Η “συνταγή” του λουκουμά

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

“Θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές”, ψιθύρισε κατηγορηματικά στη διπλανή της και γέλασε με όση δύναμη έκρυβε μέσα της.

“Ποιος; Που το κατάλαβες;”, τη ρώτησε εκείνη, εξαφανίζοντας αμέσως έναν λαχταριστό λουκουμά από προσώπου γης. “Εκεί, ο κύριος. Διεκδικεί τη δημαρχία με “επιδέξιο” τρόπο. Δε θυμάμαι το όνομά του αλλά είναι γνωστό πως θα είναι ένας από τους υποψήφιους δημάρχους για την επόμενη θητεία. Τον είδα άλλωστε και στη γιορτή της τράτας με τις σαρδέλες. Θα τον συναντήσω και στην κακαβιά ”, τόνισε και πριν προλάβει να δοκιμάσει και η ίδια το εκλεκτό παραδοσιακό κέρασμα μετά το πανηγύρι, εμφανίζεται και δεύτερος και τρίτος υποψήφιος.

“Άρχισε η σκληρή μάχη του προεκλογικού αγώνα. Τώρα μάλιστα! Θα γελάσουμε με την ψυχή μας”, σχολίασε ξανά χαμηλόφωνα και η διπλανή της φαινόταν πλέον να αρχίζει να πιάνει... το νόημα!

Ακολουθώντας με προσοχή το βλέμμα της, εκείνο το απόγευμα κατάφερε να ξεχωρίσει τα πρόσωπα που πρόκειται να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο την επόμενη θητεία και ξεκίνησε και η ίδια να τα παρατηρεί.

“Λοιπόν, κατάλαβα! Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κουίζ”, ανέφερε αστειευόμενη και αποκαλύπτοντας τις σκέψεις της, είπε: “Ποιος είναι εκείνος που δίνει το “παρών” σε κάθε γιορτή και σε κάθε πανηγύρι σε όλους τους κάμπους και όλες τις ραχούλες; Επιλέγει να σταθεί σε ένα καλό σημείο που θα μπορούν να τον βλέπουν οι παρευρισκόμενοι, σε κάθε γνωστό πρόσωπο “σκάει” ένα πλατύ χαμόγελο τεραστίων διαστάσεων και αρνείται να κλείσει το στόμα έως ότου πάθουν κράμπα τα ζυγωματικά του από το σφίξιμο; Ποιος ανταλλάσσει σφιχτό χαιρετισμό, τέτοιον, που μπορεί να σου βγάλει το χέρι από τον ώμο, αρκεί εσύ να τον θυμάσαι για τους επόμενους μήνες μέχρι και την κρίσιμη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης; Και... Ποιος δεν το βάζει κάτω και συστήνεται ακόμη και σε άγνωστα πρόσωπα αρκεί να μοιράζονται την ίδια χαρά και τον ίδιο... λουκουμά;”.

Η νεαρή γυναίκα, αφού σχολίασε με ευχάριστη διάθεση τα παραπάνω, έκανε μία παύση προσωρινά, εξακολούθησε να καταγράφει όμως με το βλέμμα της εξονυχιστικά όσα παρατηρούσε και συνέχισε, “Βλέπεις όμως; Μοιάζει σαν να είναι η επιτυχημένη συνταγή της γιαγιάς για τις εκλογές. Ως φαίνεται, την ακολουθούν γενιές και γενιές. Δεν κουράζει και συμφέρει. Εξαιρετικά απλή, με λίγα συστατικά και γλυκιά. Χρειάζεται μόνο μία ατζέντα, στην οποία θα σημειώσεις όλες τις γιορτές και τα πανηγύρια. Θα φορέσεις τα καλά σου όπως έλεγε η γιαγιά, θα έχεις επισκεφθεί βεβαίως βεβαίως τον οδοντίατρο πριν την προεκλογική περιοδεία στα χωριά ώστε ό,τι κι αν φας, το χαμόγελο να διατηρείται αστραφτερό – δεν είμαστε τώρα για να κολλήσει κανένα ψίχουλο ή κανένα λέπι στα δόντια, αυτόματα θα μεταφραστεί ως “πολιτικός” λεκές – θα ξεχειλίσεις το ντεπόζιτο από καύσιμα για να τρέχεις στη μία και στην άλλη άκρη και φυσικά θα έχεις περιποιημένα χέρια. Μην ξεχνάς, πως στον μπουφέ τα πιρούνια κάποια στιγμή τελειώνουν κι εσύ... που έχεις και το αποδεικνύεις, φιλολαϊκό προφίλ, μπορεί να χρειαστεί να τσιμπήσεις έναν λουκουμά με το χέρι”.

“Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή της γιαγιάς”, υπογράμμισε η φίλη της διακόπτοντας την ακατάσχετη φλυαρία που εξέφραζε απόλυτα ωστόσο, όσα και η ίδια σκεφτόταν.
“Μπορεί να χλευάζουμε και να σατιρίζουμε τη στάση των - εν ενεργεία και εν δυνάμει – πολιτικών του τόπου μας, όμως αναλογίσου πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να κερδίσουν τη συμπάθεια ορισμένων ανθρώπων. Ξέρεις τι είναι για έναν παππού και μία γιαγιά να σε δει δίπλα του και μάλιστα με λουκουμά στο χέρι;” ρώτησε η ίδια, για να πάρει την απάντηση πως, “Τα αστεία τελείωσαν. Η εποχή και τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Οι συνθήκες επιβάλλουν και απαιτούν να παρουσιάσεις νέες “συνταγές” που θα ανακουφίσουν τους δημότες κάθε ηλικίας, από τα προβλήματα”, ανέφερε, δίνοντας ένα τόνο πιο σοβαρό στην κουβέντα και λέγοντας ακόμη πως, “Αναζήτησες τα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας στο νησί; Είδες πόσοι νέοι δεν βρίσκουν θέση εργασίας όχι για να εργασθούν αλλά ούτε για να απασχοληθούν; Σκέφτηκες τι μέλλει γενέσθαι με προγράμματα που διακόπτονται και μέχρι τώρα παρείχαν δωρεάν περίθαλψη στην Τρίτη Ηλικία; Αφουγκράστηκες την αγωνία πολλών γονέων που αδυνατούν να καταβάλουν τα τροφεία; Συνειδητοποίησες ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των συσσιτίων και βάζουν λουκέτα επιχειρήσεις; Σκέφθηκες πως το νησί αιμορραγεί και ζητά απεγνωσμένα νέο προσανατολισμό; Κι εμείς εκεί... στον λουκουμά!”.

“Έεεεπ. Πολλά είπες! Ετοιμάσου! Ήρθε και για εμάς η ώρα”, τη διέκοψε ξαφνικά η φίλη της, σπρώχνοντάς την για να χαιρετήσει τους νέους υποψηφίους, οι οποίοι πλησίαζαν “απειλητικά”. “Με χαμόγελο και κέφι σε θέλω. Σφιχτή χειραψία και οδοντοστοιχία σε πρώτο πλάνο. Γιατί μην ξεχνάς... Είναι η παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή της γιαγιάς... αυτή, του λουκουμά!”.

Διαβάστε ακόμα