Είσαι παιδί μου πειρασμός, σεισμός

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Εντάξει, αηδία κατάντησε. Μία φορά είδαμε κι εμείς τόσο κόσμο την περίοδο του Πάσχα και κοντεύει να έρθει η συντέλεια. Φωτιές, σεισμοί, καταποντισμοί. Αφού ο τυφώνας Κατρίνα ετοιμάζεται να πάρει μεταγραφή από τη Νέα Ορλεάνη στη Σύρο. Συνωστίζονται τα φυσικά φαινόμενα, δεν ξέρουν ποιο να πρωτοπεράσει. Ένα τσουνάμι ανοιχτά του λιμανιού περιμένει άδεια του Λιμεναρχείου. Προλαβαίνετε να σκαρφαλώσετε στην Ανάσταση.

Βλέπει ο άλλος γεμάτα τα μαγαζιά και αναρωτιέται: «γκρέμισε κανένας φούρνος»; Όχι, αλλά κοντεύει. Εδώ και τέσσερις μέρες φτιάχνουμε φραπέ χωρίς σέικερ. Βάζουμε τις δοσολογίες στο ποτήρι και γίνεται μόνος του. Αν τα ρίχτερ ήταν περισσότερα, θα πίναμε και κοκτέιλ.

Τι συμβαίνει ακριβώς και ο Εγκέλαδος προσπαθεί να μας μάθει χορό; Πάνω που σκουπίζω τον ιδρώτα, ξαναρχίζει η πρόβα. Θα γίνει κάποιο event; Να αγοράσω καινούριο κοστούμι ή δεν θα φαίνεται κάτω απ’ τα συντρίμμια;

Κουνιέσαι το Μεγάλο Σάββατο, λες «είναι απ’ τη νηστεία». Κουνιέσαι την Κυριακή του Πάσχα, λες «το κοκορέτσι κόβει βόλτες». Κουνιέσαι και τη Δευτέρα, λες «αέρα έβαλε». Θα σταματήσει επιτέλους το νανούρισμα ή πλησιάζει ο μεγάλος ύπνος;

Όποιος μας έκανε ποδαρικό το 2016 είναι πολύ γουρλής, συγχαρητήρια. Βγαίνει ο κόσμος τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται λούτσα στην περιφορά των Επιταφίων. Στριμώχνεται την επόμενη μέρα για να πάρει το Άγιο Φως, καίγεται η μισή Ερμούπολη. Κάθεται ξάπλα να χωνέψει ό,τι σαβούρωσε, του ανεβαίνει το κατσίκι στον λάρυγγα απ’ το πήγαινε-έλα.

Γενικά, το φετινό Πάσχα ήταν επεισοδιακό. Πυρκαγιές, τραυματισμοί, σεισμικές δονήσεις και αεροπλανάκια 12.000 ευρώ να βουίζουν σαν μύγα την ώρα του Επιταφίου. Όλα τα είχε ο μπαξές. Σαν να είπε κάποιος στις ανώτερες δυνάμεις να συνωμοτήσουν εναντίον μας. Δεν κατηγορώ κάποιον συγκεκριμένα, αλλά η Πάολα έχει κολλητιλίκια μαζί τους.

