"Διακοπή για τεχνικούς λόγους" του Κάρογι Σάκονι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων

Δεύτερη ευκαιρία σ’ ένα διαχρονικό έργο

  • Πέμπτη, 24 Αυγούστου, 2017 - 06:12

Μια ιδιαίτερα καυστική σάτιρα της παντοδυναμίας της τηλεόρασης, σε μια εποχή όπου οι συνθήκες ζωής και η οικονομική δυσπραγία οδηγούν τους ανθρώπους στην απομόνωσή τους στο σπίτι και κατά συνέπεια στην αποχαύνωση μπροστά στη μικρή οθόνη, παρουσιάζει στο Θέατρο Απόλλων, η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων.

Το επίκαιρο έργο του Κάρογι Σάκονι, «Διακοπή για τεχνικούς λόγους» που γράφτηκε το 1970 ως ένα σχόλιο του συγγραφέα στον τρόπο ζωής της ουγγρικής κοινωνίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σύρο το 1990 από τον Θεατρικό Όμιλο «Σουρή», ο οποίος λόγω των εργασιών αποκατάστασης του Θεάτρου Απόλλων, πραγματοποίησε τις παραστάσεις του στην Ενοριακή Αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο.

Εκεί παίχτηκαν δυόμιση παραστάσεις, αφού κατά τη διάρκεια της τρίτης παράστασης έγινε πραγματική διακοπή ρεύματος και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Στην τότε «Διακοπή» συμμετείχε ως ηθοποιός ο σκηνοθέτης της σημερινής παράστασης Γιώργος Βαρθαλίτης. Αισθανόμενος ότι το έργο αυτό αδικήθηκε την πρώτη φορά, ο ίδιος πρότεινε στη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων να το ανεβάσει, η οποία και το δέχτηκε αμέσως. «Ως ηθοποιός και της τότε παράστασης μαζί με τον Γιώργο Κάτρη, αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση ταυτόχρονα που δίνεται η (δεύτερη) ευκαιρία σ’ αυτό το έργο να παρουσιαστεί σε περισσότερο κόσμο», σημειώνει ο ίδιος.

Χριστός ή τηλεόραση;

Οι ήρωες του έργου είναι τα μέλη μιας οικογένειας που τρώνε, πίνουν και συζητάνε με το βλέμμα καρφωμένο στην μικρή οθόνη. Όταν στο σαλόνι τους εμφανίζεται ο Χριστός (Ανθρωπόπουλος) τι πρέπει να κάνει για να τον προσέξουν; Ποιος θα πιστέψει, ποιος θα σωθεί και ποια θα είναι η σωτηρία του; Πρόκειται για ένα δυνατό έργο που δημιουργεί έντονα συναισθήματα και σκέψεις στον θεατή.

Στην παράσταση παίζουν ο Γιώργος Βαρθαλίτης, η Μαρία Γαδ, η Μαρία Κακαβή, ο Βαγγέλης Τομαής, η Μύριαμ Μαραγκού, ο Παναγιώτης Αλτουβάς, ο Γιάννης Καραντώνης, και ο Γιώργος Κάτρης. Τα σκηνικά είναι του Νίκου Πονηρού.

Στο επίκεντρο του συγγραφέα η κοινωνική και προσωπική ηθική

Ο Κάρογι Σάκονι γεννήθηκε το 1931 στη Βουδαπέστη όπου μετά τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε και δύο χρόνια στη φιλοσοφική σχολή. Επί μια δεκαετία δούλεψε ως εργάτης και υπάλληλος ανήκοντας στη γενιά των συγγραφέων που από ανάγκη –και όχι μόνο από «αισθητική» αναζήτηση βιωμάτων- μπόρεσε να γνωρίσει ουσιαστικά την καθημερινή ζωή. Από το 1958 δημοσιεύονται διηγήματά του, ενώ το πρώτο βιβλίο του «Τα σύννεφα βρίσκονται στη μέση» εκδόθηκε το 1961. Πλούσια πείρα ζωής, μεγάλη ψυχολογική ευαισθησία και σιγουριά στη χρήση της παραδοσιακής και της σύγχρονης μορφής του διηγήματος χαρακτηρίζουν τα κείμενά του. Τον απασχολεί το ηθικό πρόβλημα της σημερινής ουγγρικής κοινωνίας, πρόβλημα που δεν περιορίζεται άλλωστε μόνο στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο.

Η κοινωνική και η προσωπική ηθική όπως και ο τρόπος ζωής είναι θέματα των θεατρικών έργων του «Ζωή μου Ζόκα» (1963), «Διακοπή για τεχνικούς λόγους» (1970), «Περούκα από το Χονγκ Κονγκ» (1973), που ανέβηκαν με επιτυχία όχι μόνο στην Ουγγαρία αλλά και στο εξωτερικό.

Η παράσταση παρουσιάζεται καθημερινά στις 21:00 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 26 Αυγούστου.