Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» κλείνει το μάτι σε ό,τι μας τρομάζει με την παράσταση «Σημεία των Καιρών»

Γιατί το γέλιο… είναι λυτρωτικό!

Αναμφισβήτητα ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμέτωποι με ένα νέο αόρατο εχθρό. Στεκόμαστε απέναντί του με μόνα μας όπλα μια μάσκα κι ένα αντισηπτικό. Η πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, μας δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας, άρνησης, δυσαρέσκειας, φόβου, θυμού.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» δίνει το «παρών» στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020» και επιχειρεί με τέσσερις μονόπρακτες κωμωδίες επιχειρούμε να αποδομήσει κάθε δυσάρεστο συναίσθημα.

Ένα ζευγάρι που προετοιμάζει τον γάμο του αλλά έχει περιορισμό στον αριθμό των προσκεκλημένων από τον Αντώνη Μπούμπα. Ένα άλλο ζευγάρι που ψάχνει οικόπεδο σε τιμή ευκαιρίας για να αποκτήσει έστω και στα τελευταία του το δικό του καταφύγιο γραμμένο από τον Νίκο Περέλη. Δυο ακόμη νεαροί που μοιράζονται την αγωνία τους σε έναν νοσοκομειακό χώρο όπως τους φαντάστηκε ο Δημήτρης Κεχαΐδης.

Και τέλος με την ιδιαίτερη γραφή του Γεωργίου Σουρή, η αναστάτωση που προκλήθηκε στην Αθήνα του 1881 από το ξέσπασμα της επιδημίας κοιλιακού τύφου.

Η παράσταση «Σημεία των καιρών» θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 21:00, στο Ανοιχτό Θέατρο «Ευανθία Καΐρη» με ελεύθερη είσοδο.

Η «Επιδημία» πριν και μετά την πανδημία

Η μονόπρακτη κωμωδία του Γεωργίου Σουρή «Η Επιδημία» κατείχε εξαρχής μία θέση στο φετινό πρόγραμμα παραστάσεων του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων», το οποίο παρουσιάστηκε στην έναρξη του 2020. Η αρχή θα γινόταν με τη νέα μεγάλη παραγωγή του Ομίλου «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου. Ωστόσο, η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανέτρεψε τα σχέδια της ομάδας, η οποία όχι μόνο δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά αναζήτησε τρόπους για να επιστρέψει στο θεατρικό σανίδι και να προσφέρει μία γερή πολιτιστική ανάσα στο φιλότεχνο κοινό της Σύρου. Στην προσπάθεια αυτή, ο «Απόλλων» έφερε στον αφρό το –προγραμματισμένο σε μεταγενέστερο χρόνο- έργο του Σουρή, το οποίο φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

«Όταν ο covid 19 μπήκε στη ζωή μας, είχαμε την υποψία ότι η «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έργο που προγραμματίζαμε να παρουσιάσουμε στις 28 Μαρτίου 2020, μπορεί και να μην ανέβαινε», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Ομίλου, Εύη Αριστείδου. Αρχές του Μάρτη, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αναβάλει τις παραστάσεις του και λίγο αργότερα, ήρθαν και οι επίσημες απαγορεύσεις.

«Μπορούσαμε όμως να μείνουμε μακριά από αυτό που τόσο αγαπάμε και γεμίζει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας; Όχι για πολύ, παρά τον φόβο μας. Έτσι, στραφήκαμε στην «Επιδημία» του Γ. Σουρή, την οποία συζητούσαμε από πολύ νωρίς. Άλλωστε, είχαμε ήδη ξεκινήσει διάβασμά της εν μέσω ακόμη προβών της «Αυλής».

Το 2020 συναντά το 1881

Όπως εξηγεί η κ. Αριστείδου: «Θεωρήσαμε ενδιαφέρουσα μια θεατρική πρόταση που καταπιάνεται με ένα ζήτημα αντίστοιχο με αυτό που μας απασχολεί σήμερα, αλλά αφορά στο 1881. Και τελικά όπως διαπιστώσαμε, δεν είναι και πολύ διαφορετικά τα πράγματα  στον τρόπο που μια δυνάμει θανατηφόρα αρρώστια επηρεάζει τις ζωές μας. Και τότε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, φοβούμενοι για τη ζωή τους, έτρεχαν μακριά από τις επικίνδυνες περιοχές για να σωθούν , λάμβαναν όλα τα μέτρα που υποδείκνυαν οι γιατροί, ενώ οι νέοι αδιαφορώντας για τις συνέπειες προσανατολίζονταν στην ίδια τη ζωή, στον έρωτα, τη διασκέδαση, τη χαρά. Τα ίδια με σήμερα πάνω-κάτω, κι ας απέχει το σατυρικό έργο του Σουρή 139 χρόνια από το 2020. Γι’ αυτό εμβόλιμα αλλά πολύ διακριτικά φέρνουμε το 2020 μέσα στο 1881 πειράζοντας ελαφρά μερικούς στίχους ή προσθέτοντας κάποιους λίγους».

Δεν παύει όμως η Επιδημία να είναι μια μονόπρακτη κωμωδία μικρής διάρκειας. Όταν ανακοινώθηκε ότι θα μπορούν να γίνονται παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους, ο Όμιλος σκέφτηκε να προσθέσει επιπλέον μονόπρακτες κωμωδίες πάντα όμως σχετικές με τη σημερινή ανασφάλεια που βιώνουμε. Μπορεί να μην έχουν να κάνουν με την πανδημία, σατιρίζουν όμως απολαυστικά την αγωνία και το άγχος μας απέναντι στην αρρώστια και στο θάνατο.

«Η τύχη το έφερε να πέσουμε πάνω σε ένα πολύ μικρό αλλά άκρως απολαυστικό διάλογο ενός ζευγαριού που σχεδιάζει τον γάμο του αλλά έχει περιορισμό στον αριθμό των προσκεκλημένων. Ο διάλογος αυτός όπως τον φαντάστηκε και τον μετέφερε στο χαρτί ο Αντώνης Μπούμπας, κρίναμε ότι θα είναι η καταλληλότερη εισαγωγή για την παράστασή μας».

Τη σύντομη κωμωδία του Αντώνη Μπούμπα, ακολουθεί η επίσης μικρής διάρκειας κωμωδία «Τιμή Ευκαιρίας» του Νίκου Περέλη, το «Κατάσταση Μη Αναστρέψιμη» του Δημήτρη Κεχαΐδη και τέλος «Η Επιδημία» του Γεωργίου Σουρή.

Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη , αλλά επειδή είναι περιορισμένος δυστυχώς ο αριθμός των θεατών στο ανοιχτό θέατρο Ευανθίας Καΐρη, θα υπάρξει προτεραιότητα, όπως και στις άλλες δωρεάν παραστάσεις, με την προμήθεια ατομικού δελτίου εισόδου από το ταμείο του θεάτρου Απόλλων.

Το γέλιο είναι λυτρωτικό και ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», τηρώντας όλα τα μέτρα, κλείνει πονηρά το μάτι σε ό,τι μας τρομάζει.