Μην αποκλείουμε βέβαια και το «μάτι». Σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστός παρουσιαστής, που μας έχει γίνει ταγάρι τελευταία, «έφαγε πρόωρα τα άντερά» του, όταν του ανακοινώθηκε ότι ανήμερα του Πάσχα, δεν θα μπορεί να έχει στην εκπομπή του ζωντανή σύνδεση με το νησί. Συντελεστές του εν λόγω προγράμματος επικοινώνησαν με τον Δήμο, στον οποίο και εξέφρασαν την επιθυμία τους να βγάλουν link από τη Σύρο, με σκηνές από σουβλίσματα και γλέντια στο λιμάνι της Ερμούπολης. Εκεί δηλαδή που κάνει βόλτα ο κόσμος και δένουν τα ιστιοπλοϊκά θα στήναμε δυο ψησταριές, θα πετούσαμε κανένα σφαχτάρι, θα είχαμε και καμιά τσαμπούνα στο στόμα για να δει «όλη η Ελλάδα» ότι και η Σύρος έχει βγει στο δρόμο για να γιορτάσει. Ο Δήμος λοιπόν, που έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε μέσο προβολής του νησιού - όποιο κι αν είναι αυτό – παρέπεμψε τους ιθύνοντες σε τοπικό ειδησεογραφικό site, το οποίο διαθέτει και κάμερες. Σκοπός του καναλιού δεν ήταν ούτε η εξασφάλιση πλάνων από τον εορτασμό του Πάσχα στη Σύρο, αλλά ούτε μια απλή περιγραφή του κλίματος, που θα μπορούσε να γίνει και μέσω skype. Αντίθετα, η εκπομπή ζητούσε από το συριανό site να διαθέσει και δημοσιογράφο και οπερατέρ για μία σύνδεση, που δεν διευκρινίστηκε ποτέ ποιος θα την πλήρωνε. Πράγμα που σημαίνει πως ενώ λήφθηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για διαμονή στελεχών του εν λόγω καναλιού στο νησί, προκειμένου να γίνει έρευνα στους χώρους, όπου θα φιλοξενηθούν μελλοντικά δυο εκπομπές του, ουδέποτε τέθηκε επί τάπητος η πρόταση να συνδυαστεί το ταξίδι αυτό με τη μαγνητοσκόπηση δικών τους πλάνων. Όπως ήταν φυσικό, οι ιθύνοντες έμειναν με τη σούβλα στο χέρι, διότι ούτε γλέντια στήθηκαν στο κέντρο της Ερμούπολης, ούτε βρέθηκε κάποιο κορόιδο να αφήσει το κόκκινο αυγό και να τσουγκρίσει το κεφάλι του στην κάμερα του χ’ τηλεπωλητή.

Κάνοντας μία πρόχειρη σούμα, έχουμε: 20.000 ευρώ για τη φιλοξενία δύο εκπομπών τον προσεχή Ιούνιο, 800 ευρώ για το ρεπεράζ και δωρεάν συνδέσεις όποτε τους κάνει κέφι.

Το ερώτημα είναι ένα. Το νησί έχει ανάγκη από τέτοιου είδους προβολή; Γιατί πρέπει συνεχώς να κάνει τα χατίρια δεξιά και αριστερά, χωρίς κρίση και αξιολόγηση; Η τουριστική κίνηση που καταγράφηκε το Πάσχα απέδειξε ότι η Σύρος δεν έχει ανάγκη ούτε από εκπομπές δεινόσαυρους, ούτε από υποπροϊόντα. Όλοι εκείνοι που την επέλεξαν για τις διακοπές τους, δεν σκέφτηκαν «ε, αφού θα πάει εκεί ο τάδε, να πάμε κι εμείς». Όλοι οι επισκέπτες που συνέρρευσαν τη Μεγάλη Εβδομάδα στους μεγαλοπρεπείς ναούς της Σύρου, δεν είχαν στο μυαλό τους ούτε τη μάνα του Λεμπεσόπουλου που αυτοκτόνησε στα Βαπόρια («Αίθουσα του Θρόνου»), ούτε τα κρυφά ραντεβού του Παπακαλιάτη με τη Ζούνη («Κλείσε τα μάτια»). Η δύναμη της τηλεόρασης έχει εξασθενίσει προ πολλού. Η απόλυτη διαφήμιση για έναν τόπο, είναι οι ομορφιές του, η ποιότητα και η φινέτσα του, η καλοσύνη και η απλότητα των κατοίκων του. Χαρίσματα που η Σύρος διαθέτει και δεν χρειάζεται να τα ζητιανεύει.

Επομένως, ακόμη και με σεισμούς, κατακλυσμούς, φωτιές και γλωσσοφαγιές, εμείς θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε και να αποδείξουμε ότι «όπου κρατάς μικρά καλάθια, θα φύγεις με περισσότερα κεράσια».

Διαβάστε ακόμα