Βάλε το φράκο σου και πάμε για τη βάρκα

Εικόνα Τέτα Βαρλάμη

Πόσες ευκαιρίες για επίσημες εκδηλώσεις μπορεί να έχει μία μικρή κοινωνία;

Πόσες φορές μπορεί να θεωρηθεί ότι ένα γεγονός είναι τόσο σοβαρό που να απαιτεί και την ανάλογη επισημότητα;

Ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα.

Μέσα στο καλοκαίρι οι συναυλίες της κλασσικής μουσικής, αραιά και που κάποια εκδήλωση προς τιμήν κάποιου, άντε και να βάλω στη λίστα και κανέναν γάμο ή έστω και το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Αυτά είναι όλα κι όλα και πάλι καλά να λέμε.

Και να που ξαφνικά μας έκατσαν δύο σημαντικά γεγονότα, όπου η σοβαρότητα και η σημασία τους έπρεπε να τύχουν και της ανάλογης αντιμετώπισης από τους παρευρισκόμενους.

Πρόκειται για τις ορκωμοσίες των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, του Δήμου και της Περιφέρειας.

Από την στιγμή που αποφάσισες να συμμετάσχεις σε όλο αυτό, παίξε με τους κανόνες του και δείξε τουλάχιστον τον σεβασμό που αρμόζει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δεν σου ζήτησε κανείς να πας γραβατωμένος, όμως μην εμφανίζεσαι σαν να έχεις γυρίσει μόλις από το ψάρεμα.

Είναι σαν να σε έχουν καλέσει σε δεξίωση σε έπαυλη μεγαλοαστικού προάστιου της πρωτεύουσας, όπου εσύ εμφανίζεσαι σαν τον μικροπωλητή της λαϊκής.

Ψάξε λίγο στην ντουλάπα σου και δεν μπορεί σίγουρα θα έχεις ένα λιγότερο ξεχειλωμένο μπλουζάκι και ίσως λίγο πιο καθαρό.

Εμφανίσεις με βερμούδα παραλλαγής, από τις γνωστές αλυσίδες των κινέζικων και σαγιονάρα, με τα δάχτυλα και τις πατούσες που το χρώμα τους δεν αντιστοιχεί στην φυλή που ανήκεις, δεν τιμούν ούτε το γεγονός στο οποίο συμμετέχεις, ούτε κι εσένα.

Μην ανησυχείς εάν θα αργήσεις. Δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσει κανείς.

Προλαβαίνει τουλάχιστον να πλυθείς πριν κάνεις τέτοιες μεγαλειώδεις εμφανίσεις.

Βλέπεις η αφόρητη ζέστη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, της στενότητας του χώρου και της κοσμοσυρροής, δεν άφησαν να περάσει απαρατήρητη η αποπνικτική απλυσιά σου.

Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι το ατημέλητο θεωρείται στυλ και για να το υιοθετήσεις πρέπει να ακολουθείς τις προδιαγραφές του. Αλλιώς απλά λέγεσαι λέτσος.

Και άντε καλά εσύ αποφάσισες με την άξεστη εμφάνιση σου να υποβιβάσεις τόσο το γεγονός όσο και τον εαυτός σου.

Όμως το να χώνεσαι και να στριμώχνεσαι μεταξύ αυτών που είχαν την τιμητική τους, χωρίς να διαξιολογείται η παρουσία σου στο συγκεκριμένο σημείο, αυτό πραγματικά δεν εξηγείται.

Σεβάσου τουλάχιστον το τελετουργικό.

Είσαι εσύ ο ίδιος που εμφανίζεσαι με δημόσιο λόγο ως κριτής των πάντων, σχολιάζοντας και κριτικάροντας μόνο τις συμπεριφορές των άλλων.

Μετά μην απορείς γιατί κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά.

Το να ξεφυτρώνει το άπλυτο κεφάλι σου μετά βίας μεταξύ των τιμώμενων, μόνο και μόνο για να φανεί ότι ήσουν εκεί και να σε δουν, δεν σε κάνει αυτομάτως και σημαντικό.

Αντιθέτως αυτή η άπλυτη ξεχειλωμένη εικόνα σου επιβεβαιώνει το πόσο μπορεί κανείς να σε υπολογίσει.

Και τώρα που έσβησαν οι προβολείς, τα φλας των φωτογράφων και τα κόκκινα λαμπάκια της κάμερας, μπορείς ανενόχλητος να πας στο σπίτι σου, να φορέσεις το ακριβό σου φράκο και να μπεις σε μια βάρκα να ανοιχτείς για ψάρεμα.

 

Διαβάστε ακόμα