Η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει Τζένη Βάνου στο Θέατρο Απόλλων

«Νιώθω ευλογημένη που διδάσκομαι από τον Μίμη Πλέσσα»

Αγαπημένα τραγούδια της αξέχαστης Τζένης Βάνου, της Ελληνίδας Edith Piaf, με την οποία την έχει ταυτίσει, θα παρουσιάσει για δύο βραδιές στο κοινό της Σύρου η Φωτεινή Δάρρα.

Μετά τις sold out παραστάσεις της στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, η -αναγνωρισμένη δημόσια από την ίδια τη Τζένη Βάνου- ερμηνεύτρια, έρχεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην κορυφαία αυτή φωνή.

Τραγούδια όπως: «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Αν σ’ αρνηθώ», «Αγόρι μου», «Σ’ αγαπώ (η αγάπη αυτή με πεθαίνει)», «Σταγόνα σταγόνα», «Η σκλάβα» είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια που θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στις 27 & 28 Απριλίου 2018, στο Θέατρο Απόλλων. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Γιώργος Παπαχριστούδης.

Η συναυλία διοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» και το Σύλλογο Φίλων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Πρόσβαση». Τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στον Σύλλογο και μέρος αυτών για τις ανάγκες της Στέγης Ανηλίκων Σύρου.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η Φωτεινή Δάρρα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει και αποδίδει το έργο της Τζένης Βάνου, η οποία μάλιστα όσο ήταν στη ζωή την προέτρεψε να κάνει αυτό το αφιέρωμα, καθώς και στη συνεργασία της με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και δάσκαλό της, Μίμη Πλέσσα.

Το κοινό του νησιού θα έχει την ευκαιρία να σας απολαύσει για πρώτη επί σκηνής και μάλιστα σε τραγούδια που θα μας ταξιδέψουν σε χρυσές εποχές.

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη που έρχομαι στη Σύρο. Έχω δει φωτογραφίες και υλικό από φίλους που μένουν εκεί, που επισκέπτονται το νησί ή που έχουν καταγωγή από το νησί. Είναι ένας προορισμός τον οποίο πάντα ήθελα να επισκεφτώ και καλλιτεχνικά, καθώς γνωρίζω ότι, το Θέατρο Απόλλων είναι ένα κόσμημα. Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο, που αυτή η πρώτη συναυλία μου στο νησί συνδυάζεται με έναν πάρα πολύ καλό σκοπό, την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου. Το αφιέρωμα ξεκινάει από τη Τζένη Βάνου με αφορμή τις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα, οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία. Ήταν sold out. Πιστεύω ότι, ο κόσμος το χάρηκε πολύ. Το πρόγραμμά μας στη Σύρο θα περιλαμβάνει επίσης τραγούδια πολύ μεγάλων ερμηνευτών, κυρίως γυναικείων φωνών, μέχρι την Edith Piaf. Καθόλου τυχαία η σύνδεση, γιατί θεωρώ πως, η Τζένη Βάνου στη ζωή της και στον τρόπο που αντιμετώπισε την καριέρα της, την προσωπική ζωή της, αλλά και τη φωνητική-ερμηνευτική προσέγγιση των τραγουδιών, έχει πάρα πολλά κοινά με αυτή την τεράστια μορφή που λέγεται Edith Piaf. Έτσι λοιπόν, θα ακουστούν τραγούδια κυρίως της Τζένης Βάνου, αλλά και πάρα πολύ σπουδαία τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο και κάποια από το προσωπικό μου ρεπερτόριο».

Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι για έναν καλλιτέχνη να αγγίξει και να παρουσιάσει με τον δικό του τρόπο τραγούδια τα οποία έχουν γράψει ιστορία και έχουν ταυτιστεί με μία από τι σημαντικότερες φωνές της χώρας μας;

 «Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση στον τρόπο προσέγγισης μιας πραγματικά μεγάλης μορφής της τέχνης και του ελληνικού τραγουδιού, πρώτον καλλιτεχνικά και κυρίως, σε προσωπικό επίπεδο. Τα στοιχεία από τη ζωή της που χρησιμοποιήθηκαν στις παραστάσεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης ήταν στοιχεία τα οποία άντλησα, καταρχήν, μέσα από την προσωπική μας επαφή, γιατί την είχα γνωρίσει και βέβαια από τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα της. Τα παιδιά της, που συναίνεσαν για την πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος και βεβαίως, ο Μίμης Πλέσσας. Ένας άνθρωπος που συνεργάστηκε κυρίως στη δουλειά της, στην καριέρα της και ο άνθρωπος ο οποίος την ανακάλυψε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, η Τζένη Βάνου, όσο ήταν εν ζωή, με αναγνώρισε τόσο δημόσια όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μάλιστα, η ίδια με προέτρεψε να κάνω αυτό το αφιέρωμα στα τραγούδια της εποχής και τα δικά της. Τότε είχε γίνει ένας δίσκος ο οποίος είχε γίνει πλατινένιος σε πωλήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι είχα και έχω το μεγάλο δάσκαλο Μίμη Πλέσσα να μου διδάσκει το πώς τραγουδιούνται αυτά τα δύσκολα, αλλά τόσο αγαπημένα τραγούδια. Για μένα είναι μεγάλη πρόκληση το γεγονός ότι θα τραγουδήσω και δεύτερη βραδιά, γιατί φωνητικά είναι πολύ επίπονο. Όμως ξέρω, γιατί το έζησα πρόσφατα, ότι θα έχω ψυχική δύναμη, καθώς είναι κάτι που αγαπώ πολύ και υπόσχομαι ότι θα το αγαπήσει εξίσου και ο κόσμος που θα βρεθεί μαζί μας».

Η στήριξη, η συμπαράσταση και η καθοδήγηση από έναν μεγάλο δημιουργό, όπως ο Μίμης Πλέσσας αποτελούν πηγή δύναμης για μένα;

«Αδιαμφησβήτητα. Σε προσωπικό επίπεδο πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος βρίσκεται κοντά σου, αλλά η καθοδήγηση στον τρόπο ερμηνείας αυτών των τραγουδιών είναι πολύτιμη. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό. Είναι ευλογία να έχω κοντά μου τον άνθρωπο που τα έγραψε, τα δίδαξε σε αυτή τη μεγάλη φωνή και τώρα τα διδάσκει σε εμάς τους νεότερους και εν προκειμένω, σε εμένα που κάνω αυτή τη συναυλία».

Υπάρχουν σήμερα φωνές και τραγούδια τα οποία μπορούν να αντέξουν στον πέρασμα των ετών και να αποκτήσουν διαχρονική αξία όπως τα κομμάτια που θα ερμηνεύσετε;

«Το αν θα μείνει η εποχή μας συνολικά στην ιστορία, θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που δεν θα ήθελα είναι να αφήσει μία αίσθηση, ανάλογη του Μεσαίωνα. Αντιθέτως, θα ήθελα να μείνει ως κάτι θετικό στην ιστορία και της τέχνης και του πολιτισμού. Σε αυτό μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μας. Δεν είναι θέμα έλλειψης ταλέντων, υπάρχουν πολλά. Αλλά είναι θέμα αντίληψης και προσπάθειας όλων μας, ατομικά και συλλογικά, το να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτές τις προσπάθειες και να διδάξουμε στα παιδιά μας το να έχουν την ευαισθησία και να αναγνωρίζουν τις μεγάλες αξίες. Τότε βεβαίως έχουμε μια ελπίδα να μείνουν μεγάλα τραγούδια από την εποχή μας, μεγάλα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και μεγάλοι ερμηνευτές και δημιουργοί».

Ποια στοιχεία αποτελούν τη «σημαία» σας στην προσωπική και καλλιτεχνική πορεία σας;

«Για μένα το σημαντικότερο είναι η αλήθεια. Αυτό έχει κάνεις τους ανθρώπους να είναι σταθερά κοντά μου όλα αυτά τα χρόνια. Επειδή είμαστε σε μια εποχή που τα πράγματα αλλάζουν και οι καλλιτέχνες λόγω ανταγωνισμού βάλλονται ή είναι τη μια πάνω, την άλλη κάτω, θεωρώ ευλογία να έχεις δίπλα σου κάποιους ανθρώπους που σε έχουν πιστέψει, που σε έχουν αγαπήσει και συνεχίζουν να σε πιστεύουν. Επίσης τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την αγάπη γι’ αυτό που κάνω και τους συνανθρώπους μου. Τέλος, προσπαθώ να διατηρώ και μια παιδικότητα, που εμείς οι καλλιτέχνες θέλουμε να μεταδίδουμε στο κοινό, μέσα από τη μεταξύ μας επαφή, για να βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Γιατί τα παιδιά βλέπουν μόνο την αισιόδοξη και παιδική πλευρά της ζωής».

Πέρα από την αγάπη του κοινού για εσάς, σταθερή είναι και η καλλιτεχνική πορεία την οποία έχετε επιλέξει, σε μια εποχή όπου πολλοί ερμηνευτές δοκιμάζονται είτε, επειδή το επιθυμούν, είτε επειδή αναγκάζονται, σε διαφορετικούς δρόμους.

«Και ο Χριστός στις αγορές δίδασκε, αλλά το θέμα είναι τι διδάσκεις και όχι πού βρίσκεσαι ή  πού θα εκφραστεί ο λόγος σου. Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης θα πρέπει να αφήνει όλο τον κόσμο να έρχεται σε επαφή με το έργο του, από την άλλη το θέμα είναι τι λες. Γι’ αυτό, αναφέρθηκα στην αλήθεια».