Οι «Ώτα Ακούειν» στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης

Μουσική: Η γενεσιουργός δύναμη των Μουσών

Πιστοί στο ραντεβού με τους φίλους τους ήταν τα μέλη του σχήματος «Ώτα Ακούειν» οι οποίοι επέστρεψαν στο πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός 2015» για μία ακόμη εμφάνιση, απευθυνόμενη σε ευαίσθητα μουσικά ώτα.

Ο Μιχάλης Λαμπρίδης, ο Αλφρέδος Δελιβέρτης, ο Ανδρέας Πολίτης, ο Πάνος Δραμυτινός και η Ρένα Βέργα φώτισαν με την παρουσία τους το Κηπάριο της Μεταμόρφωσης, σκορπώντας γνήσιες λαϊκές μελωδίες με στίχους, αληθινούς και βιωματικούς που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά.

Στη δύναμη της μουσικής, η οποία κρατάει σε ισορροπία τους λόγους των συναισθημάτων μας, παρηγορεί τη θλιμμένη ψυχή αυτού του πλανήτη και παίζει με τη βαρύτητα και την αταξία, αναφέρθηκε στην έναρξη τη συναυλίας ο εμπνευστής του σχήματος κ. Λαμπρίδης

«Οι έλξεις θα γίνουν λέξεις και στην καρδιά σου θα τις ελέγξεις. Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις, θα επιλέξεις. Όμως, μη μπλέξεις, γιατί θα πρέπει για τη ζωή σου μετά να τρέξεις. Να λύνεις πάντα του εγκεφάλου τις διενέξεις κι όσο αντέξεις».

Όπως τόνισε, οι τέχνες και οι τεχνικές, συναντώνται στους χώρους της πόλης. Με τις αναπνοές των ανθρώπων και τις συνιστώσες των επιθυμιών τους. Οι μουσικές διεγέρσεις σπάνε τη ραχοκοκαλιά της αδιαφορίας μέσα στη χυδαιότητα που προσπαθούν να επιβάλουν τα στάνταρντ της εμπορευματοποίησης. Τα τραγούδια είναι γεννήματα σκληρής διαμάχης και αντανακλούν τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις οποίες ζούμε. Τα τραγούδια όμως είναι και οι κραυγές των ανυπότακτων θηρίων, που βρυχώνται μέσα στη μεγάλη νύχτα που έχουμε μπει.

«Του τράγου η ωδή, το τραγούδι είναι στα χείλη μας ετοιμοπόλεμο, αντισυμβατικό και φλεγόμενο. Αυτός ο Αύγουστος ψελλίζει εικασίες περί των εικαστικών, απαγγέλει στίχους και αφήνει τους άτεχνους και άμουσους στην κατάθλιψής τους να γυαλίζουν τις αλυσίδες τους».

Στην Ερμούπολη με το παρελθόν της σαν βραχνά, στην Ερμούπολη με το μέλλον τη σε ανατοκισμό, η ομάδα των «Ώτα Ακούειν» ταξίδεψε το κοινό σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια, αφήνοντας για μία ακόμη φορά την υπογραφή της στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού.