Το πλάνο του νέου πρωταθλήματος

Εικόνα Σταύρος Μαυράκης

Σήμερα το απόγευμα στις 20:00, στα γραφεία της ΕΠΣ Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για το πρωτάθλημα και για το κύπελλο Κυκλάδων. Ένα πρωτάθλημα που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει κι έχει χίλια δυο προβλήματα. Το οικονομικό και το συγκοινωνιακό είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν τη νέα αγωνιστική περίοδο. 22 ομάδες θα πάρουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα, αφού κάποιες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και δεν δήλωσαν συμμετοχή. Τα σωματεία αυτά θα χωριστούν σε τρεις ομίλους και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Το μόνο θετικό στην έως τώρα κατάσταση είναι ότι αν και βρισκόμαστε σε άσχημη οικονομική κατάσταση, ο ΠΑΣ Νάξου, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα των ανδρών και οι ομάδες του τρίτου ομίλου από οκτώ να γίνουν εννέα. Μακάρι να υπήρχε ο τρόπος να δηλώσουν κι άλλες ομάδες συμμετοχή, κι αν ήταν από τα νησιά που παίρνουν μέρος στο στον πρώτο ή τον δεύτερο όμιλο. Κρίμα που δύο ιστορικά σωματεία των Κυκλάδων, όπως είναι ο Αστέρας Σύρου και ο Ανδριακός, δεν θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Η μη συμμετοχή αυτών των ομάδων περιέπλεξε κάπως τα πράγματα, αφού φέρνει μία ανισορροπία στο πρωτάθλημα και μπερδεύει κάπως τα πράγματα.

Γιατί; γιατί απλά στο νέο πρωτάθλημα ή μάλλον καλύτερα στους νέους ομίλους οι ομάδες δεν θα είναι ισομοιρασμένες.

Στον πρώτο όμιλο θα πάρουν μέρος επτά ομάδες και θα είναι από τη Σύρο, την Τήνο, την Μύκονο και την Άνδρο (ΑΟ Υδρούσας, Άνω Μερά, ΑΟ Τήνου, Στενή, Πάγος, Αίαντας, ΑΟ Σύρου).

Στο δεύτερο όμιλο θα μετέχουν μόλις έξι ομάδες και θα είναι από την Πάρο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και την Μήλο (Νηρέας, Α.Ο. Πάρου, Ένωση Αστέρα – Μαρπησαϊκού, Σέριφος, Πανσιφναϊκό και Παμμηλιακό).

Στον τρίτο όμιλο οι ομάδες που θα βρεθούν οι ομάδες από την Σαντορίνη (Πανθηραϊκός, Καρτεράδος και Θύελλα Καμαρίου, Λάβα), από τη Νάξο, (Αναγέννηση Νάξου, ΠΑΣ Νάξου, Αστέρας Τραγαίας, Φιλώτι) και την ομάδα της Ίου.

Τώρα, μετά τον σχηματισμό των ομίλων, ένα ακόμη που απασχολεί τις ομάδες είναι με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σχεδόν ο ίδιος τρόπος με πέρσι, με την μόνη διαφορά ότι θα υπάρχει στα μπαράζ μία ομάδα παραπάνω.

Πέρσι πέρασαν οι τρεις πρώτες ομάδες των ομίλων και ο καλύτερος δεύτερος. Φέτος ο τρόπος θα είναι διαφορετικός, καθώς στην τελική φάση θα προκριθούν πέντε ομάδες κι όχι τέσσερις.

Στην τελική φάση θα περάσουν οι δύο πρώτες ομάδες από τον τρίτο όμιλο και οι δύο πρώτες από τους δύο άλλους ομίλους. Η πέμπτη ομάδα θα βγει με ένα αγώνα μπαράζ μεταξύ της δεύτερης ομάδας του πρώτου και του δεύτερου ομίλου. Αυτό θα γίνει ώστε να δοθεί μεγαλύτερο κίνητρο στους δύο πρώτους ομίλους.

Το παιχνίδι μπαράζ θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο. Στη συνέχεια ο τρόπος διεξαγωγής της τελικής φάσης, θα είναι όπως και πέρσι, δηλαδή όλες οι ομάδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους και αυτός που θα έχει την καλύτερη συγκομιδή βαθμών, θα αναδειχθεί πρωταθλητής Κυκλάδων. Όλα αυτά θα αναφέρονται στην συμπληρωματική προκήρυξη που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στις ομάδες των Κυκλάδων. Αυτά όλα είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όπου αν δεν “κλειδώσουν” τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Η ΕΠΣ Κυκλάδων και η Επιτροπή Πρωταθλήματος πάει σύμφωνα με αυτό το σχέδιο και το μόνο που έχει απομείνει είναι να ανακοινωθεί στις ομάδες.

Διαβάστε ακόμα