Έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Θεσμός που εδραιώνεται και καταξιώνεται

Με ένα εμπλουτισμένο πρόγραμμα προβολών, ειδικά εργαστήρια, live δρώμενα και performances που συνδυάζονται αρμονικά με τη μεγάλη οθόνη, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, το οποίο επέστρεψε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για πέμπτη χρονιά.

Τη φετινή διοργάνωση με θέμα «Cracking Up» χαιρέτισε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς» η ομάδα του Φεστιβάλ, πλαισιωμένη από την εκπρόσωπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Κατερίνα Τριανταφύλλου και τον περιφερειακό σύμβουλο Μάρκο Δαδάο.

Στόχος του 5ου SIFF, σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι η κινηματογραφική μετάφραση της αμερικάνικης φράσης «Cracking Up», η οποία αποδίδεται με ποικίλους τρόπους: τρέλα, υπέρβαση των ορίων, ξεκαρδιστικά γέλια κλπ.

Προσέλκυση μεγάλου αριθμού σινεφίλ από όλον τον κόσμο

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου αποτελεί μια ζωντανή και φρέσκια πρωτοβουλία που οργανώνεται και υλοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια από μία ομάδα νέων με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό ελκύοντας ένα εξίσου νεανικό κοινό και όχι μόνο, καθώς και σινεφίλ και επισκέπτες του νησιού που έρχονται να απολαύσουν καινοτόμες ταινίες σε ένα μοναδικό νησιωτικό περιβάλλον», σημείωσε η κ. Τριανταφύλλου. Όπως κατέστησε γνωστό, οι τέχνες και ο πολιτισμός αποτελούσαν ανέκαθεν για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σημαντικό πυλώνα δράσης από την έναρξη της λειτουργίας του το 1996 έως σήμερα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ποσό των σχεδόν 400 εκ. ευρώ που το ίδρυμα έχει διαθέσει συνολικά τα τελευταία 21 χρόνια μόνο στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, μέσω της έκτακτης πρωτοβουλίας του για την επανεκκίνηση και ενίσχυση των νέων, το Ίδρυμα εστίασε πολύ συνειδητά σε προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση των νέων οι οποίοι αναδείχθηκαν σε ένα από τα βασικά θύματα της κρίσης που βιώνουμε ακόμη. Καταλήγοντας, τόνισε πως το ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει ποικίλες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων την Κάριτας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» της Σύρου.

«Σημείο αναφοράς και καλλιτεχνικής δημιουργίας»

Με τη σειρά του, ο κ. Δαδάος, επεσήμανε ότι το SIFF εδραιώνεται στις συνειδήσεις τόσο των Συριανών, όσο και των επισκεπτών του νησιού από όλο τον κόσμο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημείο αναφοράς και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. «Χωρίς αμφιβολία η Σύρος στη διαχρονία της ιστορίας της έχει να επιδείξει παραγωγή και απόθεμα πολιτισμού, πολυσήμαντο και διεθνώς καταξιωμένο με επιρροή καταλυτική. Οι άνθρωποί της ωστόσο ποτέ δεν επαναπαύτηκαν γιατί υπήρξαν πάντοτε πνεύματα ανήσυχα και δημιουργικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι η συνεχής παραγωγή πολιτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες.

Μετά την έναρξη του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν μεταμεσονύκτιες προβολές στο beach bar «Αστέρια», ενώ τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν προβολές στην παραλία του Κομήτου.