Από βασιλιάς... πιόνι(!)

Νέα στάση δείχνουν να παίρνουν πάνω στην αυτοδιοικητική σκακιέρα οι συμμετέχοντες(;) στην τρέχουσα θητεία, με αρκετούς εξ αυτών, να δείχνουν πως τελικά από “βασιλιάδες” έχουν γίνει απλά “πιόνια”.

Ικανό χρονικό διάστημα απομένει μέχρις ότου διεξαχθούν οι εκλογές, προκειμένου να εξάγουν οι δημότες σαφή συμπεράσματα για τον ρόλο του κάθε προσώπου, του κάθε αιρετού, αλλά και για τη στάση τους απέναντι στη δέσμευση που εκ του ρόλου τους απορρέει, δηλαδή για το αν ασκούν τον έλεγχο που οφείλουν προς “υπεράσπιση” των δημοτών.

Πρόκειται για διάστημα, που από το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών “τιτλοφορείται” προεκλογικό, με ορισμένους εξ αυτών να παραμένουν στην αρχική θέση τους, διατηρώντας μία αξιόπιστη στάση απέναντι στους πολίτες, μα και άλλους να έχουν μετακινηθεί από την αρχική “τοποθέτησή” τους και να δείχνουν πως πλησιάζουν τους “αντιπάλους” τους, έχοντας υιοθετήσει όμως, ιδιαίτερα χαμηλό και υποτονικό ύφος.

Δεδομένων των γεγονότων που “τρέχουν” στο νησί και των εξελίξεων που για πολλούς θέλουν τον τόπο ξαφνικά να γίνεται “φιλόξενος” ή ίσως κι εξυπηρετητής των αναγκών νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα μας, εύλογα γεννώνται απορίες σχετικά με το τί γνωρίζουν ή μη, όσοι εκ των αιρετών ήρθαν σε επικοινωνία και ανέπτυξαν συζητήσεις με υψηλά πρόσωπα που προσφάτως επισκέφθηκαν τον τόπο. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την απουσία “ευαισθησίας” από την πλευρά των αυτοδιοικητών Αρχών να ενημερώσουν αναλυτικά την τοπική κοινωνία, σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων, οι οποίες δε, περιορίστηκαν μόνον στο να βγουν από την υποχρέωση του ρόλου τους, εκδίδοντας λιτές ανακοινώσεις και δελτία Τύπου, θα ανέμενε κανείς να αναλάβει ρόλο - ουσιαστικό – η αντιπολίτευση.

Αντί αυτού, από τον χρόνο των γεγονότων της επίσκεψης πλοίου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ μέχρι και σήμερα, καθώς και με φόντο, εξελίξεις για το ενδιαφέρον που προσελκύει ο τόπος και σε άλλα επίπεδα από την ίδια πλευρά, δεν έχει αναφερθεί επισήμως και με σαφήνεια σε δημόσια συλλογικά όργανα, ούτε λέξη!

Δύο συνεδριάσεις μεσολάβησαν ως χθες, οπότε και ακολούθησε νέα και τα παριστάμενα - στις δύο πρώτες - μέλη της μειοψηφίας, δεν έδειξαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον τόπο, αποδεικνύοντας πως πλέον έχουν “υποχωρήσει” του ρόλου τους. Από αυτοδιοικητικοί “βασιλιάδες” που υπήρξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ασκώντας έντονη κριτική και “εκθέτοντας” δημοσίως κινήσεις ή αποφάσεις όσων ασκούν εξουσία στον τόπο, δείχνουν να μεταμορφώθηκαν σε απλά “πιόνια” σε μία παρτίδα που δείχνει να έχει χάσει το ενδιαφέρον της, αφού τελικώς, έχει χαρακτήρα προσυνεννοημένων κινήσεων και “βημάτων”.

Η αρχικώς καυστική κριτική, πλέον, ούτε για δείγμα δεν υπάρχει, με τον κάθε πολίτη – σταθερό παρατηρητή των εξελίξεων, να έχει το “περιθώριο” ερμηνείας συμπεριφορών και καταστάσεων από νέα λογική σκοπιά, η οποία μπορεί να φανερώνει συμφωνίες(;) ή συνεργασίες(;), που κατά το παρελθόν θα φάνταζαν απλώς σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Ωστόσο, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, αλλά και τον ρόλο(;) των αιρετών σε αυτήν την υπόθεση, μοναδική εξαίρεση στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, αποτελεί η δημόσια τοποθέτηση περιφερειακής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, τα μέλη της οποίας αιτήθηκαν εγγράφως να υπάρξει σχετική συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου κι αυτό, προς σαφή πληροφόρηση των πολιτών για το τί προετοιμάζεται στον τόπο.

Δυστυχώς, στη δίνη των εξελίξεων, τα μέχρι χθες δεδομένα αλλάζουν, οι ρόλοι χάνονται, ο έλεγχος μειώνεται, η απαίτηση πληροφόρησης “θυσιάζεται” για άλλους στόχους και “όνειρα” και με ελάχιστες εξαιρέσεις, μπορεί να πει κανείς πλέον, πως συγκεκριμένοι αυτοδιοικητικοί “βασιλιάδες” της αντιπολίτευσης, έχουν μετατραπεί σε άκρως ελεγχόμενα “πιόνια”.

 

Ετικέτες: