Ο Γιώργος Ξανθάκης αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

  • Τρίτη, 6 Ιουλίου, 2021 - 11:56

Ο Συριανός καθηγητής Φυσικών Επιστημών, με παράλληλες σπουδές στην ‘’Ιστορία του Κινηματογράφου’’, Γιώργος Ξανθάκης ,έγινε δεκτός ως τακτικός μέλος στην «Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου». Είναι μια σημαντική διάκριση για τον ίδιο αλλά και για τη γενέτειρα του, καθώς είναι το πρώτο μέλος του ιστορικού πολιτιστικού σωματείου που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Σύρο. Την αίτηση του προσυπέγραψαν οι καταξιωμένοι κριτικοί : Νίνος Μικελίδης, Αλέξης Δερμετζόγλου και Δημήτρης Καλαντίδης.
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) ιδρύθηκε το 1976 με πρόεδρο τον Παύλο Ζάννα και πρώτα μέλη της, τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη, τον Κώστα Σταματίου, τον Αντώνη Μοσχοβάκη, τον Βασίλη Ραφαηλίδη, τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, τον Μισέλ Δημόπουλο κ.ά.
Από το 1977 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), με τους Έλληνες κριτικούς να έχουν συμμετάσχει έως σήμερα σε περισσότερες από 70 κριτικές επιτροπές σε διεθνή φεστιβάλ. 
Το σωματείο των Ελλήνων κριτικών είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κινηματογράφου σε θεσμικό πλαίσιο, όπως και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στη γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου κατέθεσε την πρόταση για τη διεθνοποίηση του το 1991.
Επίσης, διοργάνωσε δυο σημαντικά συνέδρια για τον ελληνικό κινηματογράφο, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετέχει στα διεθνή συνέδρια της FIPRESCI.
Οι δράσεις της Π.Ε.Κ.Κ. συνεχίζονται έως σήμερα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αφιερωμάτων, τις εκδόσεις βιβλίων και του ετήσιου αλμανάκ Κινηματογράφος (από το 1993), τη συνεχή ενημέρωση του πόρταλ www.pekk.gr, καθώς και την απονομή του βραβείου της στα φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, Δράμας, Χαλκίδας και Ολυμπίας.