Με επιτυχία, χάρις στη συνεργασία των τοπικών φορέων και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, γιορτάστηκαν τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας στα χωριά της Σύρου, άφθονα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, κέφι και χορό μέχρι αργά το απόγευμα

Συνεργασία και τήρηση της παράδοσης

Για ακόμη μία χρονιά, η Σύρος γιόρτασε τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας στα χωριά, με πρωταγωνιστές, όχι τους χαρταετούς, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, την παραδοσιακή φασολάδα και το κρασί, που ζέστανε τον κόσμο, ο οποίος, αγνοώντας την κακοκαιρία, έδωσε δυναμικά το «παρών» στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι τοπικοί φορείς, έδωσαν για ακόμη μία φορά το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας, καθώς οι περισσότερες διοργανώσεις στα χωριά του νησιού, πραγματοποιήθηκαν μέσα από τη συνεργασία, των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων με τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του κάθε χωριού, προκειμένου να «ανοίξει» η περίοδος της Σαρακοστής, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα εύσημα, ωστόσο, αποδόθηκαν δικαίως στους εθελοντές και τις εθελόντριες, οι οποίοι μαγείρεψαν νηστίσιμα εδέσματα, σέρβιραν τους επισκέπτες και μερίμνησαν από νωρίς το πρωί έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ώστε οι “καλεσμένοι”, οι οποίοι συνέρρευσαν κατά εκατοντάδες, στη διάρκεια της ημέρας, να μείνουν για ακόμη μία χρονιά ευχαριστημένοι και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Στις όλες τις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος στήριξε οικονομικά τη διοργάνωση, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«Εύχομαι να συνεχίσουμε και τα επόμενα 30 χρόνια»

Τα Κούλουμα, για το Γαλησσά, αποτελούν μία μακρόχρονη παράδοση, αφού υπήρξε από τα πρώτα χωριά της Σύρου, που υιοθέτησαν το έθιμο. Παραδοσιακή τείνει επίσης να γίνει και η ευρεία συνεργασία των τοπικών φορέων, οι οποίοι στηρίζουν τις μεγάλες εκδηλώσεις της Τοπικής Κοινότητας.

Συνδιοργανωτές για τα Κούλουμα του Γαλησσά, που πραγματοποιήθηκαν στην ενοριακή αίθουσα, ήταν η Τοπική Κοινότητα, ο Ναυτικός Όμιλος Γαλησσά, ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Γαλησσά, καθώς και οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού, ενώ στην «κουζίνα» βρέθηκαν και τρεις μαθητές, του τμήματος Τεχνικών Μαγειρικής Τέχνης, του ΔΙΕΚ Σύρου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Γιάννης Βουτσίνος, «η συμμετοχή των εθελοντών ήταν συναρπαστική φέτος», προσθέτοντας, ότι «δυστυχώς, ο καιρός μας τα χάλασε. Για τρίτη χρονιά φέτος, δεν μπορέσαμε να κάνουμε έξω Κούλουμα, ωστόσο έχουμε τη στήριξη της Ενορίας μας, η οποία μας παραχώρησε την ενοριακή αίθουσα και έτσι, καταφέραμε να έχουμε ένα στεγασμένο χώρο για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Κούλουμα στον Γαλησσά».

Σχετικά με την πιστή τήρηση των τοπικών εθίμων, που λειτουργεί «θεραπευτικά», τόσο για τους μεγαλύτερους, όσο και για τους νεότερους, ο κ. Βουτσίνος ανέφερε, πως «ως Τοπική Κοινότητα, θεωρούμε κορυφαία προτεραιότητα, όσον αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα, το να κρατήσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού. Θεωρώ, ότι η ίδια προσπάθεια θα πρέπει να επεκταθεί και σε όλη τη Σύρο, προκειμένου, όχι μόνο να κρατήσει τα ήθη, τα έθιμά της και την κουλτούρα, που έχουμε, αλλά και να τα προωθήσει και να τα επικοινωνήσει προς την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Προσωπικά, δεν θα σταματήσω να το κάνω αυτό. Κάθε χρόνο παλεύουμε. Είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί για τέτοιες διοργανώσεις, για να “βγουν” τόσες μερίδες φαγητό, αλλά και τα υπόλοιπα έξοδα, όμως, ο κόσμος βλέπουμε, ότι το έχει ανάγκη. Η κρίση μας έχει “χτυπήσει”, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά και ο κόσμος παρατηρούμε, ότι τις ευχαριστιέται αυτές τις εκδηλώσεις. Όσο είμαστε εμείς εδώ, θα προσπαθούμε να ενισχύουμε τις εκδηλώσεις και δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια της μεταφοράς της παράδοσης από γενιά σε γενιά».

