Δημιουργία έργων σε δημόσιους χώρους του νησιού στο πλαίσιο των «Santorini outdoor art projects 2021-22»

Η Σαντορίνη γεμίζει με χρώμα, τέχνη και χαμόγελα

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο των εργαστήριων της Art.t.o.S (art team of Santorini) Χρήστο Cesarios Αντωνιάδης

Πολύτιμο λιθαράκι στην εικαστική και αισθητική αναβάθμιση δημόσιων χώρων της Σαντορίνης αποτελεί το νέο πρότζεκτ της Art.t.o.S που δίνει χρώμα και ζωή σε στάσεις λεωφορείων και άλλα κεντρικά σημεία του νησιού, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της τέχνης και του κοινού.

Στο πλαίσιο της δράσης «Santorini outdoor art projects 2021-22», καθηγητές και μαθητές της Art.t.o.S συνεργάζονται και δημιουργούν πρωτότυπα έργα, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία, την παράδοση και το περιβάλλον της Σαντορίνης. Η αρχή έγινε με τη μεταμόρφωση ενός καφάο του ΟΤΕ σε κυκλαδίτικο τοπίο με αναφορά στην άνοιξη και τα χελιδόνια της προϊστορικής Θήρας. Στο έργο αποδόθηκαν μέσα από μια σύγχρονη ματιά τα φαραόσυκα.. οι κάκτοι και τα χρώματα της Σαντορίνης.

Για τις θεματικές και τους σκοπούς της δράσης, καθώς και την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την προσπάθεια, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο εικαστικός και υπεύθυνος των εργαστήριων της Art.t.o.S (art team of Santorini) Χρήστος Cesarios Αντωνιάδης.

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα για τα Santorini outdoor art projects;

«Η αγάπη και στήριξη που έχουμε δεχτεί αυτές τις μέρες από κάτοικους του νησιού και από αλλά νησιά και ειδικότερα από τους τουρίστες είναι ανεπανάληπτη…αρκεί να καθίσεις μισή ώρα στην στάση και θα καταλάβεις τις εκφράσεις του κόσμου. Η ιδέα γεννήθηκε εδώ και καιρό όπως και για άλλες στάσεις, Καφαο και δημοσίους χώρους. Τα δουλεύαμε με τους μαθητές από πέρυσι στα εργαστήρια της Art.t,o,s. αλλά λόγω καραντίνας περιμέναμε να ‘’απελευθερωθούμε’’ ώστε να βγούμε στο δρόμο με τους μαθητές μας. Με αρωγό τον  Δήμο Θήρας και πρωτοβουλία του αντιδημάρχου κ. Γρηγόρη Μαντούση  ξεκινήσαμε το πρώτο project, τις Στάσεις και έπεται συνέχεια».

Ποιες οι θεματικές που θα αναπτύξετε μέσω του πρότζεκτ και ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει;

«Ξεκινάμε από την προϊστορία έως και τη σύγχρονη ιστορία της Σαντορίνης και Θηρασιάς. Στα επόμενα σχέδια δημιουργούμε με αναφορές στα ήθη και έθιμα, στην αρχιτεκτονική, στις τοιχογραφίες και τα ευρήματα, στα Καστέλια, τις ξερολιθιές, τους αμπελώνες και τα γεωργικά προϊόντα.. αλλά την ναυτοσύνη και τη θάλασσα, την υγεία και την αιμοδοσία, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και τον τουρισμό. Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι και να αναβαθμίσουμε εικαστικά και αισθητικά δημοσίους χώρους στην Σαντορίνη, να το σεβαστούν, να μην το βανδαλίσουν και να επηρεάσουμε και άλλους ώστε σιγά σιγά να γεμίσει το νησί με χρώμα, τέχνη και χαμόγελα».

Οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο αποτελεί έναν τρόπο διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ κοινού- τέχνης και ταυτόχρονα μια απόδειξη ότι αυτή περιβάλλει και αγκαλιάζει κάθε πτυχή της ζωής μας;

«Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Τέχνη στο δημόσιο χώρο, εκτός από ένα μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων και σκέψεων του δημιουργού, αποτελεί παράλληλα και ένα μέσο επικοινωνίας. Ένα μέσο επικοινωνίας όπου οι πολίτες γίνονται κοινωνοί του έργου του καλλιτέχνη που βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο και που μεταξύ τους δημιουργείται ένας «ανοιχτός διάλογος». Υπό αυτό το πρίσμα, η συνύπαρξη τέχνης και δημοσίου χώρου μπορεί να δώσει το έναυσμα για την αναβάθμιση των τελευταίων και να προσδώσει ταυτότητα και χαρακτήρα, να φανταστούμε δηλαδή τους δημόσιους χώρους της πόλης μας σαν μία δεξαμενή συζητήσεων, διαφωνιών, σκέψεων και συναισθημάτων των θεατών μέσω της παρεμβατικής παρουσίας του έργου.

Ποιοι οι υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας και ποια τα επόμενα σχέδια της Art.t.o.S

Μεγάλος υποστηρικτής θεσμικά μιας και έχουμε χρονιά συνεργασία σε πολλά προτζεκτ ,εργαστήρια ,μαθήματα ,διαγωνισμούς, δράσεις κ.ά. είναι ο Δήμος θήρας, και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Μαντούσης για το συγκεκριμένο έργο! Επίσης υπάρχουν αρκετοί χορηγοί που είδαν την προσπάθεια πολύ θετικά και θέλουν να την υποστηρίξουν.

Αν όλα πάνε καλά με τα υγειονομικά πρωτοκολλά από Σεπτέμβριο, θα συνεχίσουμε τις στάσεις με την ομάδα να μεγαλώνει. Έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας αρκετοί καλλιτέχνες που θέλουν να βοηθήσουν και να βάλουνε τη δικιά τους πινελιά! Επίσης ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε επιτέλους τα μαθήματα με τους αγαπημένους μας μαθητές που μας στέρησε ο εγκλεισμός.  Από τον Οκτώβριο, θα δημιουργήσουμε 3 νέα τμήματα ενηλίκων ζωγραφικής, ψηφιδωτού και κοσμήματος που και αυτά πήγαν πίσω όπως και αλλά πολλά εξαιτίας της πανδημίας».