Ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη από τον θίασο της Λαϊκής Σκηνής Άνδρου στο Ανοιχτό Θέατρο “άνοιξε” με τον πιο όμορφο τρόπο το 5ο Φεστιβάλ Άνδρου

«Το θέατρο ψάχνει να βρει απαντήσεις»

  • Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2019 - 06:15

Το κοινό της Άνδρου υποδέχτηκε τους συντελεστές της αριστοφανικής κωμωδίας «Πλούτος», που παρουσίασε ο θίασος της Λαϊκής Σκηνής Άνδρου στη χθεσινή (31/07) πρεμιέρα του 5ου Φεστιβάλ Άνδρου.

Σε μια όμορφη βραδιά, την τελευταία του Ιουλίου, το Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου ήταν κατάμεστο. Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου και τέλος μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Παντελής Βούλγαρης.

Ο «Πλούτος» στοχάζεται πάνω στο ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα. Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι και τη δική μας εποχή, τα πράγματα φαίνεται να μην έχουν αλλάξει, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα του έργου του κλασικού δημιουργού. Οι συντελεστές του θιάσου της Λαϊκής Σκηνής Άνδρου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και κέρδισαν το ενθουσιώδες χειροκρότημα των θεατών. Πρόκειται για καλλιτέχνες, που όπως τόνισε και ο κ. Βούλγαρης, είναι «ντόπιοι, άνθρωποι που ζουν στην Άνδρο και για μήνες κάνουν πρόβες. Είναι αυτός ο πολιτισμός, που χωρίς αυτόν δεν μπορεί να στηριχθεί τίποτε άλλο».

«Καιρός να δώσουμε χώρο στους ντόπιους καλλιτέχνες»

Το κοινό είχε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μία παράσταση που θέτει ερωτήματα πάνω στο τρόπο κατανομής του πλούτου και γι’ αυτό είναι επίκαιρη μέχρι τις μέρες μας. Η βραδιά ήταν εξαιρετική, ο θίασος της Λαϊκής Σκηνής Άνδρου «δεμένος», ο σκηνοθέτης Νίκος Ψαριανός πολύ καλός, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έπαιξαν με την ψυχή τους και το αποτέλεσμα στους δικαίωσε. Όλα έγιναν άψογα όπως ακριβώς αρμόζει στο ξεκίνημα της μεγάλης γιορτής που είναι το Φεστιβάλ Άνδρου τα τελευταία πέντε χρόνια για την Άνδρο.

Πριν την παράσταση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου σκηνοθέτης κ. Παντελής Βούλγαρης με το μοναδικό δικό του τρόπο μίλησε για «Τι είναι το θέατρο…» ευχαρίστησε κοινό και συνεργάτες.

«Τι είναι το θέατρο; Είναι αυτό που βλέπω και ψάχνει να βρει απαντήσεις. Απαντήσεις, οι οποίες κρατάνε εδώ και αιώνες και που όλους αυτούς τους αιώνες θεατές σαν κι εσάς αγκαλιάζονται, συγκεντρώνονται, συγκινούνται, παίρνουν μαθήματα, διδαχές, συγκρούονται, ερωτεύονται. Αυτό είναι αυτό που κάνουμε», σημείωσε ο κ. Βούλγαρης.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτά τα πέντε χρόνια. Εδώ και πέντε χρόνια, αρκετούς από εσάς, σας ξέρω, διότι έρχομαι πολύ νωρίς στο θέατρο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες. Είναι καιρός να δώσουμε τώρα το χώρο στους ντόπιους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους που ζουν στην Άνδρο και για μήνες κάνουν πρόβες, για μήνες συμμετέχουν στη Φιλαρμονική, στη χορωδία και είναι αυτός ο πολιτισμός, που χωρίς αυτόν δεν μπορεί να στηθεί τίποτε άλλο», τόνισε καταλήγοντας.

Η μαγική εναρκτήρια βραδιά ολοκληρώθηκε με ενθουσιώδη χειροκροτήματα για όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Μετά το τέλος του «Πλούτου»… jazz από τον ντουέτο Ψαριανός – Κοττάκης με γνωστά ελληνικά και ξένα μουσικά θέματα. Πολλοί έμειναν έως αργά, ενώ το AnDrop έρεε άφθονο!

Οι αφίσες των φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής της Σ.Ε.Τ.Π. που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφίσας του 5ου Φεστιβάλ Άνδρου, θα εκτίθενται στο προαύλιο του Ανοικτού θεάτρου σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

«Ο πολιτισμός αποτελεί το αντίδοτο της κρίσης»

Προλογίζοντας, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, επεσήμανε, ότι «ο πολιτισμός είναι ένας διαρκής δημιουργικός διάλογος, ένας τρόπος να ονειρεύεσαι, να διδάσκεσαι, να εμπνέεσαι, να κατακτάς και να προχωράς. Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής. Ο Δήμος Άνδρου υποστηρίζει από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του το Φεστιβάλ Άνδρου και η απήχηση που έχει αποκτήσει αποτελεί και για εμάς μια επιβράβευση. Νιώθω περήφανος γιατί η Άνδρος τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πολιτιστικό επίπεδο. Η δημοτική αρχή, στάθηκε και στέκεται δίπλα, αρωγός κάθε δράσης και εγχειρήματος που προάγει τον πολιτισμό και τις τέχνες», ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Άνδρου.

«Την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ, είχα πει ότι κάποιοι μπορεί να μας κατηγορήσουν ότι ο πολιτισμός εν μέσω οικονομικής κρίσης θα ήταν πολυτέλεια. Όμως, ο πολιτισμός είναι αυτός που μας διδάσκει, μας ταξιδεύει και τελικά αποτελεί… το αντίδοτο της κρίσης. Αγαπήσαμε και αγαπάμε το Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις του και όλοι μαζί συνεισφέρουμε ώστε αυτό να γίνεται καλύτερο», ανέφερε με τη σειρά της η κυρία Τσατσομοίρου, ευχαριστώντας όλους για τη συνεργασία, αλλά κυρίως τον Δήμαρχο Άνδρου, που της εμπιστεύθηκε αυτόν τον τομέα. Έναν τομέα που, όπως είπε «δύσκολα κάνεις εχθρούς, αντιθέτως έκανε πολλούς φίλους, όπως τον κ. Βούλγαρη, την κυρία Καρυστιάνη, τον κ. Τάττο, την Αναστασία Καβαλλάρη και όλους τους καλλιτέχνες που πέρασαν από αυτό το θέατρο».