Πόση κατάντια!

  • Παρασκευή, 18 Αυγούστου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 18 Αυγ. 2017 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

 

Πόση φθορά μπορεί να αντέξει η πολιτική ζωή ενός τόπου;

Πόση ευτέλεια πολιτικών συμπεριφορών μπορεί να ανεχθεί η τοπική κοινωνία;

Πόση ανοχή να επιδειχθεί στις πολιτικές στρεβλώσεις που επιχειρούν εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής σκηνής;

Μέρα με την ημέρα τα μεγέθη που αφορούν στις προαναφερόμενες αλλοιώσεις διογκώνονται κι όσο και εάν προσπαθείς να τα αγνοήσεις, να τα διακωμωδήσεις ή να τα απαξιώσεις ως ανάξια λόγου, είναι τόσο κραυγαλέα η ζημιά που προκαλούν που δεν μπορείς παρά να αντιδράσεις.

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα ένας μικρός τόπος ταλανιζόταν από σενάρια και φημολογία περί μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που με επενδυτικές κινήσεις θα συνδράμουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του.   

Οικονομικοί κολοσσοί κονταροχτυπιούνταν, πολλοί από αυτούς ακόμα και εν αγνοία τους, στα πηγαδάκια που αναπαρήγαγαν φήμες που κάποιοι εντέχνως διοχέτευαν σε ένα παιχνίδι που άλλοτε εξυπηρετούσε συμφέροντα, άλλοτε εκπορευόταν από άγνοια ή ακόμα υιοθετώντας βλακώδεις αναφορές του κάθε τυχαίου.

Καθ’ όλη αυτή την ανάπτυξη της παραφιλολογίας, που βρήκε πρόσφορο έδαφος στην ανάγκη ενός κόσμου που αναμένει λύσεις, μίας μερίδας ανθρώπων που παλεύουν με την ελπίδα, ενός συνόλου που επιζητά την ανάπτυξη.

Γύρω από αυτό στήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο και όπως συνηθίζεται στην πολιτική σκηνή, ένα παιχνίδι πολιτικών συμφερόντων, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να οικειοποιηθεί με κάθε τρόπο την όποια προοπτική.

Άλλοι πουλώντας όνειρα, άλλοι δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες, άλλοι καπηλευόμενοι την αγωνία και όλοι βέβαια πολιτικοί παράγοντες του τόπου, που έπαιξαν με την δική τους σημαδεμένη τράπουλα, σε ένα παιχνίδι σικέ.

Δεν είναι ότι δεν γίνονταν αντιληπτοί, ούτε φυσικά και περνούσε απαρατήρητη η μεθόδευση τους να αποκτήσουν προσωπικό πολιτικό όφελος.

Όμως η γνωστή και καθομολογούμενη ανεπάρκεια τους πρόσφερε την πολυτέλεια της επίδειξης αδιαφορίας στις τακτικές τους.

Όμως ήρθε η στιγμή που κάποια πραγματικά ισχυρά συμφέροντα, αποφάσισαν, για τους δικούς τους λόγους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Εμφανίστηκαν, μετά από μεγάλη μελέτη και έλεγχο των δεδομένων,  σε κάθε έναν που μπορεί να είχε εμπλοκή με το θέμα και του κατέστησαν σαφές, πως προτίθενται οριστικά να κλείσουν το παιχνίδι και να θέσουν τους δικούς τους και τους πολύ συγκεκριμένους όρους.

Η κατάσταση σοβάρεψε απότομα και όπως ήταν φυσικό θα έπρεπε από όλους να γίνει αντιληπτό αυτό που συμβαίνει και να επιδειχθεί και η ανάλογη συμπεριφορά σοβαρότητας, που τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν.

Μα να που μπήκαν αυτοί οι νέοι όροι περί αντίληψης της πραγματικότητας και επίδειξης σοβαρότητας, που αποτελούν δύο στοιχεία τόσο ξένα σε κάποιους από τους πολιτικούς εκπροσώπους.

Η άγνοια και η ασχετοσύνη τους για μία ακόμα φορά τους πρόδωσαν.

Η φαιδρότητα τους έλαμψε δια της ανοησίας τους, ενισχύοντας την έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής τους στην εξέλιξη.

Δεν τους έμεινε τίποτε περισσότερο από το να φωνασκήσουν μόνοι, ικανοποιώντας τον εαυτό τους ως τον μόνο ακροατή, περί της δυναμικότητας της προσωπικής τους παρουσίας και να γελοιποιηθούν στα μάτια του πλήθους, που πέραν κακοτραβηγμένων φωτογραφικών ενσταντανέ, δεν είχαν να του πουν τίποτε επί της ουσίας.

Και ο κενός λόγος τους επιδιώκουν πάσει θυσία να αναπαραχθεί, μήπως και καταφέρουν να πείσουν τον ίδιο τους τον εαυτό για την πολιτική τους ύπαρξη, για αυτό και συνεχίζουν να φωνασκούν στους ήχους λαϊκίστικων επαναλαμβανόμενων μοτίβων, που πλέον το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι οίκτος για την πολιτική κατάντια αυτού του τόπου.

Διαβάστε ακόμα