Μία κουβέντα, χίλιες λέξεις

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Καλή χρονιά! Αμήχανα για μερικούς πλην όμως ουσιαστικά για αρκετούς άλλους θαρρώ πως εισέβαλε αυτός εδώ ο νέος χρόνος στη ζωή μας. Λιτός κι απέριττος μοιάζει αυτός ο δίσεκτος όπως τον αποκαλούν, ο οποίος κόντρα στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, φαίνεται πως ξεκίνησε με αισιοδοξία αλλά κι ευχές γεμάτες νόημα... προς όλους εκείνους που τουλάχιστον μέχρι πρότινος επαίρονταν ότι ήταν οι μοναδικοί που είχαν πιάσει το... νόημα!

Μου άρεσε πάντοτε να παρατηρώ με ψυχραιμία κι έχω την αίσθηση πως, το “άθλημα” αυτό, το ακολουθούν σταδιακά ολοένα και περισσότεροι, “γυμνάζοντας” έτσι τα αντανακλαστικά τους αλλά και αυξάνοντας τις αντοχές τους ενάντια σε όποια πρόκληση και ό,τι προκλητικό!

Είναι αλήθεια πως, στο τέλος ή στην αρχή κάθε έτους ένας μικρός απολογισμός έρχεται στην επιφάνεια, ακόμη και μέσω μίας απλής αλλά μεστής σε νόημα ευχής, κι ας μην έχει υλοποιηθεί εκείνος ο επίσημος, ο – μάλλον φτιασιδωμένος – απολογισμός τον οποίο, μετά χαράς και αναμένουμε!

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν έλεγαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες και είχαν στάση ζωής τέτοια, που η θεωρία και η πράξη τους ταυτίζονταν. Αυτή τη συμπεριφορά και τη στάση φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει και κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι κόντρα σε απρόσμενες και για το θεαθήναι προσκλήσεις - προκλήσεις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, ως έλλογα όντα που διαθέτουν αξιοπρέπεια, ψυχραιμία και λογική πρωτίστως, δεν αποφεύγουν και ούτε μουδιάζουν όταν καλούνται με το στανιό στο “βήμα”, αντίθετα μάλιστα, απευθύνουν χαιρετισμό για το νέο έτος, περικλείοντας την ουσία και το νόημα όσων έχουν διαδραματισθεί μέχρι σήμερα, σε μία μόλις φράση.

“Το 2015 επιδιώξαμε συνεργασία εργαζομένων – Δημοτικής Αρχής. Πιστεύουμε θα την έχουμε το 2016”.

Μία μόνο φράση ήταν αρκετή για να καταδείξει τί έγινε την περυσινή χρονιά και ποιά ήταν η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και ποιός είναι ο καλοπροαίρετος στόχος τουλάχιστον της μίας πλευράς για το νέο έτος που μόλις ανέτειλε. Και λέω “καλοπροαίρετος” δεδομένου ότι δεν επαναλήφθηκαν αναφορές για γεγονότα και περιστατικά που έχουν ήδη γίνει γνωστά, με τον ομιλητή να παραμένει στην ουσία του θέματος και να αποφεύγει την πρόκληση δυσάρεστων εντυπώσεων που εκ των υστέρων θα μπορούσαν να του “χρεωθούν” από τους κακοπροαίρετους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να υποστήριζαν με τη σειρά τους, πως, ο ίδιος, αμαύρωσε το εορταστικό(;) κλίμα.

Αν για κάτι έχουν αξία αυτού του είδους οι εκδηλώσεις λοιπόν, δεν είναι για όσα θέλουν ορισμένοι να δείξουν, αλλά ακριβώς για το αντίθετο! Για όλα εκείνα που έρχονται στην επιφάνεια χωρίς να τα έχουν υπολογίσει – κατά πάσα πιθανότητα - οι οικοδεσπότες και τα οποία τους θέτουν δημόσια για ακόμη μία φορά προ των ευθυνών τους.

Τίποτα δεν φαίνεται να έχει λυθεί, με την πρόθεση όμως συνεννόησης να υπάρχει στο τραπέζι του διαλόγου, στο οποίο θα πρέπει όλοι να κοπιάσουν...

Η αξία και η ουσία αυτών των καθιερωμένων εκδηλώσεων ως εκ τούτου, συνίσταται στην αλήθεια που χτυπά ξανά τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προληφθούν παρόμοιες καταστάσεις μελλοντικά και να οικοδομηθεί μία σχέση αμοιβαίας συνεργασίας που πάνω απ΄ όλα θα είναι χρήσιμη και αποτελεσματική για τους δημότες. Αυτός είναι ο στόχος άλλωστε του Δήμου, του κάθε Δήμου... Αρχές και υπάλληλοι να αποτελούν μία ομάδα που θα παράγει έργο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Αν ο στόχος είναι αυτός και για τις δύο πλευρές, τότε αξίζει να τονισθεί πως σε αυτήν την εκδήλωση, τουλάχιστον από τη μία πλευρά, δεν φάνηκε... Κι αυτό, επιβεβαιώνεται, καθώς εκείνους που ισχυρίζεσαι ότι υπολογίζεις ως συνεργάτες σου, πολύτιμους μάλιστα, στον “κατάλογο” όλων εκείνων που έχεις καλέσει για να απευθύνουν χαιρετισμό, τους έχεις συμπεριλάβει εξ αρχής και δεν ρωτάς γενικά κι αόριστα ποιος εξ αυτών επιθυμεί ή θέλει να ευχηθεί για το νέο έτος, επιμένοντας μάλιστα να μιλήσει κάποιος.

Περισσεύει να σχολιαστεί πως το αίσθημα της αμηχανίας ήταν διάχυτο σε αρκετά πρόσωπα...

Με την ευχή λοιπόν να βρεθεί σημείο επικοινωνίας προς όφελος των δημοτών, όπως άλλωστε ευχήθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ας σημειωθεί μόνον, πως, αποτέλεσμα παράγεται μόνον αν αναπτύσσεται ως προϋπόθεση ο σεβασμός και η εκτίμηση...

Καλή νέα χρονιά!

Ετικέτες: