Η Συριανή «παστελαριά» απέκτησε τη γιορτή της

Μετά το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, τη σαρδέλα, το τσίπουρο και την κακαβιά, ένα ακόμη προϊόν απέκτησε τη δική του γιορτή στη Σύρο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη γιορτή παστελαριάς, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του πρώην Δημοτικού Σχολείου της περιοχής να γευτούν και να γνωρίσουν καλύτερα το παραδοσιακό γλυκό της Σύρου.

Με στόχο να αναδείξει τις τοπικές πρακτικές για την επεξεργασία του σύκου, ο Σύλλογος προέτρεψε τους συμμετέχοντες να παρασκευάσουν, αλλά και να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές παστελαριές.  

Για την παρασκευή των κερασμάτων χρησιμοποιήθηκαν περίπου 30 κιλά σύκα, ενώ το κοινό συνόδευσε το γλυκό του με μαστίχα και τσίπουρο.

Επόμενοι στόχοι

Επιθυμία των διοργανωτών είναι η καθιέρωση της γιορτής με περισσότερες δράσεις που θα αφορούν τόσο στην ιστορία και τη θρεπτική αξία του σύκου, όσο και στα προϊόντα που παράγονται από αυτό.  

«Από το σύκο μπορούν να γίνουν εκατοντάδες πράγματα» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάγου, Ισίδωρος Ρούσσος. «Οι παλιοί Συριανοί γνωρίζουν το γνωρίζουν. Το κάνουν ξερό, ή παστελαριά, γεμιστό, μαρμελάδα, ή γλυκό του κουταλιού».

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση βασίστηκε σε μια ιδέα του Ιωσήφ Ρούσσου, που έχει ήδη προγραμματίσει τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα το παραδοσιακό γλυκό του νησιού. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στη 2η Γιορτή Παστελαριάς το 2017.

Καινοτόμες δράσεις που δείχνουν το δρόμο

Σκοπός του Συλλόγου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι η διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων που θα αφήσουν το στίγμα τους στην τοπική κοινωνία. «Τα πανηγύρια είναι η εύκολη λύση. Εμείς θέλαμε να κάνουμε κάποια καινοτόμα πράγματα, όπως η επιτυχημένη καλοκαιρινή εκδήλωση «Από τον Μάρκο στο σήμερα», η οποία εκτιμώ πως αποτέλεσε αφορμή τόσο για τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ήθελα να σ’ αντάμωνα» του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», όσο και για το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στο νησί μας», κατέληξε ο κ. Ρούσσος.