Πλήρωνε και μη ερεύνα

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Το πάθος μεγάλης μερίδας της άρχουσας τάξης για τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται δεδομένο.

Όπως επίσης δεδομένη, είναι και η πρόθεσή της να ασκήσει τα καθήκοντά της μέσω ενός πληκτρολογίου, μέχρι να πάθει αγκύλωση.

Όταν όμως, δεν αξιοποιεί με τον κατάλληλο τρόπο τα διαθέσιμα μέσα, τότε και οι επιδόσεις της στο έργο, το οποίο παρουσιάζει, κρίνονται απογοητευτικές.

Εκτός κι αν σκοπός των ελλιπών αναρτήσεων και της ανεπαρκούς πληροφόρησης από τα αρμόδια τμήματα είναι η αύξηση της πνευματικής οξυδέρκειας των χρηστών, που καλούνται να λύσουν τις όποιες απορίες τους, κατόπιν προσωπικής έρευνας και προσπάθειας, αλλά και η εμφάνιση κινήτρου στους παρέχοντες ενημέρωση να επιδείξουν περισσότερο ζήλο στην εργασία τους.

Διαπίστωση εξίσου οξύμωρη, καθώς τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα των κατεχόντων θέσεις ευθύνης αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη διάθεσης για προώθηση υποστηρικτικών δημοσιευμάτων και λοιπών κοινοποιήσεων από μέσα -βαπτιζόμενα ως το «κόκκινο πανί» για τους μη μου τους κύκλους κρίνατε- που στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.

Τα παραδείγματα πολλά με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση θεατρικής παράστασης από φιλοξενούμενη καλλιτεχνική και ευπαθή κοινωνικά ομάδα, η οποία απαξιώθηκε από το σύνολο τόσο των κουστουμαρισμένων του νησιού, όσο και της τοπικής κοινωνίας. Συνέντευξη βασικού συντελεστή της παράστασης, που αναφέρθηκε τόσο στο περιεχόμενό της, όσο και στο διαρκή αγώνα της ομάδας για να κατοχυρώσει τη θέση της στο χώρο της τέχνης, φιλοξενήθηκε στον ημερήσιο τύπο, ωστόσο αγνοήθηκε από εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη διοργάνωση, την προβολή και την επιτυχημένη διεξαγωγή της κάθε εκδήλωσης. Η ισχνή προσέλευση και η αποτύπωση της μη κολακευτικής πραγματικότητας δυσαρέστησε εμφανώς τους προύχοντες, οι οποίοι όχι μόνο δεν αποδέχτηκαν το λάθος τους, απεναντίας κατέφυγαν στα γνωστά χτυπήματα κάτω από τη μέση, αναδεικνύοντας για εκατομμυριοστή φορά το ηθικό «μεγαλείο» τους.

Λίγες ημέρες αργότερα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε φιλανθρωπική εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικών φορέων του νησιού. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι «καλοθελητές» προσπάθησαν αποτυχημένα να κατηγορήσουν συγκεκριμένο μέσο για σαμποτάζ της εκδήλωσης με το επιχείρημα ότι δεν αναγράφεται στις σελίδες του το όνομα του διοργανωτή, πέρασε στα ψιλά ότι ουδέποτε αναφέρθηκε ο διοργανωτής στις αναρτήσεις του αρμόδιου τμήματος στην επίσημη σελίδα του στο facebook. Για ποιο λόγο λοιπόν τα βέλη στρέφονται προς μία κατεύθυνση, όταν εκείνοι που βάζουν την υπογραφή τους στις διάφορες εκδηλώσεις, δεν φροντίζουν αρκετά ώστε να μην παραληφθεί καμία λεπτομέρεια; Να σημειωθεί ότι, υπάρχουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες που το αποδεικνύουν, οπότε κανείς δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι κεραίες μας εντόπισαν στην εν λόγω σελίδα ανακοινώσεις εκδηλώσεων σε μορφή τηλεγραφήματος. Για παράδειγμα, αναρτήθηκε η αφίσα μιας παράστασης ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του νησιού, χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο, τους συντελεστές ή το χρονικό του έργου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σύρο το 2006. Οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν από την ίδια την ομάδα, η οποία δημοσίευσε σχετικό δελτίο τύπου.

Ανεβαίνοντας πιο ψηλά, διαβάζουμε για τη θεατρική παράσταση "Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ" του Σάμιουελ Μπέκετ, η οποία θα πραγματοποιηθεί για δύο ημέρες στο Θέατρο Απόλλων. Κι ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιλαμβάνονται τα ονόματα των συντελεστών, η υπόθεση και οι τιμές των εισιτηρίων, δεν αναφέρεται πουθενά ότι το έργο θα παρουσιαστεί από το Θέατρο της Σητείας και ότι τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Κέντρο Χορού «Ακροποδητί», με αποτέλεσμα ο χρήστης του διαδικτύου να αγνοεί την πηγή προέλευσης της εν λόγω παράστασης και να μένει με την απορία.

Τέλος, τηλεγραφική μορφή έχει και η ανακοίνωση της χορευτικής παράστασης «No Bullying» από το Σπίτι του Χορού του Εργαστηρίου Τεχνών Αιγαίου. Για να καταλάβει κανείς περί Τήνος πρόκειται, θα πρέπει να ανατρέξει σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και να βρει με τα χίλια ζόρια πληροφορίες για τη Σχολή Χορού που θα έρθει την προσεχή Κυριακή να χορέψει από το γειτονικό μας νησί.

Εν ολίγοις, παρόλο που υπάρχει αρμόδιο τμήμα για αυτή τη δουλειά, ο κάθε φιλότεχνος θα πρέπει τελικά να βρει μόνος του την άκρη για να κρίνει εάν αξίζει να παρακολουθήσει μία παράσταση ή όχι. Εάν όμως η προσέλευση του κοινού δεν είναι ικανοποιητική, οι υπεύθυνοι θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να δείχνουν μονίμως την οδοντοστοιχία τους.

Διαβάστε ακόμα