Καλή αθλητική χρονιά!

Εικόνα Σταύρος Μαυράκης

Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου του Σεπτέμβρη, το καλοκαίρι ανήκει στο παρελθόν και ο κάθε “κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του”. Βέβαια για κάποια νησιά των Κυκλάδων η τουριστική σεζόν ακόμη δεν έχει τελειώσει, αφού -αν δεν είναι γεμάτα – υπάρχει ακόμη αρκετή κίνηση. Εδώ στη Σύρο δεν το συζητάμε αυτό, η τουριστική σεζόν όπως πάντα ήταν μικρή και ήταν μόλις λίγες ημέρες. Αυτό καλό θα ήταν να το δουν καλύτερα αυτοί που είναι αρμόδιοι και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν αυτήν την εικόνα. Η Σύρος έχει ανάγκη τον τουρισμό, πρέπει να υπάρξει σωστή διαφήμιση καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδους και όχι λίγες ημέρες πριν το καλοκαίρι. Πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός, οι επιχειρηματίες να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να δουν πως μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο αυτό το νησί. Δεν χρειάζεται να περιμένουν τη βοήθεια “εξ ουρανού”, γιατί αυτή μάλλον δεν θα έρθει. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις τα τελευταία δύο χρόνια από την πλευρά των επιχειρηματιών, όμως αυτές δεν αρκούν αφού πρέπει να υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια.

Τώρα, ας περάσω σ' αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την μεγαλύτερη πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων.

Η χρονιά αυτή αν δεν το έχουν καταλάβει μερικοί, είναι πολύ ιδιαίτερη για πάρα πολλά νησιά του νομού, αφού αρκετές ομάδες θα αγωνισθούν σε Εθνικές κατηγορίες. Για πρώτη φορά – δεν θυμάμαι να υπάρχει άλλη – τόσες πολλές ομάδες των Κυκλάδων θα παίξουν στις μεγάλες της τάξης κατηγορίες των αθλημάτων τους.

Θα ξεκινήσω με τον Φοίνικα Σύρου, όπου το “Πειρατικό” για ακόμη μία χρονιά θα αγωνισθεί στη Volleyleague και μάλιστα φέτος αν και δεν τον λένε ανοικτά οι διοικούντες της ομάδας, υπάρχουν υψηλοί στόχοι, αφού έχουν γίνει μεταγραφές ουσίας, αλλά και στην άκρη του πάγκου θα κάθεται ένας από τους καλύτερους Έλληνες τεχνικούς, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος.

Η γυναικεία ομάδα του Πανναξιακού Α.Ο.Ν. για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παίξει στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών. Έχουν γίνει μεταγραφές και όλοι στη Νάξο πιστεύουν, ό,τι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής, αλλά θα πραγματοποιηθεί και μία καλή χρονιά. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα διεξήχθη η κλήρωση του πρωταθλήματος κι οι Ναξιώτισσες ξεκινούν αυτήν την “κούρσα” με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Η πρεμιέρα θα βρει την ομάδα της Νάξου στο ΔΑΚ και ο φίλαθλος κόσμος του νησιού, περιμένει με ανυπομονησία το παιχνίδι αυτό.

Ο Α.Ο. Θήρας, κι αυτός θα πρώτη φορά στην ιστορία του θα παίξει σε Εθνική κατηγορία. Η ομάδα της Σαντορίνης τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αγωνισθεί στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας, αφού πέρσι κατάφερε και εξασφάλισε στους αγώνες μπαράζ την πρώτη θέση και πήρε την άνοδο.

Από εκεί και πέρα περνάμε στο ποδόσφαιρο, όπου δύο ομάδες των Κυκλάδων θα αγωνισθούν στη νέα ενοποιημένη Γ' Εθνική. Ο λόγος γίνεται για τον Πανναξιακό και τη Μύκονο. Η ομάδα της Νάξου μετά από μία καταπληκτική χρονιά εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο νέο πρωτάθλημα. Η Μύκονος κατέκτησε το πρωτάθλημα Κυκλάδων και στα μπαράζ ανόδου την τελευταία αγωνιστική επικράτησε στο γήπεδο του Κόρφου επικράτησε της ομάδας από τη Χίο (είχε ηττηθεί εκτός έδρας) και εξασφάλισε την άνοδο στην Γ' Εθνικής. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για το που θα συμμετέχουν, αφού για ακόμη μία φορά υπήρχε η... παγκόσμια πρωτοτυπία δύο ομάδες από τον ίδιο νομό να παίζουν σε διαφορετικούς ομίλους. Η Μύκονος ήταν η άτυχης της υπόθεσης, αφού κληρώθηκε με τις δυσκολότερες ομάδες της κατηγορίας, που δίκαια θεωρείται ως ο πιο δύσκολος όμιλος της Γ' Εθνικής. Η ομάδα του Θεόφιλου Παχατουρίδη για να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία θα πρέπει να υπερβάλει εαυτό, αλλά και να ξεπεράσει και το εμπόδιο της μίας ομάδας παραπάνω που θα υποβιβασθεί από τον πέμπτο όμιλο. Αντίθετα, ο Πανναξιακός είναι... τυχερός, αφού όχι μόνο θα παίξει με πιο βατούς και στα μέτρα του ομάδες, θα έχει και το πλεονέκτημα να αγωνισθεί απέναντι στην μεγαλύτερη ομάδα που θα έχει περάσει από τις Κυκλάδες. Πολύ σωστά καταλάβατε όλοι... μιλάω για την ΑΕΚ που φέτος θα αγωνισθεί στη Γ' Εθνική. Η Νάξος στις 26 Ιανουαρίου θα φορέσει τα “γιορτινά” της, θα υποδεχθεί την Ένωση στο ΔΑΚ Νάξου, που αυτό το παιχνίδι δεν θα ενδιαφέρει τους φιλάθλους μόνο της Νάξου, αλλά πολλοί φίλοι της ΑΕΚ θα θελήσουν να μεταβούν στη Νάξο, για να παρακολουθήσουν από κοντά αυτήν την σπουδαία αναμέτρηση.

Τέλος, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να ξεκινήσει το τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αφού πολλές ομάδες έχουν ενισχυθεί και σίγουρα θα είναι μία χρονιά με πλούσιες συγκινήσεις.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινούν οι επίσημες υποχρεώσεις των ομάδων, αφού τόσο η Μύκονος όσο και ο Πανναξιακός θα παίξουν για την πρώτη αγωνιστική του κυπέλλου της Γ' Εθνικής. Επίσης, ξεκινά και ο θεσμός του κυπέλλου στις Κυκλάδες με τη πρώτη αγωνιστική να διεξάγεται στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Το μόνο που απομένει είναι όλοι να ευχηθούμε στις ομάδες να έχουν μία επιτυχημένη χρονιά, τα σωματεία που αγωνίζονται στις Εθνικές κατηγορίες, να υλοποιήσουν τους στόχους τους και σε τοπικό επίπεδο, να διεξαχθεί ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στα γήπεδα, αφού με την οικονομική κρίση είναι ευκαιρία να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά και να μην αλλάξει κάτι στην ενδοεπικοινωνία των νησιών.

Διαβάστε ακόμα