Οι εκδηλώσεις που αφορούν παιδιά χρειάζεται τη στήριξη όλων

Εικόνα Σταύρος Μαυράκης

Το Σάββατο ξεκινά στη Νάξο μία σπουδαία διοργάνωση και δεν είναι άλλη από το 8ο Πανκυκλαδικό τουρνουά ακαδημιών.

Η ιδέα αυτής της διοργάνωσης όπως είναι γνωστό ήταν του Δημήτρη Κάμπαξη, της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου 2002. Κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η διοργάνωση μετά από οκτώ χρόνια θα έχει αυτή τη μορφή. Βέβαια, για το καλό των παιδιών και του ποδοσφαίρου, αυτή η διοργάνωση εξελίχθηκε και κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη. Τα παιδιά των ακαδημιών των νησιών, τις μέρες του τουρνουά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικες τους, αλλά και να τεστάρουν τις δυνατότητες που έχουν. Τα παιχνίδια αυτά βέβαια δεν έχουν σκοπό για να αναδειχθεί ο καλύτερος, αλλά για να αποκτήσουν όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν παραπάνω τα παιδιά όπου σίγουρα θα τους χρειαστούν στη συνέχεια.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, έχει χτυπήσει και τις Κυκλάδες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διοργανώτρια αρχή να προσπαθεί να διεξάγει τα πρωταθλήματά της με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει οικονομικά τις ομάδες.

Γι' αυτό τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών της ΕΠΣ Κυκλάδων έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατήσουν το μπάτζετ των ομάδων χαμηλά.

Τα παιδιά όμως για να εξελιχθούν ποδοσφαιρικά πρέπει να έχουν παραστάσεις από παιχνίδια. Δεν γίνεται με 5-10 παιχνίδια το χρόνο να μάθουν ή να διορθώσουν τις όποιες ελλείψεις έχουν.

Σ' αυτό δεν φταίει η ποδοσφαιρική Ένωση των Κυκλάδων, καθώς αυτή προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις ομάδες κι όχι να τις εξοντώσει οικονομικά.

Το Πανκυκλαδικό τουρνουά δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν, να μάθουν, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρίες. Οι διοργανωτές κι οι υποστηρικτές αυτών των διοργανώσεων, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Στην παρουσίαση του Πανκυκλαδικού τουρνουά ο κ. Μαράκης, τόνισε πως την εποχή που διεξάγονται οι αγώνες θα έπρεπε να υπάρχουν πλοία για να εξυπηρετήσουν τις ομάδες των νησιών.

Αυτό με κάποιο τρόπο θα πρέπει να το ζητήσουν οι διοργανωτές από τις εταιρίες, για να έχουν τη δυνατότητα κι άλλες ομάδες, από άλλα νησιά των Κυκλάδων να πάρουν μέρος.

Σίγουρα μέσα στα θετικά υπάρχουν κι αρνητικά. Τα θετικά είναι ότι τα παιδιά έχουν περισσότερες εμπειρίες από παιχνίδια και βλέπουν πως αγωνίζονται, άλλες ακαδημίες.

Τα αρνητικά είναι ότι ο κάθε γονιός όπως είναι λογικό θέλει το παιδί του να κερδίζει, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεφεύγει μερικές φορές από τα όρια. Αυτή είναι μία κουβέντα που καλό θα είναι να την προσέξουν όλοι, καθώς κάνουν περισσότερο κακό στα παιδιά τους παρά καλό. Δηλαδή, καλό είναι να παρακολουθείς το παιδί σου από την εξέδρα, αλλά θα πρέπει να μένεις μόνο σ' αυτό. Στο τέλος του αγώνα ο κάθε γονιός θα πρέπει να ανεβάζει την ψυχολογία του παιδιού του σε περίπτωση ήττας, αλλά και να του συγκρατείς τον ενθουσιασμό τους σε περίπτωση νίκης.

Τα παιδιά είναι σε μία ευαίσθητη ηλικία, γι' αυτό άλλωστε λέγονται και παιδιά και θα πρέπει να είναι όλη προσεκτική με τις κινήσεις τους.

Τα παιδιά χρειάζεται να τα ενθαρρύνουμε και να στηρίζουμε. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό, αν δεν έχεις, δεν μπορείς να παίξεις. Αν υπάρχει κάποιος που φωνάζει από την εξέδρα – το κάνουν οι περισσότεροι – το μόνο που καταφέρνει είναι να αποσυντονίζει το ίδιο του το παιδί και στο τέλος δεν μπορεί να αποδώσει αυτά που μπορεί.

Ας περάσουμε όμως κλείνοντας στην ουσία του τουρνουά. Το 8ο Πανκυκλαδικό τουρνουά το αγκάλιασε ο Δήμος Νάξου και συγκεκριμένα ο ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. και αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Ο Δήμος Νάξου έχει δείξει ότι σε τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες πρωτοπορεί και καλό θα είναι να τον ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι των Κυκλάδων. Οι διοργανώσεις αυτές μόνο καλό κάνουν στα παιδιά, καθώς τα κρατούν σε εγρήγορση και τα απομακρύνουν από άσχημες και κακές συνήθειες.

Η ευχή είναι αυτή η διοργάνωση να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ώστε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στα παιδιά.

Εξάλλου οι αυριανοί ποδοσφαιριστές απ' αυτές τις ομάδες θα βγουν, γιατί κανείς δεν γεννιέται έτοιμος ποδοσφαιριστής. Για να φτάσεις στα ανδρικά τμήματα πρέπει πρώτα να περάσεις απ' όλα τα στάδια για να φτάσεις στην ομάδα των ανδρών.

Διαβάστε ακόμα