Syros Comedy Show

Όταν καλύπτεις δημοσιογραφικά μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενεργείς, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν «ψυχρός εκτελεστής». Καταγράφεις τη συζήτηση και χρησιμοποιείς τη φωτογραφική μηχανή σου σαν περίστροφο, μέχρι να σου τελειώσουν οι σφαίρες και… η μπαταρία. Μετά το «έγκλημα», κάθεσαι με ησυχία να δεις το υλικό σου και να ξεχωρίσεις τις καλύτερες στιγμές που αξίζουν δημοσιοποίησης. Ανάμεσα στη σκαρταδούρα, μπορείς να βρεις και «διαμάντια», στα οποία αποτυπώνονται οι αντιδράσεις των εικονιζόμενων, που πολλές φορές επιβεβαιώνουν τη γνώμη σου για το είδος του θεάματος που καλείσαι να παρακολουθήσεις με τις ώρες. Κωμωδία.

Ο ρόλος του διασκεδαστή που, υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, φαίνεται τόσο από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων, όσο και από την έκταση που δίνει σε θέματα δευτερευούσης σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η -συνολικής διάρκειας 23 λεπτών- συζήτηση για την απονομή τιμητικής πλακέτας στον διεθνούς φήμης Συριανό καλαθοσφαιριστή Γιώργο Πρίντεζη, εν αντιθέσει με τα πέντε λεπτά που αφιερώθηκαν -με το ζόρι- στο ψήφισμα του Δήμου – απάντηση σε ερώτημα συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος στη Βουλή, σχετικά με την προσωρινή τοποθέτηση της κεφαλής του Ερμή στην παραλία της Ερμούπολης.

Στην πρώτη περίπτωση, τα μέλη κλήθηκαν να εγκρίνουν την απόδοση τιμής στον καταξιωμένο αθλητή για τη συνεισφορά του στην προβολή του νησιού μας, διαδικασία – θα λέγαμε- τυπική, δεδομένου ότι, όλοι αναγνωρίζουν το έργο και την αγάπη του Γιώργου Πρίντεζη για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Αμέσως μετά, τέθηκε προς συζήτηση η θέση που πρέπει να κρατήσει ο Δήμος απέναντι σε στοχευμένες επιθέσεις, οι οποίες αμφισβητούν τη λειτουργία και αξιοπιστία των τοπικών συλλογικών οργάνων και θεσμών, που καταδικάζουν το δικαίωμα της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, που θέτουν όρια στην τέχνη και στους τρόπους αξιοποίησής τους και που επιδιώκουν να προσανατολίσουν και να διχάσουν την κοινωνία.

Τα σοβαρά αυτά ζητήματα πέρασαν -σχεδόν- στο ντούκου, με το δημοτικό συμβούλιο απλώς να εγκρίνει ομόφωνα το περιεχόμενο του ψηφίσματος, με το οποίο ο Δήμος καταδικάζει τις παραπάνω πρακτικές και σκοπιμότητες. Μόνο μία φωνή ακούστηκε μετά την ανάγνωση του σχετικού εγγράφου. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιάννης Κεράνης όρθωσε το ανάστημά του και υποστήριξε ότι, ο Δήμος δεν θα έπρεπε να δίνει αξία σε τέτοιου είδους σχόλια και να απολογείται για τις επιλογές του, εφόσον τηρεί τους νόμους και τους κανονισμούς. Ωστόσο, η ουσιαστική τοποθέτησή του ήρθε αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση του Δήμου με την οποία ο ίδιος έκανε ακριβώς αυτό το πράγμα. Εξηγούσε για ποιον λόγο τοποθέτησε την κεφαλή του Ερμή, απαντώντας σε αρνητικά σχόλια, που στην πλειοψηφία τους, εκφράζονταν μέσω Facebook.

Κι ενώ το θέμα του ψηφίσματος πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες, οι επικεφαλής της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας μας έβγαλαν την ψυχή για να αποφασιστεί αν είναι σωστό ο Δήμος να απονείμει τώρα τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Πρίντεζη, εφόσον το 2012, πάλι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, του είχε απονεμηθεί το χρυσό κλειδί της πόλης. Show κανονικότατο. Η τρίχα να γίνεται τριχιά και επί είκοσι λεπτά τα κεφάλια όλων να γυρίζουν συνεχώς από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη σαν να παρακολουθούν αγώνα τένις. Οι ίδιες θέσεις να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά από τους δύο συνομιλητές, οι οποίοι έδιναν την εντύπωση ότι το μόνο που τους ενδιέφερε είναι το ποιος θα πει την τελευταία κουβέντα. Γιατί κατά τα άλλα, έγινε ξεκάθαρο από τα πέντε πρώτα λεπτά ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε γνώση για την τιμητική βράβευση που είχε αποδώσει η προηγούμενη. Υψηλοί τόνοι, ειρωνείες, αναδιπλώσεις και ψυχολογικοί εκβιασμοί παρέτειναν έναν άνευ λόγου διαπληκτισμό, ο οποίος θα είχε λήξει εάν ο Δήμαρχος είχε αποδεχτεί εξ’ αρχής το λάθος και δεν προσπαθούσε -ματαίως- να μας πείσει  για το αντίθετο.

Βλέποντας, λοιπόν, τις φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, μπορεί κάποιος να διακρίνει τη χαρά που προσφέρουν στο κοινό τέτοια κωμικά σκετς. Ανάμεσα στους δύο ωρυόμενους «αντιπάλους» που έχουν σηκώσει και τα χέρια σαν τροχονόμοι, παρατηρούμε τη δημοτική σύμβουλο Μαρίζα Αγγελοπούλου, η οποία απολαμβάνει τόσο πολύ την παράσταση, που έχει ξεκαρδιστεί. Και αναρωτιέμαι, γιατί οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν εμπεριέχονται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» με τον τίτλο «Syros Comedy Show”; Ποιος Ξαρχάκος και ποια Βίσση; Εκεί να δεις sold out. Τι να τα κάνεις τα μεγάλα ονόματα, όταν τα δικά μας ταλέντα μένουν αναξιοποίητα;

Διαβάστε ακόμα