Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

«Πολύτιμο θησαυροφυλάκιο φιλελληνικής ζωγραφικής»

  • Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021 - 06:16

Την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 τιμά από τη Σύρο το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός με μία έκθεση έργων με φιλελληνικά θέματα από τη συλλογή του ίδιου του κ. Κομνηνού, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα φιλελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, φιλοτεχνημένα από ξένους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη χώρα μετά την απελευθέρωση, όπως οι Peter von Hess, Ludwig Lange, Christian Perlberg, καθώς και το λιθογραφημένο λεύκωμα προσωπογραφιών του Karl Krazeisen. Επιπλέον, εκτίθενται έργα και διακεκριμένων εκπροσώπων της ελληνικής ζωγραφικής, όπως ο Θεόδωρος Βρυζάκης και ο Διονύσιος Βέγιας. Μαζί με τα αθηναϊκά τοπία, τα πορτραίτα και τις ιστορικές σκηνές εκτίθενται και φιλελληνικά αντικείμενα εξαιρετικής ποιότητας όπως ρολόγια, όπλα και κοσμήματα.

Παράλληλα, παρουσιάζονται έργα του εικαστικού δημιουργού Yassonas (Cacao Rocks), ο οποίος συνεχίζοντας στην τροχιά της επιτυχημένης του πορείας μεταγράφει κομμάτια της ιστορίας στο δικό του σημερινό αφήγημα. Την έκθεση ολοκληρώνουν οι “χειροποίητες” φωτογραφικές δημιουργίες των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, μέρος ενός πρωτότυπου project το οποίο στο σύνολό του θα παρουσιαστεί το 2022.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και του μηνύματος του Ιδρύματος προς τους φίλους της έκθεσης, τονίστηκε ότι τόσο ο κ. Κομνηνός, όσο και το Ίδρυμα Α. Ε. Κομνηνός, διατηρούν «δεσμούς αγάπης με το νησί της Σύρου, οι οποίοι εκφράζονται έμπρακτα μέσα από τις ποικίλες δράσεις που υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια».

«Μία ακόμη έκφραση αυτής της αγάπης αποτελεί και αυτή η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά μία σειρά έργων από τη φιλελληνική συλλογή του Ιδρύματος. Έργα, χρωματισμένα με αποχρώσεις ελληνικές, σφραγισμένα με το ιστορικό της φορτίο, που συνεπάγεται και το συναισθηματικό της φορτίο. Έργα, τα οποία με προσήλωση και αλάνθαστο κριτήριο, κριτήριο που συναγωνίζεται και τους πιο καταρτισμένους ειδικούς, συλλέγει ο κ. Κομνηνός εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες», αναφέρθηκε στο μήνυμα του Ιδρύματος για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας στο χαιρετισμό του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή του, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι «μέσα από τα έργα, θα ταξιδέψουμε μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας».

Η Δρ. Φανή Μαρία Τσιγκάκου, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και τους ανθρώπους και φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, ενώ χαρακτήρισε τη συλλογή του Ιδρύματος και του κ. Κομνηνού ως «ένα πολύτιμο θησαυροφυλάκιο φιλελληνικής ζωγραφικής», το οποίο «συγκροτεί μία ζωντανή εικαστική αφήγηση της ελληνικής επανάστασης, μέσα από έργα υψηλής ποιότητας, όπου εντοπίζονται μεγάλα ονόματα της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, καθώς επίσης οι επιφανέστεροι Έλληνες ζωγράφοι της μετεπαναστατικής περιόδου».

Τέλος, το λόγο έλαβε ο ίδιος ο κ. Αντώνης Κομνηνός, απευθύνοντας ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της έκθεσης, το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και όλους, όσοι παραβρέθηκαν, ενώ εξέφρασε την ευχή του χρόνου, η πανδημία να έχει καμφθεί αρκούντως, ώστε να πραγματοποιηθούν μεγάλες και όμορφες εκδηλώσεις.