Ελαφρά τη καρδία(;)

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Ελαφρά τη καρδία(;)

Δεν γνωρίζω τί συνιστούν οι “ειδικοί” κι επ΄ ουδενί δεν θα μπορούσα να τους αμφισβητήσω. Έκαστος στο είδος του – άλλωστε - συνηθίζουμε να λέμε!

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν πρόκειται για μία πρόταση που αποφασίστηκε με την αρχική συναίνεση του συνόλου των παρισταμένων στη σχετική συνάντηση που ανέφερε ο δήμαρχος, άρα κι εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής... Ως εκ τούτου, αλλά και μέχρι εκείνο το σημείο, δεν θα μπορούσα να τοποθετηθώ όσον αφορά στον ΤΡΟΠΟ που διαμορφώθηκε η τελική πρόταση, όπως άλλωστε θεωρώ και κανείς εξ ημών, αφού δεν ήμασταν παρόντες.

Παρόλα αυτά, αναφορικά με ένα τουριστικό λογότυπο που θα εκπροσωπεί τον τόπο μας και κατ΄ επέκταση θα εκπέμπει την ταυτότητά μας και τον πολιτισμό μας, μία γνώμη μπορώ να εκφράσω, όπως άλλωστε ο καθένας με αφορμή την εικόνα του – η οποία πλέον είναι ευρέως γνωστή – αλλά πολύ περισσότερο, λόγω της δημόσιας συζήτησης που την συνόδευσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε, το ίδιο, θα έπρεπε να πράξει ο κάθε πολίτης που νοιάζεται για τον τόπο του, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει ειδικές γνώσεις περί εικαστικών οδών και τεχνικών παραμέτρων, τέτοιων, που απαιτούνται ώστε ένα λογότυπο να είναι ελκυστικό στον κοινό οφθαλμό ενός εν δυνάμει επισκέπτη.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, άλλωστε, ΔΕΝ χωράμε. Έπρεπε ΗΔΗ να έχουμε ομολογήσει τις αλήθειες μας... Μόνον ένα ελαφρύ μειδίαμα στην κάμερα καταγράφηκε μετά την “αποκάλυψη” του νέου τουριστικού λογοτύπου της Σύρου και μάλιστα στα πρόσωπα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών προσώπων κι εκπροσώπων των δημοτών, τα οποία ωστόσο, δεν θέλησαν να εκφράσουν ειλικρινώς, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την άποψή τους δημοσίως, την οποία όμως ευχαρίστως(!) εξέπεμψαν – κυρίως - στον προθάλαμο του δημοτικού συμβουλίου.

Γελάκια, πιπεράτα σχόλια, “ύποπτες” ματιές καθώς και αστεϊσμοί, ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στους συμβούλους σχετικά με τους δύο λόφους που απεικονίζονται στο λογότυπο, οι οποίοι παραπέμπουν περισσότερο σε γυναικείο μπούστο - παρά στην πρώτη εικόνα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων που αντικρίζει ένας επισκέπτης φθάνοντας με το πλοίο -, σκέψη την οποία αν κι όλοι οι παριστάμενοι είχαν, ωστόσο σχεδόν κανείς δημόσια δεν την κατέθεσε.

Ελάχιστες - μόνον - υπήρξαν οι ουσιαστικές εξαιρέσεις - από τη μειοψηφία - σε επίπεδο τοποθετήσεων που δεν φλέρταραν με μία ΚΑΙ ΚΑΛΑ διπλωματικού χαρακτήρα προσέγγιση του σοβαρού ζητήματος, αντίθετα, μίλησαν συγκεκριμένα κι ευθαρσώς υποστήριξαν τη δική τους θέση, αναφέροντας πως το συγκεκριμένο λογότυπο ΔΕΝ αντιπροσωπεύει με την απαιτούμενη ποιότητα τον τόπο μας.

Πέραν αυτής της τοποθέτησης δε, η οποία τεκμηριώθηκε με άξονα το ότι ένα λογότυπο θα πρέπει να κερδίζει τον απλό επισκέπτη στον οποίο κι απευθύνεται ώστε να αποσπάσει το ενδιαφέρον του, τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι ο Δήμος δεν ενήργησε ως θα όφειλε ώστε να έχει τον μέγιστο αριθμό προτάσεων, από τις οποίες και θα μπορούσε να επιλέξει την πλέον κατάλληλη.

Ήτοι, για ακόμη μία φορά διαπιστώσαμε να παρακάμπτεται με συνοπτικές διαδικασίες (ενδεχομένως προσχηματικά στο όνομα του Mr Τσάμπα) η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου, του οποίου οι φοιτητές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ίσως ένα τουριστικό λογότυπο “κόσμημα” που να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον ικανοποιητικά το νησί και να χαρακτηρίζεται αλλά και να διαθέτει τον απαιτούμενο ανταγωνιστικό χαρακτήρα που ζητά η διεθνής τουριστική αγορά.

Σε τούτο το σημείο, θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμιστεί όμως, πως ακόμη και το “τσάμπα” αμφισβητήθηκε ευθέως από σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, ο οποίος άφησε αιχμές σχετικά με συγκεκριμένες συνεργασίες που αναπτύσσει η Δημοτική Αρχή με φόντο την ανάγκη τουριστικής ανάπτυξης. Επιφυλάσσεται είπε...

Εστιάζοντας στην ουσία του θέματος όμως, εκτιμώ πως δεν θα ήταν φρόνιμο να σπεύσει κάποιος να ανταπαντήσει στη διαφωνία μου για την προώθηση του συγκεκριμένου λογοτύπου, υποστηρίζοντας απλώς, πως, αυτή έγκειται στο θέμα της οπτικής γωνίας την οποία υιοθετώ, καθώς θα του επιστραφεί το ίδιο επιχείρημα.

Αν για κάποιον λόγο υπάρχει η σημερινή αναφορά στο πολυσυζητημένο θέμα, αυτή οφείλεται σε κάτι βαθύτερο: Στο ότι διαφαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψιν σοβαρά από τους πλέον αρμοδίους, η δίψα της Σύρου να προοδεύσει.

Και η πρόοδος για να καταγραφεί προϋποθέτει απαντήσεις πρωτίστως σε συγκεκριμένες ερωτήσεις: Εκπληρώνουν ορθά τον ρόλο τους οι αιρετοί; Είναι παραγωγικοί κι αποτελεσματικοί; Αξιοποιούν το σύνολο των ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν στο νησί; Πράττουν βάσει των ρεαλιστικών αναγκών του τόπου, με γνώμονα το εφικτό και το οικονομικό όφελός του Δήμου ή ενεργούν ελαφρά τη καρδιά και από μέλλον... ότι κάτσει;

Ετικέτες: