Οι Θεοί του Ολύμπου «κατεβαίνουν» στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» για πέντε παραστάσεις

Με άρωμα παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Τους Ολύμπιους Θεούς μας καλεί να ξαναμετρήσουμε ο Γρηγόρης Γαλαντής, ο οποίος επιστρέφει απόψε στα θεατρικά δρώμενα της Σύρου με ένα ολοκαίνουριο έργο.

Η ξεκαρδιστική κωμωδία «Δεν ήταν 12 οι Θεοί» παρουσιάζεται από 11 έως 15 Οκτωβρίου, στις 21:00, στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης υπό την αιγίδα του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων».

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική ιστορία φαντασίας, όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν. Από την σύγκρουση ενός Αρχαιολόγου με έναν Χριστιανό, μέχρι και ενός ταξιδιού στο Παλάτι των Ολύμπιων Θεών μετ’ επιστροφής. Μόνον που στην επιστροφή των ταξιδιωτών, έρχονται μαζί τους και οι 12 Θεοί.  Ή μήπως δεν είναι 12;

Ο Γρηγόρης Γαλαντής, στο πλευρό του οποίου αρκετοί ερασιτέχνες ηθοποιοί ξεκίνησαν την πορεία τους στο θέατρο, επέστρεψε δυναμικά και με γεμάτες μπαταρίες στον θεατρικό χάρτη του νησιού, πριν από τρία χρόνια με την παράσταση «Δάκτυλος του Αριστείδη». Ακολούθησε το έργο «Του Τάκη ο Γάμος και η πρώτη του νύχτα» που παρουσιάστηκε από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Σουρής» και  φέτος σειρά έχουν «οι 12 Θεοί», που όπως επισημαίνει και ο ίδιος «μήπως, δεν είναι 12»;

«Το 2008 σκηνοθέτησα το «Εξοχικόν Κέντρον ο Έρως» του Ψαθά για τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζω δικά μου έργα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός στην «Κοινή Γνώμη».

Στήριξη νέων ερασιτεχνών ηθοποιών

Πέρα από τη μεγάλη του αγάπη για το θέατρο, ο ίδιος αντλεί δύναμη, κουράγιο και έμπνευση για νέα θεατρικά «χτυπήματα» από την ομάδα που τον πλαισιώνει και τον ενθαρρύνει συνεχώς.

«Υπάρχει γύρω μου ένας πυρήνας 7-8 ατόμων, στους οποίους αρέσει η γραφή μου. Τα κείμενά μου τους εκφράζουν και αυτό με παροτρύνει να προχωράμε μαζί στο επόμενο βήμα. Βέβαια, δεν θέλω και πολύ να παρακινηθώ, καθώς ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω».

Στο έργο «Δεν ήταν 12 οι Θεοί» συμμετέχουν ηθοποιοί που ανέβηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή με τον «Δάκτυλο του Αριστείδη» και από τότε, τον ακολουθούν πιστά, καθώς και άτομα που θα πάρουν για πρώτη φορά φέτος το «βάπτισμα του πυρός».

«Είναι ένα ωραίο ερέθισμα αυτό για να ξεπηδήσουν νέα φιντανάκια”, υπογραμμίζει.

Δοκιμασμένη συνταγή

Βασικά συστατικά των έργων του είναι το γέλιο, η πολιτική σάτιρα. Στόχος του είναι η παρουσίαση ανάλαφρων έργων που μέσα από την απεικόνιση της σημερινής καθημερινότητας και ηθογραφίας περνούν ένα μήνυμα. «Προσπαθώ να ακολουθώ τη συνταγή του ελληνικού κινηματογράφου. Υπάρχουν ήρωες αφελείς και αγαθοί, αλλά και χαρακτήρες πονηροί και αμαρτωλοί. Αυτό που θέλω όμως είναι το κοινό να συγχωρεί τις όποιες «βρομοδουλειές» τους και να τους αγαπάς».

Το στοιχείο της φαντασίας διαφοροποιεί τους «Θεούς» από προηγούμενα έργα του. Η παράσταση πραγματεύεται τη σύγκρουση ενός αρχαιολόγου με έναν χριστιανό, μέσα από την οποία προκύπτει μία ηλεκτροπληξία, που οδηγεί σε μία μεταθανάτια εμπειρία στον Όλυμπο του άλλου κόσμου. Εκεί θα συναντήσουμε τους Θεούς και θα διαπιστώσουμε αν ήταν 12 ή παραπάνω και αν μπορούν να μας βοηθήσουν.

Στην ξεκαρδιστική αυτή κωμωδία, η οποία σχολιάζει, μεταξύ άλλων, την υποκρισία, τον φαρισαϊσμό και την κρίση παίζουν οι: Γρηγόρης Γαλαντής, Νίκος Δουράτσος, Δημήτριος Βουτσίνος, Μαρουλία Καραβιώτου, Δώρα Μουστάκα, Στέφανος Στεφάνου, Αργυρώ Γαλαντή, Βαρβάρα Μπουλούμπαση, Γιάννης Χαλκιάς, Δημήτριος Πεϊχαμπέρης, Μάρκος Μαλαματένιος, Γεωργία Ρούσσου, Αθηνά Κατραντζή, Νίκος Κατραντζής, Μικαέλα Λειβαδάρα, Ευαγγελία Λουμή, Μαρία Κακαβή, Ανδριάννα Χάρου, Δημήτριος Ρούσσος, Γιώργος Φρέρης, Μαργαρίτα Τερζή, Μιχαήλ Κεραμιώτης.