Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία έκθεσης έργων τέχνης από μαθητές τα Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων της Τήνου

«Πρόσωπα στις Κυκλάδες. Από παιδιά για παιδιά»

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τη λογική του επιτυχημένου προγράμματος «TINOS Guide & Seek», «καρπό» του οποίου αποτέλεσε η δημιουργία του πρώτου πολιτισμικού οδηγού της Τήνου από μαθητές του νησιού, θα ακολουθήσει η νέα εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Πρόσωπα στις Κυκλάδες. Από παιδιά για παιδιά».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που πρόκειται να διεξαχθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2021, αφορά σε έναν κύκλο εικαστικών εργαστηρίων για μαθητές της Β΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων της Τήνου με σκοπό τη δημιουργία μιας έκθεσης έργων τέχνης από παιδιά για παιδιά, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Θέμα της έκθεσης οι προσωπογραφίες.

Τρία από τα πέντε εργαστήρια του προγράμματος, διάρκειας δύο ωρών, θα εστιάζουν στη δημιουργία των έργων τέχνης από τα ίδια τα παιδιά με την υποστήριξη αντίστοιχων εμψυχωτών. Τα δύο τελευταία εργαστήρια θα είναι αφιερωμένα στην επιμέλεια της έκθεσής τους. Όλα τα εργαστήρια θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα και θα στηρίζονται στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Μετά το πέρας της έκθεσης και λίγο πριν τη λήξη της τουριστικής σεζόν ορισμένα έργα από την έκθεση θα “φιλοξενηθούν” σε γνωστό πλοίο της γραμμής και έτσι τα ίδια θα “ταξιδέψουν” στα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα «Πρόσωπα στις Κυκλάδες, από παιδιά για παιδιά» αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεργασία με το ΤΙΝΟS Guide & Seek και συμπεριλαμβάνεται στις 117 εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους που επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για το έτος 2021.

Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών και των νέων, καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Τα τελευταία χρόνια, το νησί της Τήνου αποτελεί έναν από τους διασημότερους προορισμούς για οικογενειακό τουρισμό. Μάλιστα, φιλοξενεί εκατοντάδες μικρούς επισκέπτες και μικρές επισκέπτριες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού μειώνεται σταδιακά, καθώς αρκετοί νέοι και νέες φεύγουν από το νησί και επιλέγουν αστικά κέντρα ως τον τόπο διαμονής τους. Έτσι, η παρούσα δράση έρχεται να συνδυάσει αυτές τις δύο πραγματικότητες: από τη μια να δημιουργήσει θετικές εμπειρίες για τα μόνιμα παιδιά -κατοίκους της Τήνου- ενισχύοντας τον δεσμό τους με τον τόπο διαμονής τους. Από την άλλη, να συνδράμει στην ήδη υπάρχουσα προβολή του τόπου ως φιλικό για τις οικογένειες προορισμό.

Γιατί Κυκλάδες και Πρόσωπα;

Η γεωγραφική θέση του νησιού που το θέλει να είναι ένα από τα Κυκλαδονήσια αποτελεί και τη βασικότερη πηγή έμπνευσης για τη δομή της πρότασης: πρόκειται για έναν κύκλο εικαστικών εργαστηρίων με αφετηρία την Τήνο και απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής έκθεσης από παιδιά, για παιδιά με έδρα το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Μετά το πέρας της έκθεσης, τα έργα των παιδιών θα “ταξιδέψουν” με το πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή των Κυκλάδων και στα γύρω νησιά επιτρέποντας την προώθησή τους σε ένα ακόμη ευρύτερο κοινό.

Αναφορικά με την επιλογή των προσώπων ως θεματική των εικαστικών εργαστηρίων, εδώ πηγή έμπνευσης αποτελούν τα ίδια τα έργα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η παρουσία των προτομών/πορτραίτων ήδη από την είσοδο του Ιδρύματος, συνοδευόμενων από ένα σύμβολο που ορίζει την ιδιότητα των διαφόρων μορφών, αποτελεί το ένα σκέλος της έμπνευσης. Καθοριστικής σημασίας είναι και το Γοργόνιο, το σύμβολο που χρησιμοποιεί ο Γιαννούλης Χαλεπάς, προκειμένου να συνοδεύει τις μορφές στα έργα του. Με σημείο εκκίνησης την ξενάγηση των παιδιών στη μόνιμη έκθεση μέσω παιχνιδιού, την αναζήτηση του συμβόλου που στα διάφορα έργα του, τα παιδιά, θα κληθούν να πειραματιστούν, δημιουργώντας δικά τους πορτρέτα και σύμβολα στο εδώ και το τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ατομικό βαλιτσάκι με υλικά και εργαλεία για τις κατασκευές, ως απαραίτητο εφόδιο των συμμετεχόντων στη δράση. Το ίδιο θα υπάρχει διαθέσιμο και στο πωλητήριο ως εκπαιδευτικό υλικό τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Στόχοι - προσδοκώμενα αποτελέσματα

Τα εικαστικά εργαστήρια αποσκοπούν στη γνωριμία των παιδιών με θέματα Ιστορίας της Τέχνης, στη διερεύνηση της καλλιτεχνικής έκφρασής τους και στην ενίσχυση των κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων τους μέσα από μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, μέσα από τα εργαστήρια επιμέλειας της έκθεσης, οι μικροί συμμετέχοντες θα αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες και ευθύνες.

Στους ευρύτερους στόχους του έργου περιλαμβάνονται η προώθηση της ήδη υπάρχουσας προβολής του νησιού ως φιλικού προς τις οικογένειες προορισμού, η ανάδειξη του ενεργού ρόλου που μπορούν να παίξουν τα παιδιά σε μια κοινωνία με εργαλείο τον πολιτισμό και η δημιουργία μιας επιπλέον συλλογικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της.

Εμψυχωτές του προγράμματος θα είναι η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και ο Γιώργος Μπασινάς.

Εργαστήρια εξερεύνησης και γνωριμίας με τη μαρμαροτεχνία

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, η ομάδα του Tinos Guide & Seek υλοποίησε τρεις δράσεις για τους μικρούς φίλους του νησιού, ηλικίας 8-10 ετών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου, διοργάνωσε ένα εργαστήριο εξερεύνησης για παιδιά στο χωριό Φαλατάδος. Χάρτες και γρίφοι οδηγούσαν τους μικρούς συμμετέχοντες στα σημεία ενδιαφέροντος, όπου τους περίμεναν κάτοικοι του χωριού. Στο πλαίσιο της δράσης, ασχολήθηκαν με τα έθιμα του Κλήδονα και του Ρακιζιού.

Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς, το Tinos Guide & Seek διοργάνωσε δύο εργαστήρια για παιδιά με στόχο να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Πρώτα, σχεδιάστηκε και διεξήχθη το εργαστήρι «Ψάχνω και πλάθω φεγγίτες» για παιδιά 6-7 ετών στο χωριό Πύργος της Τήνου και ακολούθησε το εργαστήρι «Ο κύκλος του μαρμάρου» για παιδιά 8-10 ετών. Και τα δύο εργαστήρια υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.