«Βλέπω μία πολύ μεγάλη συμμετοχή από τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα. Έχουν αγκαλιάσει τις προσπάθειες. Επίσης, βλέπω ότι και οι μεγαλύτεροι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν απογοητευτεί, έχουν έρθει και εκείνοι και έχουν αγκαλιάσει. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς του χωριού, αλλά και όλους τους κατοίκους και αυτό είναι εμφανές, αν δει κανείς όλους τους εθελοντές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βουτσίνος ευχαρίστησε πρωτίστως τους εθελοντές, χωρίς τους οποίους, όπως τόνισε, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, τους χορηγούς, αλλά και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τη στήριξή του.

«Αυτή η παράδοση, μετρά περίπου 30 χρόνια, καθώς ο Γαλησσάς ήταν από τα πρώτα χωριά που ξεκίνησαν τα Κούλουμα στη Σύρο, και εύχομαι να συνεχίσουμε και τα επόμενα 30 χρόνια και ακόμα παραπάνω», σημείωσε κλείνοντας.

Σημαντική η ύπαρξη και η ενίσχυση του εθελοντισμού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και η Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας, έκλεισαν το τριήμερο των Απόκρεω, διοργανώνοντας τα Κούλουμα στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγ. Παύλου, με πλήθος κόσμου να κατακλύζει τη μεγάλη αίθουσα.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του «Ποσειδώνα», κ. Μάρκος Ρούσσος, «κάθε χρόνο έρχεται πολύς κόσμος και επισκέπτεται την εκδήλωση, καθώς διαθέτουμε την τεράστια αυτή αίθουσα, η οποία μας εξυπηρετεί ιδιαίτερα, σε περιπτώσεις όπως η φετινή, όταν τα καιρικά φαινόμενα δεν ευνοούν, για να κλείσουμε τον κύκλο των Απόκρεω. Φτιάχνουμε πολλούς παραδοσιακούς νηστίσιμους μεζέδες και φυσικά την φασολάδα, τους οποίους προσφέρουμε συνοδευόμενους από κρασί».

«Πρέπει να πω, ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει στηριχτεί από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και φυσικά από την Τοπική Κοινότητα, ενισχύοντας, ανάλογα με τις δυνατότητες, κάθε χρόνο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που διοργανώνουν τα Κούλουμα. Συνολικά, ένα μέρος της διοργάνωσης στηρίζεται από το Δήμο, ενώ το υπόλοιπο από το Σύλλογό μας. Βέβαια, πρόκειται για ένα μεγάλο κόστος, αφού κάθε χρόνο υποδεχόμαστε πάρα πολύ κόσμο», που όπως υποστήριξε ο κ. Ρούσσος, ξεπερνούν τα 1.000 άτομα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, ο κ. Ρούσσος ευχαρίστησε «όλους, όσοι εργάστηκαν εδώ σήμερα και θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ, ώσπου να ολοκληρωθεί αυτή η ωραία εκδήλωση, διότι πάντα οι εθελοντές είναι μπροστά και χωρίς αυτούς δεν γίνεται τίποτα. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, κ. Δημήτρη Νταλαχάνη, το ΔΣ του Συλλόγου και το Δήμο για την οικονομική στήριξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ποσειδωνίας, κ. Νταλαχάνης ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή, επισημαίνοντας, ότι «για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι για άλλη μία χρονιά είμαστε εδώ, μαζί, ενωμένοι, όπως θα είμαστε και τις επόμενες χρονιές».

