Οι μικροί κινηματογραφιστές της Σύρου εξέτασαν το νόημα της «αναθεώρησης», δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ για τον τόπο τους

Η Σύρος μέσα από τα «Αστέρια» της

Στα βαθιά νερά του σεναρίου, της κινηματογράφησης και του μοντάζ βούτηξαν και φέτος 11 έφηβοι της Σύρου μέσα από το καλοκαιρινό εργαστήριο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Μία σημαντική «μορφή» του νησιού, ταυτισμένη με την πιο χαρακτηριστική συνοικία της Ερμούπολης, τα Αστέρια, πρωταγωνιστεί στη δεύτερη ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από τους μικρούς κινηματογραφιστές με την καθοδήγηση των υπεύθυνων σκηνοθετών Oliwia Twardowska και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.

Κεντρικός στόχος του εργαστηρίου ήταν να ενθαρρύνει την έρευνα και τη συλλογή των ιστοριών του τόπου, με τη χρήση εργαλείων ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης για την καταγραφή των αφηγήσεων των συγγενών και φίλων που έχουν προσωπική γνώση των γεγονότων του παρελθόντος στο νησί. Ακριβώς όπως και το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, το εργαστήριο εξέτασε το νόημα της αναθεώρησης στο σινεμά, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να «αναθεωρήσουν» αυτές τις προσωπικές αφηγήσεις με τα εργαλεία του κινηματογράφου.

Προσωπικές μαρτυρίες πολλών «αστέρων»

Κάθε συμμετέχοντας, κατέθεσε μια αληθινή ιστορία, την οποία κλήθηκε να μετατρέψει σε ένα σύντομο φιλμ, μέσα από πραγματικές συνεντεύξεις, πλάνα, αφηγήσεις, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που του παρέχεται από το εργαστήριο.

Κατά τη διάρκεια μίας ολόκληρης εβδομάδας (26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου), έφηβοι ηλικίας 13 – 17 ετών, εξερεύνησαν το χώρο του κινηματογράφου, όπου ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία τέμνονται, αλληλοεπιδρούν και σχηματίζουν νέες φιλμικές πραγματικότητες.

Με οδηγό τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την πρώτη επαφή τους με το αντικείμενο το καλοκαίρι του 2015, οι συμμετέχοντες του Cinemascope², καταπιάστηκαν αυτή τη φορά με ένα νέο κινηματογραφικό είδος, διαφορετικό από τη μυθοπλασία, αλλά εξίσου ενδιαφέρον και διδακτικό.

Η ομάδα του εργαστηρίου, βασισμένη στο θέμα της φετινής διοργάνωσης που δεν είναι άλλο από την «αναθεώρηση», αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ, που θα αντανακλά και θα αναθεωρεί το νησί της Σύρου μέσα από τα μάτια ενός γνωστού κατοίκου του. Η ταινία που προβλήθηκε χθες το βράδυ στην κατακλείδα του 4ου SIFF αποτελεί ένα πορτρέτο του κ. Λάκη Δεκάριστου, χαρακτηριστική φυσιογνωμία της περιοχής «Αστέρια», που λίγοι δεν γνωρίζουν.

«Επαναθέτουμε τη Σύρο μέσα από ένα υπαρκτό πρόσωπο»

«Μέσα από την προσωπικότητα του κ. Λάκη, οι θεατές εξερευνούν και πάλι τη Σύρο» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο σκηνοθέτης κ. Αντωνόπουλος, εξηγώντας πως η Σύρος αποτελεί σταθερά το επίκεντρο του εργαστηρίου, το οποίο φροντίζει να την προβάλει και να την αναδεικνύει, κάθε χρόνο και με έναν διαφορετικό τρόπο. «Χρησιμοποιούμε και επαναθέτουμε το νησί πάντα μέσα από το βλέμμα των παιδιών. Μας ενδιαφέρει να μην επαναλαμβανόμαστε».

Το κοινό του φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χθες και τις δύο ταινίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Η πρώτη που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου ήταν μία μαύρη κωμωδία για έναν δικτάτορα ο οποίος ανατρέπεται σε ένα νησί. Για τις ανάγκες τις ταινίες, γράφτηκε το σενάριο και βρέθηκαν οι ηθοποιοί που θα ενσάρκωναν τους ρόλους. Από την άλλη, η φετινή ταινία είναι εντελώς ρεαλιστική και επικεντρώνεται σ’ έναν υπαρκτό χαρακτήρα.

Δεμένη και εξοικειωμένη ομάδα

Στο εργαστήριο συμμετείχαν συνολικά έντεκα παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα είχαν αναλάβει από πέρυσι καθήκοντα κινηματογραφιστών. «Η ομάδα μας ήταν δεμένη και εξοικειωμένη και μπορούσε να κάνει πιο εύκολα προχωρημένα πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου τα παιδιά ασχολήθηκαν εκ νέου με την προετοιμασία μιας ταινίας που ξεκινάει από την επιλογή του θέματος και τη διάνθισή του με περισσότερες ιδέες. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με την τέχνη της συνέντευξης, την οποία εξερεύνησαν επί τω έργω. Επιπλέον, μυήθηκαν στον τρόπο κινηματογράφησης μέσα από τον οποίο εκφράζεται ο λόγος ενός ανθρώπου και ασχολήθηκαν με τη δημιουργία αφήγησης μέσα στο ντοκιμαντέρ. «Έχοντας ως υλικό μια 20λεπτη συνέντευξη και κάποια πλάνα από το νησί, τα παιδιά είδαν και έμαθαν πώς δημιουργούμε μία ιστορία μέσα από διαφορετικά πράγματα» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος, δηλώνοντας απόλυτα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

«Ανιχνεύσαμε πολλά ταλέντα»

«Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά εντυπωσιακό. Παρόμοιο πρόγραμμα υλοποιούμε και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, όμως η δουλειά που πραγματοποιείται εδώ στο φεστιβάλ είναι ακόμα καλύτερη, υψηλού επιπέδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκρινε μάλιστα πως, μέσα από το εργαστήριο αναδεικνύονται ταλέντα που θα μπορούσαν μελλοντικά να ασχοληθούν με την τέχνη του κινηματογράφου. «Είναι κάτι που το βλέπουμε στην πράξη, γιατί τα παιδιά που προέρχονται από το περσινό εργαστήριο, έχουν ήδη βλέμμα σκηνοθετικό, έχουν αίσθηση πώς κατασκευάζεται κάτι, έχουν θετική άποψη στα πράγματα κι έχουν κατανοήσει πώς λέμε μια ιστορία κινηματογραφικά».