6η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής στο πλαίσιο του syroskidz 4

Η παραλία της Βάρης «πλημμύρισε» με χρώμα

Εκατό δημιουργίες μικρών καλλιτεχνών από τη Σύρο, τη Νάξο και πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας θα «κοσμούν» έως και την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020 την παραλία της Βάρης, «οικοδέσποινα» της υπαίθριας παιδικής έκθεσης ζωγραφικής που διοργανώνεται στη Σύρο, τα τελευταία έξι χρόνια.

Η έκθεση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Παιδικού Φεστιβάλ των Κυκλάδων syroskidz, που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε, δεν θα καταφέρει φέτος να διανύσει τον τέταρτο κύκλο ζωής του, προσφέροντας την πληθώρα δράσεων που διεξάγονταν τα προηγούμενα έτη: (face painting, χειροποίητες κατασκευές, εργαστήρια, χορούς κ.α.).

Κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μία μεγάλη σειρά έργων τα οποία έχουν σκορπιστεί σε όλη την παραλία της Βάρης και εκτίθενται στους τοίχους των επιχειρήσεων. Η 6η Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής περιλαμβάνει έργα από τις εκθέσεις του 2018 και του 2019, καθώς και νέα έργα που δημιουργήθηκαν την τρέχουσα χρονιά, κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Διάκριση τεσσάρων έργων από τη Νάξο

Παιδιά από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν από το σπίτι με θέμα ««Αιγαίο, η θάλασσα των Ελλήνων» και να στείλουν ταχυδρομικά τα έργα τους στο syroskidz. Τα έργα αυτά συμμετείχαν αυτόματα στον διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος, η οποία διατηρεί, επί σειρά ετών, αγαστή συνεργασία με το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων. Υπενθυμίζεται ότι, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας με την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει κάθε χρόνο την AEGEAN KIDS BIENNALE, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας, που έχει ως βασικό στόχο την δημιουργία έργων τέχνης από παιδιά και νέους, αντλώντας έμπνευση από την απαράμιλλη ομορφιά, την πλούσια ιστορία, τα μαγευτικά χρώματα και το λαμπερό φως του Αιγαίου. Οι δημιουργίες που συμμετέχουν στην Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής της Σύρου συγκεντρώνονται, φωτογραφίζονται και αποστέλλονται στην Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος προς αξιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί πως, τον τελευταίο μήνα η Πινακοθήκη επέλεξε τέσσερα από τα φετινά έργα της έκθεσης, όλα δημιουργίες μικρών ζωγράφων από το νησί της Νάξου.

Στόχος η δημιουργία ψηφιακής έκθεσης

 «Λόγω της ιδιαίτερης χρονιάς που διανύουμε, θεωρήσαμε ότι η παραλία έπρεπε να γεμίσει με πολύ χρώμα. Για το λόγο αυτό, αξιοποιήσαμε όσα έργα είχαμε στο αρχείο μας, ενώ με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε αυτή τη φορά συμμετοχές και από την Αλεξανδρούπολη», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του Παιδικού Φεστιβάλ Κυκλάδων, Χρηστιάννα Πάπιτση. Όπως τόνισε, «φέτος, για ευνόητους λόγους, δεν θα πραγματοποιηθούν τα καθιερωμένα παιχνίδια στην παραλία». Παρά το γεγονός ότι προγραμματιζόταν μία μικρή δραστηριότητα με παραμύθια, οι υπεύθυνοι έκριναν φρόνιμο να την ακυρώσουν λόγω των τελευταίων εξελίξεων και την αύξηση των κρουσμάτων. «Στόχος μας είναι η υγεία και η ασφάλεια όλων μας που θα μας επιτρέψει να διοργανώσουμε το επόμενο καλοκαίρι ένα δυνατό φεστιβάλ», υπογράμμισε η κ. Πάπιτση.

Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει θερμά τους φίλους του φεστιβάλ, Γεωργία Ματσούκα, Αντώνη Πρίντεζη, Γιάννη Μακρυωνίτη και Μάρκο Χαλαβατζή για τη βοήθειά τους στο στήσιμο της έκθεσης.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως στα μελλοντικά σχέδια του φεστιβάλ περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ψηφιακής έκθεσης με τα έργα που παρουσιάζονται στην παραλία της Βάρης. Ως εκ τούτου, κάλεσε όσους ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, να επικοινωνήσουν μαζί της. Εξίσου πολύτιμη θα ήταν και η συνδρομή χορηγών, που επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά τη δράση.