Διαπιστώσεις και προτροπές

Από τη Σύρο και τον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» έχουν περάσει μέχρι σήμερα σημαντικοί καλλιτέχνες: Μικρούτσικος, Σαββόπουλος, Μαχαιρίτσας, Αρβανιτάκη, Αλεξίου, Κότσιρας και πολλοί ακόμα.

Κάθε καλοκαίρι, στο πρώην Λατομείο Καραβέλα, διοργανώνεται μια σειρά συναυλιών που, ως επί τω πλείστον, καλύπτει όλα τα γούστα. Το κοινό υποδέχεται ερμηνευτές από διαφορετικά μουσικά είδη. Ενδεικτικά αναφέρονται: Διονύσης Τσακνής - Νίκος Ζιώγαλας – Γιάννης Μηλιώκας και Αντώνης Ρέμος (Σύρος – Πολιτισμός 2013). Άλκηστη Πρωτοψάλτη και Νατάσα Θεοδωρίδου (Σύρος – Πολιτισμός 2016).

Αυτό το καλοκαίρι, ένεκα της γενικότερης οικονομικής στενότητας, παρατηρείται μια λιτότητα και στον αριθμό των συναυλιών, που τείνει να γίνει σαν σύνταξη. Κάθε χρόνο και μικρότερος, σε σημείο… που στο τέλος, θα πληρώνουμε εμείς ρεφενέ τους καλλιτέχνες που θέλουμε να δούμε και να ακούσουμε διά ζώσης. Κάτι, που άλλωστε δοκιμάζουμε πιλοτικά φέτος με τη συναυλία Βανδή – Παπαρίζου (6 χιλιάρικα και δωρεάν παραχώρηση του Πολιτιστικού Χώρου «Μάνος Ελευθερίου»).

Εκτός από το συγκεκριμένο δίδυμο, στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» (θα βαρεθείτε να το διαβάζετε), θα πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική παράσταση «Το πρώτο μας πάρτυ» του Μάκη Δελαπόρτα με τους: Δάκη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Γιώργο Πολυχρονιάδη, Λάκη Τζορντανέλι, Δημήτρη Κοργιαλά και Εβελίνα Νικόλιζα.

Κι ενώ, βάσει του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου είχαμε μείνει μόνο σε αυτά τα δύο, εσχάτως μπήκε σφήνα άλλη μία εμπορικού χαρακτήρα εκδήλωση, η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού, που αποτελεί διοργάνωση του Αθλητικού Ομίλου Φοίνικα Σύρου. Ιδιωτική πρωτοβουλία που στόχο έχει την οικονομική ενίσχυση της τοπικής ομάδας βόλει. Για το λόγο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη δωρεάν παραχώρηση του Πολιτιστικού Χώρου «Μάνος Ελευθερίου» στην ομάδα του Φοίνικα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή -δημόσια- ένσταση είτε για το είδος της συναυλίας, είτε για την πρόωρη διαφήμισή της (με ημερομηνίες και ώρες), πριν την επίσημη έγκρισή της.

Παρόλα αυτά, όταν επισημάνθηκε στους διοργανωτές ότι, θα ήταν πιο σωστό, εάν περίμεναν πέντε ακόμα ημέρες για να κοινοποιήσουν τη συναυλία μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξαν παράπονα και κατσαδιάσματα. Συμπεριφορά παρόμοια με εκείνη άλλων διοργανωτών -εκτός Σύρου- που επίσης βιάζονται κάθε χρόνο να διατυμπανίσουν τις εκδηλώσεις τους, πριν ακόμα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα. Και όταν οι διοργανωτές -εκτός Σύρου- βλέπουν ότι οι τυπικές διαδικασίες δεν ισχύουν για τους Συριανούς, είναι λογικό να παίρνουν θάρρος και να απαιτούν ανάλογη μεταχείριση.

Και γιατί θεωρήθηκε δεδομένη η σύμφωνη γνώμη του Δήμου για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Χώρου «Μάνος Ελευθερίου»; Πρώτον, γιατί με τον τρόπο αυτό εκφράζει τη στήριξή του στην ομάδα του Φοίνικα (και πολύ ορθώς πράττει) και δεύτερον, γιατί μετά το σούσουρο που προκλήθηκε με την ένταξη της συναυλίας Βανδή – Παπαρίζου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (6 χιλιάρικα και δωρεάν παραχώρηση) δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Συνεπώς, τα λάθη πληρώνονται και τα συναντούμε μπροστά μας. Γιατί ενώ στο παρελθόν, είχαν φιλοξενηθεί στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Γιάννης Χαρούλης, φέτος θα πραγματοποιηθούν τρεις καθαρά εμπορικές συναυλίες, η μία εκ των οποίων, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Δήμου.

Από την άλλη, ξεφυλλίζοντας τον έντυπο οδηγό του «Σύρος – Πολιτισμός 2017», θα βρούμε μέσα συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη στα Χρούσσα, της Φωτεινής Βελεσιώτου στην Ποσειδωνία και της Ρίτας Αντωνοπούλου στην Πλατεία Μιαούλη, η οποία μάλιστα θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον…. Μάνο Ελευθερίου.

Επομένως, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι, στη θέση συναυλιών που θα «ταίριαζαν» να πραγματοποιηθούν σε έναν Πολιτιστικό Χώρο που φέρει το όνομα του μεγάλου Μάνου Ελευθερίου, θα βρεθούν άλλες, οι οποίες, με την καλή διάθεση και συνεργασία των τοπικών φορέων, θα μπορούσαν να διοργανωθούν σε άλλους χώρους. Για παράδειγμα, ο STAN, που έχει το δικό του -νεανικό κυρίως- κοινό, θα εμφανιστεί στο γήπεδο της Ε.Π.Σ. Κυκλάδων. Επίσης, ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει έναν χώρο κατάλληλο για μεγάλες συναυλίες, είναι λογικό να τον αξιοποιεί αναλόγως. Ωστόσο, όταν ο χώρος αυτός είναι αφιερωμένος σε έναν άνθρωπο του πνεύματος, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί ή έστω μια ποικιλία. Όπως είπε και μια «ψυχή», «εγώ αν ήμουν ο Μάνος Ελευθερίου, θα ζητούσα να αφαιρεθεί το όνομά μου από τον χώρο». Και νομίζω πως, κανείς μας δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο… σωστά;

 

Διαβάστε ακόμα