Επετειακό έτος το 2016 για τον Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου

20 χρόνια πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς

Είκοσι χρόνια ενεργής πολιτιστικής παρουσίας και κοινωνικής προσφοράς συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου «Ο Γέρος του Μωριά», ο οποίος έκοψε χθες την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της επιτυχημένης πορείας του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεστιάσεων του Ξενοδοχείου Ερμής, παρουσία του βικάριου της Καθολικής Εκκλησίας π. Αντωνίου Βουτσίνου, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου π. Χριστοφόρου Παπανικολάου, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, καθώς και πλήθους φίλων και μελών του Συλλόγου.

Συνοδεία ακορντεόν, η χορωδία του Συλλόγου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τραγουδώντας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Καλοφωλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στις κυριότερες δράσεις του Συλλόγου, που αγκαλιάστηκαν θερμά από την τοπική κοινωνία της Σύρου και όχι μόνο.

Ποικίλες δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η ετήσια θρησκευτική εορτή προς τιμήν του προστάτη του Συλλόγου, Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά πανηγύρια το 1998 & 1999 στο γήπεδο της Ποσειδωνίας με περισσότερα από 2.000 άτομα και η πρώτη εκδρομή των μελών στην Τρίπολη. Ακολούθησαν αρκετές εκδρομές, οι οποίες εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα τους είχαν και έναν άλλο σκοπό, τη γνωριμία των μελών με σημαντικούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους. Έτσι, ο Σύλλογος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα σπήλαια των Λιμνών, τη Μονεμβασιά, τα σπήλαια του Δυρού, τα Μετέωρα και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την Ομάδα Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, ενώπιον του Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων ξεκίνησαν στη Σύρο τα φεστιβάλ παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο το 2006 και το δεύτερο το 2009 και το τρίτο το 2013 στην πλατεία Μιαούλη.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού έργου του, ο Σύλλογος συμμετείχε στο καρναβάλι της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης, καθώς και στις γιορτινές εκδηλώσεις στο σπίτι του Άη-Βασίλη, ενώ βράβευσε την Ομάδα «Καβάφης» για το μεγάλο πολιτιστικό έργο της, προβάλλοντας παράλληλα τη Σύρο σε όλο τον κόσμο.

Από κοινού με την Αιγαίο τηλεόραση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας και τους Προσκόπους συνδιοργάνωσε μεγάλο μαραθώνιο για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς, ενώ συμμετείχε και στο μεγάλο τηλεμαραθώνιο για τους πυρόπληκτους του νομού Ηλείας, παραδίδοντας στους κατοίκους των περιοχών αυτών 12.000 ρίζες ελιές.

Βραβεύσεις μαθητών

Κάθε χρόνο στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, ο Σύλλογος βραβεύει όσα παιδιά των μελών του εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στη χθεσινή εκδήλωση, ο Σύλλογος βράβευσε τον Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο με καταγωγή από το Ανεμοδούρι Αρκαδίας, ο οποίος εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Τη διάκρισή του η οποία συνοδευόταν από το ποσό των 150 ευρώ, παρέλαβε ο πατέρας του, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος.

Σημειώνεται ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τον Σύλλογο Παροχής και Κατοίκον Νοσηλείας Σύρου και τον Σύλλογο «Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου» με τα ποσά των 250 και 150 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, ο κ. Καλοφωλιάς ανακοίνωσε στα μέλη του τη δημιουργία χορευτικής ομάδας του Συλλόγου για μικρούς και μεγάλους, καθώς και τον ετήσιο εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Ποσειδωνία στις 7 Φεβρουαρίου.