Οι φινετσάτες ιδέες... οδηγούν στο μέλλον

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Είναι το αυτονόητο, που πολλές φορές αφήνεται στο πηγάδι της κοντής μνήμης ή της μνήμης χρυσόψαρου και δεν απασχολεί κανέναν... Όσο υπάρχουν ιδέες, υπάρχει αισιοδοξία. Όταν αυτές οι ιδέες γίνονται πράξη όμως, τότε είναι βέβαιο πως υπάρχει και μέλλον. Αυτό συνήθως δεν το υπολογίζουμε, όμως...

Ναι! Στον τόπο μας υπάρχει μέλλον και μάλιστα αυτό βρίσκει ανοικτές τις “πόρτες” ανθρώπων που αφουγκράζονται τις ανάγκες των κατοίκων, των επισκεπτών, αλλά πολύ περισσότερο την ανάγκη των διάφορων περιοχών – όχι μόνον τους θερινούς μήνες αλλά και τους χειμερινούς - να διατηρηθούν ζωντανές και άρα, να μη θυμίζουν ένα κοιμισμένο τοπίο.

Ουδείς υποστήριξε ποτέ – αυτό κι αν είναι αυτονόητο – ότι οι αλλαγές συντελούνται - και μάλιστα με επιτυχία - από τη μία ημέρα στην άλλη, αφού αυτές, εξαρτώνται άρρηκτα από τις σκέψεις, τις απόψεις αλλά και τη νοοτροπία που έχει ο κάθε άνθρωπος. Από τις πράξεις του, μα και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ίδια τη ζωή!

Υπάρχουν λοιπόν, έστω και σπερματικά, χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δείχνουν ότι μερίδιο ευθύνης της ανάπτυξης, έχουν και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες (για να μην υποστηρίξω ότι έχουν σχεδόν την αποκλειστική ευθύνη) και αυτές επιτέλους φαίνεται ότι υπάρχουν. Δεν είναι της παρούσης και σαφώς δεν έχει νόημα οποιαδήποτε διχαστικού χαρακτήρα αναφορά, ότι αυτές οι ιδιαίτερες ιδέες προέρχονται σε ένα σημαντικό ποσοστό και από άτομα που επέλεξαν για τόπο διαμονής τους τη Σύρο και δεν έλκουν την καταγωγή τους από εδώ, όμως φαίνεται πως τούτη η διαπίστωση είναι μέρος μίας όμορφης πραγματικότητας που μπορούμε να ενισχύσουμε, να εξελίξουμε και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο, συλλογικά ως τόπος αρκεί να τη συνειδητοποιήσουμε.

Εκεί λοιπόν, που αναρωτιέσαι τί διαφορετικό θα μπορούσα να κάνω, αλλά και αναθεματίζεις την “τύχη” σου που σε περιτριγυρίζει θάλασσα και δεν μπορείς καθόλου εύκολα να μετακινηθείς ώστε να απολαύσεις κάτι διαφορετικό από τις λιγοστές επιλογές σου, η πρόταση ενός φίλου να “ταξιδέψεις” σε μία άλλη γειτονιά από εκείνες που συνηθίζεις να βρίσκεσαι προκειμένου να γευθείς καινούργια πιάτα, ένα ποτήρι καλό κρασί αλλά κι ένα υπέροχο επιδόρπιο, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που μέχρι στιγμής είχες στο μυαλό σου πως ίσχυαν, αλλά και να αφαιρέσει τις παρωπίδες της δίνης της καθημερινότητας και να σε κάνει να αντιληφθείς πως, τελικά ναι... υπάρχει μέλλον αλλά κι ευχάριστο διάλειμμα από τις όποιες επαγγελματικές ή κοινωνικές υποχρεώσεις!

Επιβιβάστηκα κι εγώ στο αυτοκίνητό μου και “ταξίδεψα” έως τον νέο προορισμό που σου προσφέρει απόλαυση, ηρεμία, πολυτέλεια, έχει τη δυνατότητα να σε μεταφέρει σε άλλες πόλεις του εξωτερικού – νοερά - ακόμη και με την πρώτη πιρουνιά, ενώ η λειτουργία του δένει αρμονικά με την περιοχή. Πέτρα, ξύλο, χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος, παλ αποχρώσεις, ήπιες αλλά και διακριτικές γεύσεις, ευγένεια και άμεση εξυπηρέτηση, φινέτσα που ταιριάζει απόλυτα με την ξεχασμένη εν μέρει κουλτούρα της αρχοντικής Σύρου και φυσικά πίσω απ΄ όλα αυτά, οι εξαιρετικές ιδέες των ιδιοκτητών, με καλωσόρισαν σε μία νέα δημιουργική οδό που έχει αρχίσει να χαράσσεται στον τόπο και που ως τώρα εγώ δεν καλοέβλεπα. Αυτό το παράδειγμα όπως και άλλα που υπάρχουν ή και που δημιουργούνται, με οδηγούν, σε οδηγούν, μας οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Αρκεί ένα ιδιαίτερο πιάτο και γαλήνια σκέψη για να κατανοήσουμε πως:

Οι οικονομικές δυσκολίες, η κρίση δεν έθεσαν μόνον εμπόδια στην καθημερινότητά μας, έθεσαν και υψηλότερα τον πήχη της προσπάθειάς μας ώστε να γεννήσουμε κάτι νέο, να αναδείξουμε τον τόπο μας και τις κρυφές χάρες του, μέσα από τις δημιουργικές ιδέες που μετουσιώνονται σε πράξη. Οι όποιες δυσκολίες μας προκαλούν να αξιοποιήσουμε ό,τι διαθέτουμε, να το προσαρμόσουμε στη σύγχρονη εποχή αλλά και να προσφέρουμε στο σύνολο κάτι ξεχωριστό μέσα από το οποίο μπορούμε να διαφημίσουμε ακόμη και τα παραδοσιακά προϊόντα μας, τις συριανές συνταγές μας “παντρεμένες” ιδανικά με μία άλλη γαστρονομική κουλτούρα αλλά και να αναδείξουμε τη φιλοξενία που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε επισκέπτη. Όχι μόνον στο χώρο της εστίασης, αλλά σε κάθε επίπεδο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μία ιδέα θα φέρει την άλλη και ο τόπος διαθέτει το υπόβαθρο να “τρέξει” για να προλάβει ένα αξιοπρεπές μέλλον... Η αρχή φαίνεται πως έστω και σπερματικά έχει γίνει! Το πρόσωπο του τόπου μπορεί να ομορφύνει, αρκεί να ομορφύνει η οπτική που εμείς οι ίδιοι τον αντιμετωπίζουμε, να πιστέψουμε στη δημιουργία, στις ιδέες, στην εξέλιξη, στην προοπτική και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που μπορεί να θρέψει εμάς αλλά και τα παιδιά μας. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι φινετσάτες ιδέες μας ταιριάζουν κι αρχίζουν να ξεπηδούν, εμείς θα επιβιβαστούμε στο πλοίο του μέλλοντος γεννώντας το νέο αλλά κι εξελίσσοντας το παλαιό;

Ετικέτες: