Τα οφέλη του αθλητικού τουρισμού

Εικόνα Σταύρος Μαυράκης

Το καλοκαίρι σιγά – σιγά μας αφήνεις, αφού σε λίγες ημέρες από σήμερα μπαίνει το φθινόπωρο. Η σεζόν κλείνει με ένα διεθνές τουρνουά πόλο, που θα πραγματοποιηθεί στην πισίνα του κολυμβητηρίου της Ερμούπολης. Χθες πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση μίας ακόμη διεθνούς διοργάνωσης, αυτή τη φορά στο άθλημα της Πετοσφαίρισης. Τον Ιούνιο είχαμε κατά άλλα την επιτυχημένη διοργάνωση μίας σειρά από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του Beach Volley, άσχετα αν οργανωτικά η εκδήλωση αυτή έχασε αρκετά. Και ρωτάω τώρα εγώ. Τι μας δείχνουν αυτές οι εκδηλώσεις κύριοι; Μήπως λέω εγώ, μήπως οι τοπικοί “άρχοντες” να δουν πιο ζεστά τις μεγάλες διοργανώσεις που διεξάγονται το καλοκαίρι; Μήπως θα πρέπει να δουν τον αθλητικό τουρισμό ως μία σοβαρή και αξιόλογη πηγή εσόδων; Γιατί ακόμη δεν έχουν καταλάβει όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά ότι ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να σου αποφέρει κέρδη και όχι ζημίες. Κάθε χρόνο σπαταλώνται ένα σωρό λεφτά για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τις δήθεν “ανταποδοτικές”. Αν πραγματικά ήταν ανταποδοτικές όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν θα έπρεπε να βάζει από το ταμείο του κάθε χρόνο ένα μεγάλο και σεβαστό ποσό τη στιγμή που υπάρχει οικονομική κρίση και το κάθε ευρώ είναι πολύτιμο. Δεν λέω καλός και σεβαστός ο πολιτισμός και για να μην βρεθεί να μου πει κανείς τίποτα, όντως, πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις, καθώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν είναι το οποιοδήποτε νησί, αλλά ένας τόπος με μεγάλη βιομηχανική και ναυτιλιακή ιστορία. Αυτό όμως το έχουν ξεχάσει όλοι και αυτό το βλέπουμε στην καθημερινότητάς μας, αφού κανείς από τους τοπικούς φορείς δεν κάνει τίποτα για την πρόοδο αυτού του ιστορικού νησιού. Η Σύρος έχει παραμείνει στάσιμη και σιγά – σιγά αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι κύριοι, αργοπεθαίνει.

Τουριστικά η Σύρος για κάποιους μπορεί να πήγε σχετικά καλά, αλλά για τους περισσότερους δεν τα πήγε καθόλου καλά, ειδικά αν δει τι έχει γίνει στα γειτονικά νησιά. Ας μην μιλήσουμε με αριθμούς, γιατί πραγματικά θα μας πονέσει όλους.

Πάμε όμως στο θέμα που πραγματικά θέλω να δώσουμε μία μικρή βαρύτητα, μπας και το συνειδητοποιήσουν κάποιοι και από του χρόνου δούμε κάποια μικρή βελτίωση. Το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές αθλητικές δραστηριότητες που μπορείς να πραγματοποιήσεις και να σου αποφέρουν κάποια θετικά οφέλη. Όταν κάνεις κάποια εκδήλωση και φέρεις 50, 100 ή και περισσότερους ανθρώπους δεν κερδίζουν μόνο τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τα ξενοδοχεία που θα μείνουν, αλλά οι καφετέριες, οι ταβέρνες – εστιατόρια και γενικά οι περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού.

Εκτός όμως από το κέδρος των επιχειρηματιών κερδίζει το νησί και διαφήμιση - αυτήν την περίοδο είναι ανύπαρκτη η διαφήμιση της Σύρου – αν αυτή είναι μεγάλη διοργάνωση.

Στη Σύρο τις προσεχείς ήμερες θα έρθουν τέσσερις εθνικές ομάδες – μαζί με την Ελληνική αποστολή – όπου αυτές τις ακολουθούν, μάνατζερ και σκάουτερ που θέλουν να δουν τα αυριανά ταλέντα. Το κέδρος όπως αναφέρουμε και παραπάνω είναι πιο μεγάλο από ότι φαίνεται, αφού θα πέσουν αρκετά χρήματα στο νησί.

Ο Φοίνικας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διοργανώσουν για πρώτη φορά ένα διεθνές τουρνουά και στη Σύρο θα έρθουν τρεις ομάδες, από Γερμανία, Βουλγαρία και Σερβία.

Ο Δημήτρης Γρυπάρης σε συνέντευξη του στην “Κοινή Γνώμη” μπορεί να είπε ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να διεξαχθεί στη Σύρο ένα διεθνές πρωτάθλημα υγρού στίβου γιατί δεν πληρούνται η προϋποθέσεις, όμως έριξε την ιδέα για μία εκδήλωση Πανελληνίου πρωταθλήματος. Όπως είπε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα υγρού στίβου παίρνουν μέρος 400 με 500 αθλητές. Μπορεί να σκεφτεί κανείς τι οφέλη θα έχει η Σύρος αν διοργανώσει αυτούς τους αγώνες, σε μία “νεκρή” τουριστική περίοδο.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες διοργανώσεις που μπορούν να διεξαχθούν στη Σύρο, κι αυτό έχει αποδειχθεί με τις τελικές φάσεις του κυπέλλου Ελλάδος στο Βόλεϊ. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να γίνει ένα “σωσίβιο” για τις επιχειρήσεις και το νησί της Σύρου, τι στιγμή που δεν υπάρχει άλλου είδους τουρισμού στο νησί. Δεν μπορεί να αντέξει κανένας τόπος με 10 ή 20 μέρες τουριστικής σεζόν, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας που σηκώνει όλο το βάρος. Πρέπει να κάτσουν όλοι οι φορείς του νησιού σε ένα τραπέζι και να βρουν λύσεις που να βγάλουν από το αδιέξοδο αυτό το νησί και τους κατοίκους του.

Διαβάστε ακόμα