώβριο. Ακολουθούν οι Δήμητρα Νάζου - Μαργαρίτα Κοντού με ζωγραφικά έργα, χειροποίητο κόσμημα και κούκλα και ο φωτογράφος Τζιουσέπε Φάμπρις “Ο Φωτεινός Θάλαμος”) στην Αίθουσα Ματογιάννι, καθώς και οι: Luca Roberto (“Γυμνοί αμμόλοφοι” - φωτογραφία) και Ευγενία Καναβάρου – Λυκούρη “Όττω τις εράται” στην Αίθουσα Καλογερά.