Το γεγονός του καλοκαιριού στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Ταξιδεύοντας με το πλοίο της Ελληνικής Ζωγραφικής

Μερικοί από τους “θησαυρούς” της Εθνικής Πινακοθήκης, αντιπροσωπευτικά αριστουργήματα του γοητευτικού είδους της θαλασσογραφίας, στο οποίο διέπρεψαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες τοπιογράφοι, θα κοσμήσουν αυτό το καλοκαίρι την Πινακοθήκη Κυκλάδων με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος “Αντώνιος Ε. Κομνηνός” .

Η έκθεση “Ταξιδεύοντας με το πλοίο της Ελληνικής Ζωγραφικής” (19ος & 20ος αιώνας) αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις - σταθμούς στο πρόγραμμα “Σύρος – Πολιτισμός 2015”.

Η θάλασσα, συνδεδεμένη άμεσα με τη ζωή του ελληνικού λαού και την ιστορία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και σε όλη την πορεία της σύγχρονης τέχνης.

Τα έργα της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει από 3 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου 2015 προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Η έκθεση είναι υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και περιλαμβάνει έργα των μεγάλων θαλασσογράφων Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασιλείου Χατζή και Ιωάννη Αλταμούρα, των Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη και Μιχάλη Οικονόμου, οι οποίοι θεωρούνται ανανεωτές της τέχνης, στο πνεύμα του μοντερνισμού, των Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Αγήνορα Αστεριάδη, Θάνου Τσίγκου, Γιάννη Γαίτη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη κ.ά., που εκφράζουν το προσωπικό τους ιδίωμα στον χώρο της τοπιογραφίας κ.ά..

Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου.

Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 13:00 & 19:00 – 22:30.