Στα τεφτέρια του μπακάλη

Απογοητευτικά τα συμπεράσματα που εξάγει ο κάθε παρατηρητής των δημόσιων συζητήσεων για τις περισσότερες ανάγκες του τόπου, της πόλης, των δημοτών και της ντόπιας επιχειρηματικής κοινότητας, με πρόσφατο παράδειγμα την “ξεκούρδιστη” εισήγηση για τη χωροθέτηση των κοινόχρηστων χώρων επί της οδού Κλώνος και Κυπαρίσσου Στεφάνου στην πόλη.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόκληση σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που οι επιχειρήσεις μαστίζονται από τη φοροκαταιγίδα, οι ιδιοκτήτες τους να επιφορτίζονται – χωρίς καμία οργάνωση, διαβούλευση ή έγκαιρη προετοιμασία εκ μέρους των αρμοδίων – με τον “πονοκέφαλο” της ενδεχόμενης απώλειας “τραπεζιών” και άρα, εσόδων, προκειμένου να μπει τάξη στον συγκεκριμένο δρόμο!

Αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια ο τρόπος που αναπτύσσεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα μοιάζει να μην “υπακούει” σε κανόνες, με τους διερχόμενους πολίτες, τους πεζούς ή ακόμη και τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, μα και τους πελάτες των ίδιων των επιχειρήσεων να εμποδίζονται σε επίπεδο μετακίνησης. Η ασφυκτική κατάσταση που έχει αφεθεί να διαμορφωθεί στον συγκεκριμένο δρόμο χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη συνέπειας ως προς τον τρόπο που καταλαμβάνεται ο διαθέσιμος χώρος, με τα όρια της κάθε επιχείρησης να είναι έως και δυσδιάκριτα και δη, όταν υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα.

Πέραν των διαπιστώσεων όμως, εκείνο που θα είχε αξία και θα τύγχανε της αναγνώρισης ως ουσιαστικού έργου της δημοτικής πλευράς συνολικά, θα ήταν το εν λόγω θέμα να είχε τεθεί προς συζήτηση όταν θα υπήρχε ολοκληρωμένη εισήγηση και σχέδιο το οποίο θα ήταν αποτέλεσμα και προϊόν της εξέτασης των θέσεων, των ενστάσεων ή των αντιρρήσεων όλων των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου να είχε αποφευχθεί η σοβαρή αναστάτωση της πλευράς των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και μη, η οποία παρατείνεται σαφώς, καθώς το θέμα της χωροθέτησης αποσύρθηκε έως ότου – εκ νέου - επανέλθει!

Τρώγοντας... έρχεται η όρεξη όπως αναφέρει και η λαϊκή σοφία, αλλά τρώγοντας ακούς παράλληλα και τις πιο εύστοχες ατάκες που συνδέονται ή σχετίζονται εμμέσως ή και άμεσα με το συγκεκριμένο θέμα. “Με σημειώσεις στα τεφτέρια του μπακάλη μοιάζει ο τρόπος που επιχειρεί η δημοτική πλευρά να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και ειδικότερα τις εν λόγω ανάγκες της επιχειρηματικής μερίδας”, με τον κίνδυνο πρόκλησης ακόμη και διχόνοιας ανάμεσά τους να είναι σχεδόν ορατός. Αυτά διαπιστώνουν αρκετοί θιγόμενοι αλλά και μη, που συζητούν με νηφαλιότητα για το θέμα... αρκεί να έχεις ως αρμόδιος τη διάθεση να τους ακούσεις και να τους συνυπολογίσεις!

Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση αξιολογείται αρνητικά η διευθέτηση ενός θέματος με πρόχειρο ή έστω επιδερμικό τρόπο που θυμίζει υπολογισμούς σε χαρτί μπακάλη, που είτε χρεωθεί μία ντομάτα πάνω..., μία ντομάτα κάτω..., δε χάθηκε ο κόσμος βρε αδερφέ! Ρυθμίζονται όλα πρόχειρα και προφορικά στον επόμενο λογαριασμό! Εδώ όμως, η διαφορά έγκειται στο ότι μιλάμε για έσοδα ή απώλειες εσόδων και άρα, “ένα τραπέζι κάτω... ένα πάνω...” για ορισμένους έχει ουσία, αλλά και κόστος!

Αλίμονο αν κατηγορούσε οποιοσδήποτε την προετοιμασία που οφείλει να κάνει κάθε αρμόδια Αρχή προκειμένου να είναι καθ΄ όλα έτοιμη να ρυθμίσει τυπικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα χωροθέτησης αλλά και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε μία συγκεκριμένη – ιδιαιτέρως γραφική - “γωνιά” της πόλης που πρέπει να αναδειχθεί. Ωστόσο, υπάρχει απόσταση μεταξύ της οργανωμένης προετοιμασίας και της ασαφούς και γενικόλογης αντιμετώπισης ενός θέματος που αργά ή γρήγορα θα “πρωταγωνιστούσε” στο δημοτικό κι επιχειρηματικό προσκήνιο.

Επιπλέον, θα ήταν άτοπο, να κατηγορήσει κάποιος τυφλά, την όποια λογική ανησυχία εκφράζεται εκ μέρους επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της συγκεκριμένης οδού, αφού η επιβίωσή τους κυριολεκτικά στηρίζεται σε “μετρημένα κουκιά”, αλλά τέλος, θα ήταν και άδικο να μην υπάρξει σχέδιο για τη δυνατότητα ανάπτυξης νέας δραστηριότητας, όποτε κι αν αυτή προκύψει!

Το “στοίχημα” για το σύνολο των αρμοδίων κι αιρετών λοιπόν, τίθεται προσεχώς και οι ίδιοι οφείλουν να αποδείξουν εάν μπορούν να το κερδίσουν με προετοιμασία και ρεαλισμό! Σχεδιάζοντας οργανωμένα κι όχι σημειώνοντας σε μπακαλοτέφτερα!

ΥΓ 1. Η απουσία βασικών προσώπων από τη συζήτηση, βοηθά μόνον όσους αναζητούν μανιωδώς πάτημα για αντιπολίτευση, ακόμη κι εσωτερική..., προκειμένου να κερδίζουν έδαφος στη συνείδηση του κόσμου.

ΥΓ 2. Μήπως θα έπρεπε να απασχολήσει αρχικώς το ζήτημα της καθαριότητας στον συγκεκριμένο δρόμο;

 

 

Ετικέτες: