Συνέντευξη της Μαριέττας Φαφούτη στην “Κοινή Γνώμη”

Η αισιοδοξία έχει ονοματεπώνυμο

Στον χαρούμενο και πολύχρωμο κόσμο της παρέσυρε χθες το βράδυ το συριανό κοινό η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Μαριέττα Φαφούτη μαζί με την 8μελή μπάντα της, οι οποίοι στο πλαίσιο των καλοκαιρινών συναυλιών τους με τίτλο “Shine”, έστησαν στην πλατεία Μιαούλη ένα μοναδικό μουσικό πάρτι, σκορπώντας αισιοδοξία και φως.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα δροσερό μουσικό πρόγραμμα με καθαρόαιμη ποπ, ξέφρενες disco στιγμές κι έντονα στοιχεία μιούζικαλ και σπαγγέτι γουέστερν, που εκτόξευσαν κυριολεκτικά το κέφι στα ύψη.

Σε συνέντευξή της στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, η Μαριέττα Φαφούτη, ευδιάθετη και χαμογελαστή, όπως πάντα, απέδειξε γιατί έχει χαρακτηριστεί ως “η προσωποποίηση της θετικής ενέργειας”.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρεί κανείς την αισιοδοξία του σε μία εποχή γενικότερης κατήφειας, που βιώνουμε σήμερα;

“Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Καταρχήν, αυτή την περίοδο έχουμε συνεχώς ευκαιρίες να προσφέρουμε βοήθεια στο συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη. Υπάρχουν πλέον άπειροι φορείς, ομάδες, σύλλογοι, στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς για να παρέχεις τις υπηρεσίες σου. Οπότε, είναι πολύ “όμορφες” οι συνθήκες για να δείξεις ότι είσαι εδώ και ότι μπορείς να προσφέρεις αλληλεγγύη σε όσους το χρειάζονται πραγματικά. Για μένα αισιοδοξία είναι να μπορείς να αντιληφθείς ότι για να είσαι ευτυχισμένος χρειάζονται μόνο δύο παράγοντες, η υγεία και η αγάπη. Αν έχεις αυτά τα δύο στη ζωή σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα και είναι αρκετά για να είσαι ευτυχισμένος. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα, είτε είναι χρήματα, είτε επαγγελματική καταξίωση αποτελούν επιπλέον “δώρα”, στα οποία όμως δεν πρέπει να επιτρέψεις να σε προσδιορίζουν ως άνθρωπο και να προσβάλουν την ψυχική ισορροπία σου. Και για μένα η υγεία και η αγάπη είναι ό,τι πιο ιερό υπάρχει στη ζωή μου”.

Έχετε δηλώσει ότι μέσα από το πρώτο σας άλμπουμ, σας “κόλλησε” η ρετσινιά της ρομαντικής, η οποία σας ακολούθησε και στο επόμενο. Το να είναι κανείς σήμερα ρομαντικός και ονειροπόλος, τον κάνει αυτομάτως δακτυλοδεικτούμενο;

“Πρόκειται για μία δήλωση που έκανα στην προσπάθειά μου να εξηγήσω ότι είμαι ταυτόχρονα και ρομαντική και κάφρος. Τον πρώτο καιρό οι γνωστοί μου έλεγαν: “είναι δυνατόν να παριστάνεις τη ρομαντική και τη γλυκούλα;”. Ρομαντισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ζω σε ένα ροζ συννεφάκι και τα βλέπω όλα όμορφα. Ρομαντισμό μπορεί να κρύβει μία βραδιά με φίλους και σουβλάκια στο σπίτι, που θα σε κάνει να σκεφτείς “δεν θέλω τίποτα άλλο στη ζωή μου, αφού έχω τους δικούς μου ανθρώπους δεν με ενδιαφέρει ούτε να πάω σε κάποιο εστιατόριο, ούτε να βγω έξω να διασκεδάσω”. Δεν είναι μόνο η θάλασσα, ο ουρανός και τα αστέρια. Είμαι ρομαντικός άνθρωπος, απλά ήθελα μέσα από τα τραγούδια μου, να επικοινωνήσω τον ρομαντισμό έτσι όπως τον έχω εγώ στο μυαλό μου”.

Έχει βρεθεί κανείς να αμφισβητήσει τις προθέσεις σας και να υπονοήσει ότι το προφίλ του χαρούμενου ανθρώπου είναι ένας ρόλος, που προσπαθεί να μας πείσει ότι η ζωή είναι ένα πάρτι;

“Σαφώς. Έχουν υπάρξει και παρεξηγήσεις και άνθρωποι, που θεώρησαν ότι κάνω κακό στον κόσμο με την αισιοδοξία μου. Πάντα θα βρίσκονται εκείνοι που δεν θα πιστεύουν ότι αυτό που παρουσιάζεις είναι γνήσιο. Αν με γνώριζαν, θα μπορούσαν να καταλάβουν ότι δεν έγινα έτσι, μόλις έβγαλα δίσκο. Τη γειτονιά μου να ρωτήσει κανείς, θα του απαντήσουν ότι είμαι ακριβώς αυτό που βλέπουν”.

