Το Θέατρο Απόλλων μετατρέπεται σε "Ξενοδοχείο δύο κόσμων"

Το "Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων" του Eric Emmanuel Schmitt έρχεται στο Θέατρο Απόλλων από την Θεατρική Ομάδα «ΑΤΑΚΑ», σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα «Γιατί Έτσι».

« Μια μεταφυσική κωμωδία. Πέντε πρόσωπα σε αναζήτηση ελπίδας τρέμοντας αν το ασανσέρ τα οδηγεί σε ένα «ψηλά – εκεί», άγνωστο και τρομακτικό, περιμένοντας με αγωνία να τα φέρει πίσω σε ένα «εδώ – κάτω», στη γη  δείγμα ανάρρωσης. Και σκοτώνουν τους φόβους τους και τον χρόνο μιλώντας. Τρεις άνδρες, δύο γυναίκες. Και μετά ο «Γιατρός S» , μυστηριώδης, υπεύθυνος του Ξενοδοχείου….»

Η Σοφία Νομικού, ηθοποιός και μέλος της ομάδας Γιατί Έτσι μάς μίλησε για το έργο και τη συνεργασία με την ομάδα ΑΤΑΚΑ:

«Η Γιατί Έτσι είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που υπάρχει από το 2108. Από  τότε μέχρι σήμερα κάθε χρόνο παρουσιάζουμε κάτι. Η ομάδα ασχολείται κυρίως με το θέατρο  αλλά ταυτόχρονα ασχολούμαστε και με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η έδρα μας είναι στη Σύρο αλλά μια παράσταση μπορεί να ταξιδέψει κι αλλού μέσα από συνεργασίες. Βασικός μας άξονας είναι πάντα το άρτιο αποτέλεσμα, το καλό κλίμα, το να προσφέρουμε στον κόσμο κι επιθυμούμε να υπάρχει πάντα το ενωτικό στοιχείο.

Είναι η 2η φορά που συνεργαζόμαστε με τη συγκεκριμένη ομάδα, με την ΑΤΑΚΑ. Είχαμε ξεκινήσει να δουλεύουμε το συγκεκριμένο έργο από τον Γενάρη του ’20 απλώς με τον κορονοϊό, τις καραντίνες και τα διάφορα έκτακτα φτάσαμε να το παρουσιάζουμε σήμερα. Η επιλογή του έργου ήταν του σκηνοθέτη της ΑΤΑΚΑΣ, του Γιώργου Μιχαλάκη. Με την ΑΤΑΚΑ είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε. Παρόλο που οι συνθήκες ήταν αντίξοες λόγω κορονοϊού, κάτι το οποίο μάς πήγε αρκετά πίσω, δουλέψαμε όλοι πάρα πολύ και είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Έχουμε δέσει από την αρχή, κάτι που επαληθεύτηκε με τη δεύτερη συνεργασία, κι αυτό το δέσιμο θεωρώ πως  βγαίνει πάνω στη σκηνή. Η πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε ήταν το φθινόπωρο του ‘19 και ήταν στο Κουαρτέτο, που ήταν και το έργο με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε η θεατρική ομάδα ΑΤΑΚΑ. Η σύμπραξη δυο διαφορετικών θεατρικών ομάδων, εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ γιατί μπορείς να δεις από μέσα τον τρόπο που δουλεύουν οι άλλοι και να αντιληφθείς καλύτερα το διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο έχει μάθει η κάθε ομάδα να λειτουργεί. Ο πολιτισμός είναι πρωτίστως για να προσφέρει στην κοινωνία οπότε είναι πολύ σημαντική αυτή η ένωση και η κάθε καλή συνεργασία. Σίγουρα είναι δύσκολο στο να πετύχεις την απόλυτη αρμονία έχοντας συνηθίσει να λειτουργείς διαφορετικά, όταν όμως δένεις σωστά με τον άλλον, βρίσκεις ισορροπίες και καταλήγεις με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται μια ιστορία ζωής και θανάτου ανθρώπων  που βρίσκονται στο μεταίχμιο. Δηλαδή, μπορεί να βρίσκονται σε κώμα και δεν ξέρουν ουσιαστικά το πώς θα αποσαφηνιστεί η μοίρα τους. Αν θα πάνε «πάνω», δηλαδή αν θα φύγουν από τη ζωή ή αν θα βρεθούν «κάτω» δηλαδή αν θα επιστρέψουν τελικά στη γη. Όλη η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ ζωής και θανάτου και περιμένουμε να δούμε που θα πάει τελικά ο καθένας. Το Ξενοδοχείο των δυο κόσμων είναι ένα υπέροχο έργο γιατί ουσιαστικά βάζει τον θεατή σε σκέψεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια μεταφυσική κωμωδία, όχι όμως με την έννοια της κωμωδίας που θα πας για να γελάσεις αλλά για να  προβληματιστείς. Δεν μπορούμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα γιατί αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το τι τελικά θα αποκομίσει ο καθένας.

Ο θεατής πιστεύω πως θα φύγει από την αίθουσα με μια γαλήνη, με μια διαφορετική σκέψη και μια συγκίνηση. Είναι λίγο σχετικό το τι συναισθήματα θα προκαλέσει στον καθένα και το πως θα τον αγγίξει. Η πλειοψηφία του κόσμου θα φύγει με ένα προβληματισμό για το τι συνέβη τελικά στο έργο αλλά και το τι συμβαίνει στη δική μας ζωή. Σε κάθε περίπτωση θα του αφήσει μια γλυκιά αίσθηση.

 Το έργο δεν είναι ακατάλληλο σίγουρα και δεν είναι αυτό που λέμε «δύσκολο» έργο οπότε και τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσαν να το παρακολουθήσουν και να πιάσουν ίσως και την άλλη διάσταση. Η συγκεκριμένη παράσταση παρόλο που προβληματίζει, έχει μια πιο ελαφριά διάθεση οπότε μπορεί οποιοσδήποτε να την απολαύσει. Καλούμε τον κόσμο να έρθει να το δει και να μας πει τι αίσθηση του άφησε».

Ημερομηνίες  Παραστάσεων:

 Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 έως και Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 (4 παραστάσεις)

Ώρα έναρξης 21:00
Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη
Τιμή εισιτηρίου: 10 και 6€ (Άνεργοι-Φοιτητές-Μαθητές)

(Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς)