Σημαντικές εκθέσεις στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με την υπογραφή της Βουλής των Ελλήνων, του Ιδρύματος Κομνηνού και του ιατρού – μελετητή Άγι Τσουρού

Η Τέχνη αντιστέκεται και επιμένει στη Σύρο

Στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συγκαταλέγονται τρεις εκ των συνολικά τεσσάρων εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτος, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Οι εκθέσεις έλαβαν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έγκαιρου σχεδιασμού του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021» και θα τεθούν προς έγκριση στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης,  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη ευχήθηκε το νέο έτος να είναι καλύτερο από την περσινή δύσκολη χρονιά, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως τη «χειρότερη από ποτέ  για τον σύγχρονο πολιτισμό». Αρκετές ματαιώσεις ή αναβολές παραστάσεων, φεστιβάλ, εκθέσεων, συναυλιών κ.α. ανέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό και το πολιτιστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, το οποίο κατάφερε, ακόμη και προσαρμοσμένο στις πρωτόγνωρες συνθήκες, να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών μέσα από σημαντικές και ποιοτικές εκδηλώσεις.

Το Γραφείο Πολιτισμού, χωρίς να χάνει την αισιοδοξία του και την ελπίδα του ότι οι μελλοντικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες και πιο πρόσφορες για τον πολιτισμό, προχωρά σταδιακά στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα απολαύσουμε το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αναπόσπαστο κομμάτι του «Σύρος – Πολιτισμός» αποτελούν οι εκθέσεις διακεκριμένων εικαστικών που επιλέγουν κάθε χρόνο να «συνομιλήσουν» μέσα από το έργο τους με το φιλότεχνο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Για τη φετινή χρονιά, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού κλήθηκαν σε πρώτη φάση να εγκρίνουν τις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

 Η αρχή θα γίνει τον προσεχή Μάιο με μία έκθεση της Λιζέττας Βασιλειάδη, που το 2005 είχε την τύχη μαζί με την κόρη της, Δελίνα Βασιλειάδη, να εκθέσουν έργα μεγάλων διαστάσεων στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η κ. Βασιλειάδη επανήλθε, προτείνοντας τη διερεύνηση της δυνατότητας διάθεσης του ίδιου χώρου για τη διοργάνωση της ατομικής της έκθεσης με τίτλο «ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ: Καλοκαίρι /Φθινόπωρο 2021», καθώς επίσης και τη διάθεση του χώρου εκδηλώσεων (θεατράκι) για την παράλληλη παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως και εικαστικού Δελίνας Βασιλειάδη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου 2021.

Φιλελληνικά από το Ίδρυμα Αντωνίου Κομνηνού

Την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 θα τιμήσει το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός με μία έκθεση έργων με φιλελληνικά θέματα από τη συλλογή του κ. Κομνηνού. Παράλληλα θα παρουσιαστούν έργα κι ενός σύγχρονου καλλιτέχνη με στόχο να αναπτυχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Οι επισκέπτες της Πινακοθήκης Κυκλάδων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν επίσης αντικείμενα και τοπικές ενδυμασίες από την Επανάσταση.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 14 Ιουνίου έως 3 Αυγούστου 2021.

Η αναγέννηση της Ελλάδας: Αθήνα-Ερμούπολη

Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της νεοκλασικής Ερμούπολης θα έχει περίοπτη θέση στην έκθεση «Μέσα από τις φλόγες της ελευθερίας», με την υπογραφή της Βουλής των Ελλήνων.

Στόχος της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί από 5 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου 2021, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, είναι να παρουσιαστεί η «αναγέννηση» της Ελλάδας μέσα από τις φλόγες της επανάστασης του 1821, οπτικοποιώντας επομένως την ευρύτερη έννοια της παλιγγενεσίας.

Η έκθεση θα αποτελείται από πέντε ενότητες βασίζεται σε 59 πρωτότυπα έργα τέχνης, (23 ελαιογραφίες, 20 υδατογραφίες, 16 χαρακτικά, εκ των οποίων τα 36 θα είναι από τη συλλογή έργων τέχνης της Βουλής των Ελήνων και 23 από την έγκριτη ιδιωτική συλλογή Βαρκαράκη από την οποία η Βουλή θα δανειστεί αρκετά έργα τέχνης για την επετειακή έκθεσή της για το 21 η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου).

Η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την επιμέλεια καθώς και τους καταλόγους της έκθεσης. Ο δήμος Σύρου - Ερμούπολης θα εξασφαλίσει φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης από τα μνημεία της Ερμούπολης το οποίο θα σταλεί στη Βουλή και θα διατεθεί προς επεξεργασία από ειδικούς συνεργάτες της.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της στη Σύρο, η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί σε ειδικό χώρο, που θα επιλεγεί από τη Βουλή.

Το «Χρηματοκιβώτιο» επιστρέφει εμπλουτισμένο

Τέλος, τη σκυτάλη θα πάρει η έκθεση «Το Χρηματοκιβώτιο» του Άγι Τσουρού που περιλαμβάνεται στο επίσημο εγκεκριμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η έκθεση θα είναι εμπλουτισμένη με περισσότερο υλικό και πληροφορίες από την πρώτη παρουσίασή της το καλοκαίρι του 2018. Οι επισκέπτες της Αίθουσας Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τότε έγγραφα, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ και ποικίλα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας του Α. Λαδόπουλου και της Ό. Βαφιαδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστεί από 25 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021, αποτελώντας την πρώτη έκθεση που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση τους δύο τελευταίες μήνες του έτους στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, καθώς και αφορμή για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στον εν λόγω πολιτιστικό χώρο.

Στην επόμενη φάση, η Επιτροπή Πολιτισμού θα εξετάσει τα αιτήματα κι άλλων εικαστικών προκειμένου να οργανώσει το πρόγραμμα των εκθέσεων και στους υπόλοιπους διαθέσιμους χώρους όπως η Έπαυλη Τσιροπινά, η Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη, αλλά και η Αίθουσα Βάτη.