Παιδική Βιβλιοθήκη ή Πολυχώρος; Εσύ αποφασίζεις!

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Επειδή η γαργάρα συνεπάγεται και το ανάλογο φτύσιμο, θα σας βοηθήσω με την απόχρεμψη για να μη μου πνιγείτε κιόλας, μέρες που είναι.

Παιδική Βιβλιοθήκη. Μου πνιγήκατε; Χριστός, Χριστός, που κόβει ακόμα τούρτες και έχει κέφια. Να σας τα πούμε ή δεν έχετε ψιλά; Δεν πειράζει, δώστε μας «χοντρά» και εμείς θα σας ετοιμάσουμε τον «Χριστό πάσχοντα» σε μιούζικαλ για τις εκδηλώσεις του Πάσχα.

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε «Παιδική Βιβλιοθήκη»; Κάποιος φίλος από το στρατό, που χάσατε όταν βγήκε Ι5; Μην τον αναζητάτε στο facebook. Τον βρήκαμε εμείς για εσάς και τον φέραμε κοντά σας. Τόσο κοντά, που μέχρι και παιδί μπορείτε να πιάσετε. Και πού θα πηγαίνει αυτό το παιδί, όταν μεγαλώσει, για να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του και να αποκτήσει μία ουσιαστική επαφή με την ανάγνωση; Στα σκαλάκια του Δημαρχείου με το «νησί των 4 εποχών». «Υποδεχτείτε την άνοιξη με ένα οδοιπορικό στη φύση….λίγο πριν κατακλύσουν το νησί τα μιλιούνια τουριστών». Στο Μουσείο Παιδικού Βιβλίου μπορεί να πηγαίνει για να χαζέψει, να ζωγραφίσει, να παίξει θέατρο, αλλά όχι για να διαβάσει. Δεν είναι Μουσείο; Και τι είναι; Η Γοργόνα, η αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου; Να τη βάλουμε λοταρία.

Ο χώρος στον οποίο τα παιδιά μπορούν να βλέπουν τα «εκθέματα», αλλά όχι να τα παίρνουν σπίτι τους, δεν είναι Βιβλιοθήκη αλλά Μουσείο. Όπως επίσης, ο χώρος όπου τα παιδιά συναντιούνται, λένε τα νέα τους και συμμετέχουν σε δράσεις που δεν σχετίζονται με τον ρόλο και τον χαρακτήρα του, πάλι δεν λέγεται Βιβλιοθήκη, αλλά παιδότοπος. Και μία φίλη της μαμάς μου είχε στο σπίτι της στοίβα τα άπαντα της Μπάρμπαρα Κάρτλαντ, τα οποία και ξεκοκάλιζα, ωστόσο, όταν με ρωτούσαν πού πηγαίνω, δεν τους έλεγα στη Βιβλιοθήκη, αλλά στης Κούλας να διαβάσω άρλεκιν.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ο πρωταθλητισμός σας έχει ξεπεράσει και τα Mikel. Τουρισμός, ανακύκλωση, αναπλάσεις, δημοτικά τέλη, «Μονακό» χωρίς τη Στεφανί να αρμενίζει τα πέλαγα, αγάπη μου παλιά. Πρωτιά τώρα και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Χαράς ευαγγέλια για τα χρυσόψαρα που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν και χειρότερα, όπως σώματα που παίρνουν μία απόφαση και σε κλάσματα δευτερολέπτου την έχουν ξεχάσει. Όχι σώματα καλοριφέρ, σώματα από τα άλλα, αυτά που και στους 40 βαθμούς να τα βάλεις, είναι πιο ξυλιασμένα και από τον Μπαρμπα-Στάθη.

Ποιος δεν θυμάται την απόφαση για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Παιδικής Βιβλιοθήκης με την προοπτική διεύρυνσης του ωραρίου της, κατοχύρωσης του υλικού της και τοποθέτησης μόνιμου και καταρτισμένου υπαλλήλου; Θέλει κι ερώτημα; Μα φυσικά, αυτός που την έλαβε. Διότι εκείνοι που «ψώνισαν» υποσχέσεις με το κιλό, δεν την έχουν ξεχάσει και περιμένουν να δουν… «θα φάνε κάτι άλλο εκτός από γλαρόσουπα» ή το μενού θα παραμείνει ίδιο και το 2016; Και το κυριότερο, θα τους ενημερώσει κανείς αν και πότε θα σερβιριστεί το γεύμα ή θα ξεροσταλιάζουν με το μαχαιροπίρουνο στο χέρι, μήπως και τους πετάξει κανείς λίγο παντεσπάνι;

Όταν έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και η Παιδική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να λειτουργεί «καφενειακά» μία φορά την εβδομάδα για τα μάτια των «ψηφοφόρων» που πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για την ανάπτυξη της δομής και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της, ποιος είναι τόσο θαρραλέος, ώστε να βγει και να διαβάσει όλα τα ονόματα που έγραψε στα παλιά του υποδήματα; Επειδή μπουχτίσαμε από τις οικειοποιήσεις έργων, στρατοπέδων και λοιπών κινητών και ακινήτων, ίσως να παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον εάν κάποιος προθυμοποιούταν να οικειοποιηθεί και αυτόν τον «βάλτο», τον οποίον προσπαθούν κάποιοι να καλύψουν με διαφορετικούς τρόπους που δεν ταιριάζουν στη φυσιογνωμία του χώρου.

Και εν πάση περιπτώσει, εάν έχει εγκαταλειφθεί για πάντα το σχέδιο επαναλειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης στη Σύρο με τους σωστούς όρους, που εφαρμόζονται σε όλους του Δήμους της Ελλάδας, πού είναι το κακό να μάθει η κοινή γνώμη ότι Παιδική Βιβλιοθήκη no, Πολυχώρος για παιδιά yes, because….? Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι πραγματοποιούνται κατά καιρούς δράσεις για τη δημιουργική απασχόληση του παιδιού, αλλά είναι λυπηρό να «σαπίζει» μία ολόκληρη δομή που κάποτε ανθούσε, λόγω της αδιαφορίας, της κωλυσιεργίας και των διαφορετικών προτεραιοτήτων των υπευθύνων.

Στο κάτω κάτω ένα όνομα κάνει τη διαφορά. Ξαναβαφτίστε τον χώρο και εμείς νονοί. Καλή χρονιά!

Διαβάστε ακόμα