Γλυπτική εγκατάσταση της Λιλιάνας Αρεταίου στον οικισμό της Χαλανδριανής

Ένα λιλιπούτειο πλήθος "στη Χωραφίδα"

  • Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, 2018 - 06:15

Μικρά πήλινα ανθρωπάκια, που φέρουν τη διαχρονικότητα του ψημένου άργιλου και μια σαφή αναφορά στην αφαιρετική προσέγγιση των κυκλαδίτικων ειδωλίων, μαγνητίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών της βορειοανατολικής πλευράς της Σύρου.

Η Γλυπτική Εγκατάσταση της Λιλιάνας Αρεταίου σε χωραφίδα του προϊστορικού οικισμού της Χαλανδριανής παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Απάνω Μεριάς με τίτλο "Αναζητώντας το Γεωλογικό Θησαυρό της Σύρου" και της ομαδικής εικαστικής έκθεσης "Genius Locci - Το πνεύμα του τόπου".

Σύμφωνα με την περιγραφή της εγκατάστασης «Στη χωραφίδα της Χαλανδριανής, μετά τη βροχή, πηγαίνουν οι άνθρωποι και μαζεύουν σαλιγκάρια. Ενίοτε μπορεί να συναντήσουν και μικρά κεραμικά γλυπτά. Ένα λιλιπούτειο πλήθος που βαδίζει, κοντοστέκεται και κουβαλάει. Ένα κάδρο εν κινήσει και την ίδια στιγμή παγωμένο στο χρόνο. Κτερίσματα από μια ανασκαφή του μέλλοντος που ξεφυτρώνουν μέσα από τα χορτάρια και τις μυρμηγκοφωλιές για να καλέσουν τους περαστικούς στο διαχρονικό παιχνίδι του ανθρώπου μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίωσης».

Η Λιλιάνα Αρεταίου σπούδασε Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έκανε το European Master in Intercultural Education στο FU του Βερολίνου. Από το 2003 έως το 2016 εργάστηκε στο χώρο της εικαστικής παιδείας (Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, Κέντρα Τεχνών Πλάκα, συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων) και από το 2016 ζει στη Σύρο. Έχει συμμετάσχει σε 5 ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Χαλκίδα.

Η εγκατάσταση «Στη Χωραφίδα» θα παραμείνει στην Χαλανδριανή έως τη λήξη των εκδηλώσεων για την Απάνω Μεριά, στις 28 Οκτωβρίου 2018.