Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο "Τα συστατικά του κλεινού άστεως"

«Προβληματισμός για την υπόσταση της ύπαρξης»

  • Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:13

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο "Τα συστατικά του κλεινού άστεως" άνοιξε για το κοινό από τις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2019 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο ζωγράφος για το έργο του, «στις σύγχρονες φημισμένες πολυάνθρωπες πόλεις μας, αυτές που γέννησαν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, οι άνθρωποι συνυπάρχουν, συνευρίσκονται και συμπορεύονται, γιατί αυτό που λέγεται πολιτισμός επέτρεψε να ψηλαφίσουμε και να κατανοήσουμε τα κοινά μας χαρακτηριστικά. Αυτά που αποτελούν ιδιωματισμούς της υπόστασής μας. Που με άλλα λόγια αποτελούν αρθρωμένη δήλωση πολιτισμού. Νοιώθω ότι είμαι ένα μόριο αυτού του συνόλου που μπορεί να προσλαμβάνει ερεθίσματα να τα τροποποιεί και να τα ξαναστέλνει προς την κοινωνία. Χαρακτηρίζομαι από αποφασιστική αισιοδοξία, που αποτυπώνεται στα έργα μου και δεν γίνεται αντιληπτή, μόνον από εκείνους τους θεατές που δεν την συμμερίζονται».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, με τον εικαστικό να μιλά για τα περίπου 45 έργα που φιλοξενούνται στις αίθουσες της Πινακοθήκης Κυκλάδων και θα είναι επισκέψιμα, καθημερινά το πρωί από 11:00 έως 13:00 και τα απογεύματα από 18:00 έως 22:00.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος «η τέχνη είναι προβληματισμός για την υπόσταση της ύπαρξης. Η τέχνη και η φιλοσοφία αυτό προσπαθούν να κάνουν. Προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα», ενώ «η καλή τέχνη δεν είναι μόνο αυτή που βγαίνει από το μυαλό του ζωγράφου, η καλή τέχνη είναι αυτή που προέρχεται από πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα, τα οποία τα έχει επεξεργαστεί ο εγκέφαλος του καλλιτέχνη και εκείνος έχει βρει το δικό του τρόπο να τα εκφράζει».

Για τον ίδιο «σημείο τροφοδότησης ερεθισμάτων είναι όλη μου η ζωή, από τότε που γεννήθηκα μέχρι και σήμερα. Όλα όσα έμαθα για τον άνθρωπο, για τη φιλοσοφία, για την τέχνη.