Συστηθήκατε στο ελληνικό κοινό με αγγλόφωνα τραγούδια. Φοβηθήκατε έστω και για μία στιγμή ότι θα βρίσκατε έναν “τοίχο” μπροστά σας και ότι δεν θα μπορούσατε να κάνετε αυτό που θέλετε;

“Δεν φοβήθηκα, γιατί ποτέ δεν προσπάθησα να κάνω δίσκο. Έτυχε και με βρήκαν κάποιοι άνθρωποι και μου είπαν ότι θα επενδύσουμε τα χρήματα που θες, για να κάνεις αυτό που γουστάρεις. Από κει και πέρα, είτε το προχωράς είτε όχι. Δεν υπήρχε λογοκρισία σε τίποτα από αυτά που έκανα. Δεν το έκανα ούτε για να γίνω γνωστή, ούτε για να βγάλω λεφτά, ούτε για τίποτα. Και το σημαντικότερο, δεν είχα άγχος αν θα αρέσει ή όχι”.

Τα τελευταία χρόνια, το όνομά σας περιλαμβάνεται στη λίστα με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι προτείνονται σε κάποιον για να περάσει πραγματικά καλά. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;

“Τώρα πλέον μπορώ να περνάω κι εγώ πάρα πολύ ωραία στη σκηνή, γιατί στην αρχή ήθελα να πεθάνω από ντροπή. Επομένως, αν εξαιρέσετε το πρώτο δεκάλεπτο του πανικού, το απολαμβάνουμε τόσο πολύ μετά, γιατί κάθε εμφάνισή μας είναι ένα μεγάλο πάρτι. Και έχω βρει έναν τρόπο να αποβάλω τόσο το άγχος, όσο και την αμηχανία μου. Αντιμετωπίζω τον κόσμο από κάτω σαν να είναι οι φίλοι μου. Τις ίδιες χαζομάρες που θα πω στην παρέα μου ή στην οικογένειά μου, τις ίδιες θα πω κι εκεί, δεν θα λογοκριθώ. Συνέχεια θα υπάρχει χορός και τραγούδι. Παίζει πάρα πολύ παιχνίδι με τους θεατές, καθώς τους βάζουμε να τραγουδούν για να νιώσω ότι τους ξεγυμνώνω κι εγώ λιγάκι, και ότι δεν είμαι η μοναδική που ντρέπεται. Είναι πολύ υπέροχο όταν βλέπεις ότι οι άνθρωποι από κάτω απολαμβάνουν αυτό που κάνεις, ότι περνούν πολύ όμορφα και είναι δεκτικοί”.

Σας ενοχλεί όταν κάποιοι δε γνωρίζουν ποια είναι η Μαριέττα Φαφούτη, μέχρι να σας δουν για πρώτη φορά από κοντά;

“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε γνωρίζουν τη Φαφούτη ως μουσικό. Ξέρουν μόνο το “Don't Stop”, το “Kookoobadi” και ίσως κάποια άλλα κομμάτια μέσα από διαφημίσεις. Δε σημαίνει ότι όλοι ξέρουν τη μουσική σου. Αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Και τίποτα να μην ξέρει ο άλλος για μένα και να έρθει και να περάσει όμορφα, είναι τεράστιο δώρο για μένα. Με ενδιαφέρει να με γνωρίσει εκεί”.

Ποια είναι τα μυστικά ενός επιτυχημένου μουσικού πάρτι, όπως αυτά που παρουσιάζετε εσείς και η παρέα σας;

“Τα μυστικά είναι να έχεις όμορφα τραγούδια που μεταδίδουν χαρά στον κόσμο, να έχεις δεμένους και αγαπημένους ανθρώπους πάνω στη σκηνή και να νιώθεις την ειλικρινή χαρά που θες να μεταδώσεις. Να είσαι ειλικρινής πάνω εκεί. Και αν είσαι πραγματικά χαρούμενος, αυτή τη χαρά θα τη δώσεις και από κάτω. Χρειαζόμαστε βέβαια και φανταστικές διασκευές. Είναι πολύ ωραίο να γνωρίσουν τη μουσική σου, αλλά έχουμε και αρκετές διασκευές μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, που μπορεί να είναι από Elvis Presley και Aretha Franklin μέχρι πιο dupstep καταστάσεις και όλα αυτά, αρμονικά δεμένα”.

Ετικέτες: