17ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ 2019 και 10ο Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού

Ένα νησί κόμβος τουρισμού και πολιτισμού

  • Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:13

Εδώ και 16 χρόνια διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία στην Αμοργό το Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ με θέματα που αφορούν κυρίως στην Ανάπτυξη διάφορων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη χώρα μας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2019.

Αφιερωμένη στον Λυκ Μπεσόν η διοργάνωση του 2019

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι μία ετήσια τετραήμερη εκδήλωση, με καθημερινές προβολές, η οποία διεξάγεται κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμού και Τουρισμού, ΥΠΕΡΙΑ.

Βασικός σκοπός του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει μία διεθνή πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού, μέσω οπτικοακουστικών μέσων. Κάθε χρόνο, βραβεύει τις καλύτερες επιλογές ταινιών, ντοκιμαντέρ και δραστηριοτήτων, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγχώριου και ξένου τουρισμού και την εφαρμογή “πράσινων” πρακτικών.

Οι τουριστικές ταινίες αποτελούν μία καλή ευκαιρία να αναδειχθούν σημαντικά θέματα και να προβληθεί ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός πλούτος της κάθε περιοχής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους δημιουργήθηκε το 2010 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θολαρίων – Αιγιάλης με την ευκαιρία του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ. Πλέον, συνδιοργανώνεται με το Δήμο Αμοργο και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον ΕΟΤ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβάλλονται περίπου 100 νέες ταινίες κάθε χρόνο, με καθημερινές προβολές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ, ενώ η διοργάνωση στοχεύει:

Να συμβάλει στην ανάπτυξη του εγχώριου (πιο συγκεκριμένα στην Αμοργό και τις Κυκλάδες) και ξένου τουρισμού

Να διαδώσει και να ενθαρρύνει την εφαρμογή “πράσινων” πρακτικών στον τουρισμό, έχοντας υπ' όψιν την ανάγκη για κοινωνική ευθύνη και βιώσιμη ανάπτυξη

Να ενθαρρύνει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να αναπτύξει πνεύμα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς από όλο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού είναι μέλος της CIFFT (Comité International des Festivals du Film Touristique), με έδρα τη Βιέννη, μίας διεθνούς ομοσπονδίας φεστιβάλ, με 18 μέλη.

Όλες οι προβολές και οι διαλέξεις θα είναι ανοιχτές στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αμοργού, ώστε να συλλέξουν πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, που θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας των Κυκλάδων.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών είναι αφιερωμένο στο Γάλλο σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Αμοργού, χάρη στη διάσημη ταινία του, “Απέραντο Γαλάζιο”.

Γαστρονομία, οικολογία, αρχιτεκτονική και Unesco

Παράλληλα, θα λάβει χώρα και το 17ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ 2019, για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, αφιερωμένο στο “Πολιτιστικό Τοπίο” και θα εστιάσει στη γαστρονομία, την οικολογία, την αγροτική αρχιτεκτονική της Αμοργού, αλλά και στην UNESCO.

Το Συνέδριο έχει ως στόχο την προώθηση του πολιτισμού και του αειφόρου τουρισμού της Αμοργού, της περιφέρειας των Κυκλάδων και της Ελλάδας, καθώς και τη διαφύλαξη του τοπικού και διεθνούς περιβάλλοντος.

Το Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, ΥΠΕΡΙΑ, δημιουργήθηκε με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων σχετικά με την προβολή του πολιτισμού. Υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του τουρισμού, παραγωγοί και διακεκριμένα πρόσωπα από όλο τον κόσμο βρίσκονται ανάμεσα στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης οι οποίοι συμβάλλουν στην προώθησή της μέσω άρθρων σε εφημερίδες ή περιοδικά, ταινιών ή ντοκιμαντέρ καθώς και διαφημίσεων της Αμοργού και των εργασιών που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ στοχεύει στην προώθηση της Αμοργού ως νησιού γεμάτου πλούτο που καταφέρνει να κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις, τα έθιμα και τον πολιτισμό του.

Όσοι επισκέπτονται το νησί του Απέραντου Γαλάζιου, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, τις περισσότερες φορές μαγεύονται από την ομορφιά του και παραλείπουν να γνωρίσουν καλύτερα όσα δίνουν ψυχή και ζωή στον τόπο.

Ακόμη και τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση του ηλεκτρισμού, την κατασκευή οδικού δικτύου, την αύξηση της κυκλοφορίας σκαφών και του τουρισμού, η Αμοργός συνεχίζει να διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Οι Αμοργιανοί εξακολουθούν να καλλιεργούν τη γη, να παράγουν τα δικά τους προϊόντα, να ακούν τη φύση και να ζουν στον ρυθμό των τοπικών εκδηλώσεων και των θρησκευτικών εορτασμών.

Μέσω του Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ επιθυμούμε να γνωρίσουμε στον καλεσμένο μας αυτή την όψη του νησιού: να περπατήσει στα αρχαία πεζοπορικά μονοπάτια, να επισκεφθεί τα ιστορικά μνημεία, να μαζέψει τα φημισμένα αρωματικά  βότανα από τα βουνά, να επισκεφθεί το αποστακτήριο, να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα, να μάθει τοπικές συνταγές και να παρευρεθεί στους παραδοσιακούς εορτασμούς.

Το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ είναι ένα μέρος ανοιχτό στην ανταλλαγή ιδεών και τον διάλογο σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία της φύσης και την προώθηση της κληρονομιάς των προγόνων μας.

Όλες οι απογευματινές συζητήσεις είναι ανοιχτές στο κοινό ώστε οι άνθρωποι της Αμοργού να μπορούν να συμμετέχουν και να ενημερώνονται για το τι επικρατεί σε άλλα μέρη στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ερευνητές, καθηγητές και άνθρωποι με επιρροή από διαφορετικές χώρες καλούνται να παρουσιάσουν το έργο τους σχετικά με καινούριους τρόπους προστασίας, διατήρησης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πώς και γιατί ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο έργο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του; Τι μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα;

Οι παρουσιάσεις και τα θέματα υπό συζήτηση έχουν ως στόχο να φέρουν νέες ιδέες, να γίνουν πηγή έμπνευσης για τους παριστάμενους και να τους δώσουν, ίσως, την ευκαιρία να εισαγάγουν νέες πρακτικές στη χώρα, την πόλη ή το νησί τους.

Ετικέτες: