Οι Συριανοί Ακριβός Ζερβός και Γιώργος Χατζηγεωργίου… μέλη μιας ταλαντούχας παρέας που υπόσχεται να αφήσει το στίγμα της στην παραδοσιακή μουσική σκηνή

Νέοι με ταλέντο και αγάπη για την παράδοση

Σεκέρ παρέ, στα τούρκικα, θα πει κομμάτια ζάχαρης. Σεκέρ Παρέα, στη γλώσσα της μουσικής, ονομάζεται μια γλυκιά παρέα που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ξεκινήσει ένα ταξίδι εξερεύνησης τόσο στην ελληνική όσο και σε γειτονικές παραδοσιακές μουσικές.

Στον κύκλο αυτής της νεανικής παρέας φυσά και Συριανός αέρας, καθώς δύο από τα έξι συνολικά μέλη της, που καταπιάνονται με τη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο, είναι ο Ακριβός Ζερβός και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου με σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αφορμή για τη γνωριμία αυτών των έξι καλλιτεχνών στάθηκε τόσο η ανάγκη τους για μουσική συνύπαρξη και συνεργασία, όσο και η αγάπη τους για την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος σπουδάζουν ή σπούδασαν τη μουσική σε ακαδημαϊκό επίπεδο και λόγω των διαφορετικών καταβολών τους, η ποικιλία στο ρεπερτόριό τους είναι μεγάλη.

Δυναμική παρουσία από την πρώτη κιόλας στιγμή

Η Σεκέρ Παρέα αποτελείται από τους: Μαρία Καραματσούκη (κανονάκι), Βασίλη Νένε (ούτι και φωνή), Ακριβό Ζερβό (κλαρίνο), Γιώργο Χατζηγεωργίου (βιολί και φωνή), Γιώργο Θεοδωρίδη (λαούτο) και Νεκτάριο Κυρτσούδη (κρουστά και φωνή).

Το συγκρότημα έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από έναν περίπου χρόνο, ωστόσο η μουσική πορεία του είναι αρκετά αξιέπαινη, δεδομένου ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις, φιλανθρωπικά gala, μουσικές συναυλίες και δρώμενα υψηλού βεληνεκούς, όπως επίσης και σε αποστολές στο εξωτερικό για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Σήμερα, η «Σεκέρ Παρέα» συνεχίζει το ταξίδι της και κοιτάζει το μέλλον με προσμονή και αισιοδοξία, αισθήματα που πηγάζουν από το νεαρό της ηλικίας των μελών, τα οποία δεν κρύβουν όμως μέσα τους επιπολαιότητα αλλά αγάπη για τη μουσική.

Οι μουσικοί είναι φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχουν μακρόχρονη μαθητεία και εμπειρία στα μουσικό αντικείμενο που υπηρετούν, πλάι σε μεγάλους δασκάλους και ερμηνευτές.

Ο ήχος της ορχήστρας είναι γεμάτος και πολυδιάστατος. Οι ενορχηστρώσεις, που γίνονται μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των μουσικών στις πρόβες είναι πρωτότυπες και προκαλούν έκπληξη. Η εξερεύνηση των παικτικών και ηχητικών δυνατοτήτων του κάθε οργάνου οδηγεί πολλές φορές σε απροσδόκητα μουσικά αποτελέσματα.

Το ρεπερτόριό τους αποτελείται, κατά βάση, από τραγούδια της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Οθωμανικής κλασικής μουσικής και της μουσικής των Καφέ Αμάν. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο εκεί, καθώς τα μέλη της Σεκέρ Παρέας προέρχονται από πολλές διαφορετικές περιοχές και μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και μπορούν να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα.

Σημαντικές συνεργασίες

Το σχήμα, στους  λίγους  μήνες  της  ύπαρξής  του,  έχει  συμμετάσχει  σε  μεγάλο  αριθμό μουσικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Σημαντική στιγμή της δράσης της ήταν η συμμετοχή στην παράσταση «Σμυρνέικο Μινόρε»  με  τη  Γλυκερία,  την  Πίτσα  Παπαδοπούλου  και  την  Αρετή  Κετιμέ, που  διοργανώθηκε  από την Ομοσπονδία  Προσφυγικών  Σωματείων  Ελλάδος  στο  Θέατρο  Δάσους  στη  Θεσσαλονίκη,  το Σεπτέμβριο του 2018. Η Σεκέρ Παρέα άνοιξε την παράσταση με ένα ορχηστρικό κομμάτι και τραγούδια  που  τραγούδησε  120μελής  χορωδία  της  Ομοσπονδίας  σε  διεύθυνση του  Ιωάννη Τσάμη, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.

Το συγκρότημα έχει επίσης συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο Grand Hotel Palace (Θεσσαλονίκη) πλάι στη Γλυκερία, στον κινηματογράφο Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη) στη Σμύρνη, σε σύμπραξη με μεγάλη ομάδα χορευτών και χορωδών από τη Θεσσαλονίκη, στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ (Ιούνιος 2019) και σε πλήθος άλλων παραστάσεων.

Τον Σεπτέμβριο 2019 η ορχήστρα θα εμφανιστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής, που διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Περισσότεροι από διακόσιοι νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, πειραματίζονται μεταφέροντας στο σήμερα τους ήχους και τις αξίες της παράδοσης.

«Θεωρούμε ότι μας προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία να δείξουμε το έργο και τις γνώσεις μας και μάλιστα σε έναν εξαιρετικό χώρο, που συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», ο Ακριβός Ζερβός.

Παραδοσιακό γλέντι στη Σύρο

Αυτό το καλοκαίρι, το συγκρότημα αποφάσισε να συνδυάσει δουλειά και διακοπές. Έτσι, τα δύο Συριανά μέλη του προσκάλεσαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τους υπόλοιπους τέσσερις της παρέας για μερικές στιγμές χαλάρωσης, αλλά και για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, το σχήμα ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει «Μες του Αιγαίου τα νησιά…» μέσα από ένα παραδοσιακό γλέντι με μουσικές από όλη την Ελλάδα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:30, στο γήπεδο μπάσκετ στο Λυκειακό συγκρότημα του Μάννα.

Στόχος της παρέας είναι οι εμφανίσεις της σε μουσικές σκηνές και μεγάλα πανηγύρια, καθώς και η κυκλοφορία κάποιας δισκογραφικής δουλειάς. Όπως υπογραμμίζει ο Ακριβός Ζερβός, οι φορείς, όπως τα Πανεπιστήμια και οι λαογραφικοί σύλλογοι αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τους νέους μουσικούς και δίνουν ευκαιρία σε καλλιτέχνες (μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, χορωδίες) που προσπαθούν να αποκτήσουν τη δική τους θέση και να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα.