Εγκαίνια της Πολυμορφικής εικαστικής έκθεσης «ALICE IN COVID-LAND» των Syros Open Art Studios

Δημιουργική επανεκκίνηση

Η γνωστή σε μικρούς και μεγάλους ηρωίδα του Άγγλου συγγραφέα Λιούις Κάρολ, Αλίκη, μεταφέρεται από τη «Χώρα των Θαυμάτων» στην εποχή της πανδημίας, των περιορισμών, του εγκλεισμού και της ανασφάλειας, που όλοι θα ευχόμασταν να ήταν… παραμύθι.

Η σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών πρωτόγνωρων κόσμων ενέπνευσε την ομάδα καλλιτεχνών των Syros Open Art Studios για τη δημιουργία της πολυμορφικής εικαστικής έκθεσης "Alice ín Covid- land”, η οποία παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής, μικτής τεχνικής, έργα φωτογραφίας, κολλάζ,  μικρογλυπτική μοντελισμού, digital art, Digital design, experimental video Art και performance.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκη Ζάχαρη, Γιώργος Νετκίδης, Νίκη Γρυλλάκη, Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς, Frederick Lorey, Michelle Balcon, Παναγιώτης Τσώνης, Μαργαρίτα Κωνσταντίνα Τερζή, Ευτυχία Σγούρου, Τίνα Μάμαλη.

«Ποτέ μας δε συμφιλιωθήκαμε με τον πόνο, ίσως γιατί δεν καταλάβαμε αν μας θυμίζει ότι ζούμε ή ό,τι ζούμε, κρύβει το δικό του πόνο που αξίζει να τον ζήσουμε. Έτσι λοιπόν και η δική μας Αλίκη ζει σε ένα θαυμαστό κόσμο που ακροβατεί στο δικό της κόσμο που χάνει, και σε αυτόν που ζει και που μοιράζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κάτω από μάσκες. Γιατί ο πόνος του να μην βλέπεις ένα χαμόγελο αξίζει για να το εκτιμήσεις όταν θα έρθει», δηλώνει η ομάδα των Syros Open Art Studios.

Η έκθεση "Alice ín Covid- land” λειτουργεί καθημερινά (11:00-13:00 & 19:00-21:00) και θα διαρκέσει έως 3 Οκτωβρίου 2021.

“Ξεχάσαμε να ζούμε

Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν μία performance από την καλλιτέχνιδα Μαργαρίτα Τερζή.

«Ο Covid-19 από τότε που εμφανίστηκε έχει αλλάξει την ζωή όλου του πλανήτη.  Έχουμε χάσει ακόμα και την "ψευτοελευθερία " που είχαμε.  Το μόνο θέμα που συζητιέται και υπάρχει τα τελευταία χρόνια είναι για τον ιό και ό,τι έχει να κάνει με αυτό, αρνητές-μη αρνητές , νέα μέτρα,  θάνατοι,  κτλ., το 80% των πληροφοριών στα ΜΜΕ είναι για τον Covid-19. Έχουν ανοίξει δύο μέτωπα και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών πιέζουν και τις 2 πλευρές (εμβολιαστές-μη εμβολιαστές). Η ζωή μας δεν είναι πια όπως ήταν πριν, με την  παλιά "κανονικότητα" και δεν θα ξανά γυρίσουμε εκεί αλλά ούτε σε κάτι που θα μπορούμε να το ονομάσουμε "ψευτοελευθερία ". Το περφόρμανς περνάει πολλά μηνύματα αλλά το πιο βασικό είναι ότι, "ξεχάσαμε να ζούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τερζή.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώνονται και τέσσερις παράλληλες δράσεις που θα διεξαχθούν από 1 έως 3 Οκτωβρίου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ο κύκλος αυτός ανοίγει το απόγευμα της Παρασκευής και ώρα 18:00 στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης με το θεατρικό εργαστήρι «Μέσα από τον καθρέπτη» για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.

«Μια φορά κι έναν καιρό πριν από 156 χρόνια, ένα κοριτσάκι, η Αλίκη, πέρασε μέσα από έναν καθρέφτη για να ανακαλύψει τον κόσμο από την ανάποδη. Αν η Αλίκη ξαναγεννιόταν στις μέρες μας, μήπως δεν θα χρειαζόταν να περάσει μέσα από τον καθρέφτη αλλά να ρίξει μια ματιά έξω από το παράθυρο;».

Εμψυχώτρια θα είναι η Ανθούλα Χαιροπούλου.

Το πρωί του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου, από 11:30 έως 13:30 θα πραγματοποιηθεί στο Κηπάριο μία διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού "Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων" με συντονίστρια την Άννα Ρούσσου, υπεύθυνη της παιδικής λέσχης ανάγνωσης και δημιουργό των μικρών ελεύθερων βιβλιοθηκών. Τις ίδιες ώρες, η καλλιτεχνική ομάδα «Μουτζούρες» θα ζωγραφίσει στα πρόσωπα των μικρών της φίλων ό,τι βάζει ο νους τους. Face-painting θα πραγματοποιηθεί και το πρωί της Κυριακής (12:00-13:30) στο Belle epoque bistro, στην Πλατεία Μιαούλη.

Τα δρώμενα αποτελούν μέρος των παράλληλων δράσεων της Πολυμορφικής εικαστικής έκθεσης ALICE IN COVID-LAND που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021».