Κέφι και ξεφάντωμα στην αγορά της Σύρου

Το τσίκνισε και φέτος η Ερμούπολη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή των επιχειρηματιών της οδού Χίου
  • Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 21 Φεβ. 2014 - 8:18
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τήρησε και φέτος η Ερμούπολη, όπου μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να τσικνιστούν και να λικνιστούν στους αποκριάτικους ρυθμούς των ημερών, που επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά μία μικρή διαφυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αυτοσχέδιες ψησταριές και καζάνια στήθηκαν από το μεσημέρι σε διάφορα σημεία της αγοράς, η οποία λίγες ώρες αργότερα κατακλύστηκε από τον κόσμο που ανταποκρίθηκε και φέτος θερμά στο κάλεσμα των επιχειρηματιών της οδού Χίου για ξεφάντωμα και γλέντι μέχρι τελικής πτώσεως.

Πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων

Νόστιμοι μεζέδες, κρασί και πολλές εκπλήξεις περίμεναν τους επισκέπτες, οι οποίοι έβγαλαν τις αποκριάτικες στολές και τις μάσκες τους από την ντουλάπα, εφοδιάστηκαν με σερπαντίνες και κομφετί και διασκέδασαν με την ψυχή τους, χωρίς φόβο και πάθος.

Παρότι η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από τα δυσάρεστα που εμφανίζονται κάθε τόσο στο δρόμο μας και με αισιοδοξία και καλή διάθεση να ακολουθήσουμε το αρχαίο ρητό, που μας υπενθυμίζει ότι “ζωή χωρίς γιορτή και χαρά μοιάζει με μακρά, κοπιαστική πορεία δίχως ανάπαυση”.

Αυθεντικά λαϊκά τραγούδια από νέους ανθρώπους που σέβονται τις παραδόσεις και το αποδεικνύουν στην πράξη, αλλά και παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχα στοιχεία τη λεβεντιά και το αθάνατο ελληνικό αίσθημα εκτόξευσαν το κέφι στα ύψη και συνόδευσαν μελωδικά τα γέλια και τις ευχές του κόσμου. Πολύτιμη ήταν και φέτος η συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών, ο οποίος ανέλαβε την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, η οποία κάθε χρόνο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, αφού η ανάγκη του κόσμου για ψυχαγωγία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Συλλογική προσπάθεια με αποτελέσματα

Ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης στο κέντρο της Ερμούπολης αποτέλεσε και φέτος συλλογική προσπάθεια των επιχειρηματιών της οδού Χίου, οι οποίοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να δώσουν ζωή και χρώμα στην αγορά του νησιού. Σημειώνεται μάλιστα, ότι φέτος ο θεσμός επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, αφού στο “παιχνίδι” μπήκαν ενεργά και τα καταστήματα στο δεύτερο μισό της οδού Χίου, με την ελπίδα την επόμενη χρονιά οι συμμετοχές να είναι πολύ περισσότερες. Στόχος των επιχειρηματιών είναι η πραγματοποίηση δράσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες θα κινήσουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και θα αναδείξουν σημαντικά την αγορά της Σύρου, η οποία θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα πολυκαταστήματα της Ελλάδας.

Διαφυγή από την καθημερινότητα

Η Τσικνοπέμπτη είναι συνδεδεμένη με την παραδοσιακή φυσιογνωμία του Καρναβαλιού, αφού βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες θα κορυφωθούν με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι η Απολυτή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα ίσχυε η νηστεία. Ως εκ τούτου, η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και θεωρούταν εορτάσιμη ημέρα, κατά την οποία το τραπέζι είναι γιορτινό και φυσικά αφιερωμένο στους λάτρεις του κρέατος.

Πήρε το όνομά της από την διάχυτη τσίκνα που την ημέρα αυτή ελευθερώνει στην ατμόσφαιρα το ψημένο κρέας, πείθοντας ακόμα και αυτούς που δεν το τιμούν ιδιαίτερα, να ενδώσουν στον πειρασμό. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί μιας κοινότητας, πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος επάνω του ώστε ο καπνός, η τσίκνα, να γεμίσει την ατμόσφαιρα και οι άλλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν αυτή τη μέρα.

Η αρχή της Αποκριάς

Σήμερα, η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της Αποκριάς. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλη την εβδομάδα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Το έθιμο ενισχύεται και με την παράδοση του μασκαρέματος, η οποία γοητεύει μέχρι και σήμερα μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι παίρνουν μια μικρή δόση πριν από το μεγάλο πάρτι του Καρναβαλιού.

Σημειώνεται ότι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς δεν είναι γνωστή η προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Ετικέτες: