Εκδήλωση Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στη Σύρο

"Πάρε μέρος στην αλυσίδα"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στη Σύρο, με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν στον εθελοντισμό και ειδικότερα, στην προσφορά αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος για ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα.

Με το σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης», οι ειδικοί αιματολόγοι Στέλιος Γραφάκος, Αργυρώ Κουμαριανού και Χάρις Ματσούκα υπογράμμισαν τον ρόλο του εθελοντισμού και τη δύσκολη διαδικασία ανεύρεσης του συμβατού μοσχεύματος.

Όπως σημειώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, εκατομμύρια εθελοντές δότες είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών, πρόθυμοι να προσφέρουν αιμοποιητικό μόσχευμα, σε όποιον συνάνθρωπο το χρειάζεται.

Μικρός ο αριθμός εθελοντών δοτών στην Ελλάδα

Ωστόσο, ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός, περίπου 33.000, την ίδια ώρα που στην Κύπρο, η οποία έχει πληθυσμό δέκα φορές μικρότερο από την Ελλάδα φτάνουν τις 120.000.

Πρόσθεσαν δε, ότι ο μικρός αριθμός των εθελοντών στη χώρα μας, δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των δοτών αυξήθηκε κατά 50%, χάρη κυρίως στην εκστρατεία ενημέρωσης που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σε 30 συνολικά πόλεις.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ενώ μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευάγγελος Πανοηλίας.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές δότες μπορούν να απευθυνθούν στον Σύλλογο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου και στο τηλέφωνο 2281360556.