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος δείχνει κάθε φορά, ότι είναι αυτός που στηρίζει αμέριστα και χωρίς κανένα αντίκρισμα την Τοπική Κοινότητα. Προσπαθούμε κι εμείς, από την πλευρά της ΤΚ, τα μέλη να είμαστε παρόντες, όσοι μπορούμε και να βοηθάμε εδώ. Ο Δήμος έχει δώσει μεγάλο βάρος σε αυτές τις εκδηλώσεις. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μεγαλώνει και θα μεγαλώνει συνέχεια και αυτό μας το δείχνει και ο κόσμος, που ανταποκρίνεται τόσο θερμά στο κάλεσμά μας και κάθε χρόνο, νομίζω φεύγει και πιο ευχαριστημένος», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ιδιαίτερα μεγάλη σημασία της εθελοντικής προσφοράς, ο κ. Νταλαχάνης σημείωσε, πως «η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται “χέρια”. Καμία φορά, τα περιμένουμε όλα έτοιμα, αλλά θα πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας να ενεργοποιηθούμε και να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, που αν μη τι άλλο, βοηθούν όχι μόνο το χωριό, αλλά και όλο το νησί μας».

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, κ. Ρούσσο, ο οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι βράχος, παρών συνέχεια κοντά μας», υποσχόμενος, ότι «η εκδήλωση θα γίνεται χρόνο με το χρόνο καλύτερη, αρκεί να είμαστε εμείς καλά και να έχουμε δύναμη και όρεξη».

Χορός, ζωντανή μουσική και καλό φαγητό

Με κέφι, ζωντανή μουσική, χορό, κρασί και άφθονα νηστίσιμα παραδοσιακά μεζεδάκια, γιόρτασε τα Κούλουμα και το Μάννα, στην ενοριακή αίθουσα του Ι.Ν. Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Ο καιρός, μπορεί να αποτέλεσε εμπόδιο για το πέταγμα του χαρταετού, αλλά δεν κατάφερε να επηρεάσει το κέφι και την γιορτινή διάθεση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ελπίδα Νικητίδου, ευχαρίστησε, τόσο το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη στήριξη στην εκδήλωση, όσο και όλους, όσοι δούλεψαν για την πραγματοποίησή της, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον κόσμο, που τίμησε δεόντως τη διοργάνωση.

«Όπου υπάρχει κέφι, όλα είναι εφικτά»

Ομαδικότητα, επέδειξαν και οι φορείς της Βάρης, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάρης «Η Πανάχραντος», τον Αλιευτικό Όμιλο Βάρης και τη Δημοτική Κοινότητα, να συνεργάζονται για την διοργάνωση των Κούλουμων της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Άγγελος Άνδροβικ, αν και ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος, «δεν πειράζει, όταν υπάρχει καλή διάθεση, κέφι και εθελοντισμός πάνω απ’ όλα, όλα είναι εφικτά».

Ευχαρίστησε τους εθελοντές, τον ιδιώτη επιχειρηματία της Βάρης, ο οποίος παραχώρησε την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου του, για την εκδήλωση, το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, αλλά και τους χορηγούς, ευχόμενος καλή Σαρακοστή.

Κάθε “του χρόνου” και καλύτερα

Με επιτυχία διοργανώθηκαν και τα Κούλουμα στην Ανάσταση, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναστάσεως.

Φυσικά, δεν έλειψαν η ζεστή φασολάδα, τα νηστίσιμα, το κρασί, αλλά και η μουσική, που χάρισαν στους επισκέπτες στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος είναι μόλις η δεύτερη χρονιά, που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναστάσεως διοργανώνει Κούλουμα, με την πρόεδρό του να δηλώνει, πως «με τη βοήθεια του Δήμου και επιχειρήσεων, που λειτουργούν ως σπόνσορες, προσπαθούμε κάθε χρόνο να κάνουμε τα Κούλουμα όλο και καλύτερα. Φέτος πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα από πέρσι, και ελπίζουμε του χρόνου να είναι καλύτερα από φέτος».

Όσο για την κακοκαιρία, η πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε, πως «δεν πειράζει, εμείς δεν σταματάμε σε αυτό, έχουμε την Ενοριακή αίθουσα», ευχαριστώντας θερμά τον π. Αντώνιο Χαλά και τον ιεροδιάκονο, κ. Νικόλαο Γαβαλά, «που μας παραχώρησαν την αίθουσα και μας βοηθούν στην οργάνωση και ευχόμαστε να πετύχει και φέτος, όπως και πέρσι».