Επιτυχημένη η πρώτη εξόρμηση του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Πέντε λεπτά από τον χρόνο μας

Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης εξόρμησης αιμοδοσίας που πραγματοποίησε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης η υπηρεσία της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, σε συνεργασία με το δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η προσέλευση των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι διέθεσαν πέντε λεπτά από το χρόνο τους για να στηρίξουν τις προσπάθειες του τμήματος για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα νοσηλευομένων ασθενών τόσο στον τόπο μας, όσο και σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας ήταν αθρόα.

Σημειώνεται ότι στις εξορμήσεις αιμοδοσίας το αίμα που συλλέγεται, μεταφέρεται και συντηρείται στο τμήμα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων και παρέχεται στους ασθενείς που το χρειάζονται άμεσα. Η Αιμοδοσία του Γ.Ν. Σύρου κατέχει έως και σήμερα σύστημα πιστοποίησης για τις εξετάσεις των νοσημάτων των μονάδων αίματος, εξασφαλίζοντας ορθά ελεγμένο Ασφαλές και Ποιοτικό μεταγγιζόμενο αίμα.

Στόχος η ενημέρωση και η προσέλκυση νέων αιμοδοτών

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη ιατρός, Άντα Κωτσάνη, αναφέρθηκε στη γενικότερη καμπάνια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο μήνα το τμήμα της Αιμοδοσίας, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου στο δικό του χώρο και την εύκολη προσέλκυση αιμοδοτών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Έκρινε μάλιστα πως ανεξάρτητα από το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές την ευαισθησία της μέσα και από τη συμμετοχή της στο πολύτιμο έργο του Συλλόγου “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου”, χρειάζεται λίγο περισσότερο “σπρώξιμο”, κυρίως στις νέες γενιές. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα πραγματοποιεί ήδη ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία του νησιού, αλλά και τα προνήπια, προκειμένου να καταστήσει γνωστή στα παιδιά τη σημασία της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού, αλλά και να μεταδώσει το μήνυμα ότι η αιμοδοσία για τον άγνωστο συνάνθρωπό μας είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

Στο “κόκκινο” οι ανάγκες για αίμα

Αναφερόμενη στις υψηλές ανάγκες αίματος που καταγράφονται κατά καιρούς, η κ. Κωτσάνη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο εισάγει αίμα από την Ελβετία, προκείμενου να τις καλύψει άμεσα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η ανάγκη δεν γνωρίζει ηλικία, φύλο, εθνικότητα, μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός από εμάς ανά πάσα στιγμή. Αν συνεπώς υπάρχει σε κάθε οικογένεια τουλάχιστον ένας τακτικός εθελοντής αιμοδότης θα μπορεί να καλύψει τους συγγενείς 1ου βαθμού τη στιγμή που θα έχουν ανάγκη ή/και να δωρίσει μια φιάλη του όπου θέλει σε συνεργασία πάντα με το Νοσοκομείο που έχει πλήρη γνώση των αναγκών των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας της χώρας.

“Με τα χειρουργεία, τα συνεχή τροχαία ατυχήματα και κυρίως με την οικονομική κρίση, η οποία έχει υποχρεώσει τον κόσμο να πηγαίνει μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ιατρός. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η καμπάνια του τμήματος έχει φέρει ήδη θετικά αποτελέσματα, αφού η αιμοδοσία έχει αυξηθεί. Σε αυτό έχει συμβάλει και η δυνατότητα προσφοράς αίματος κάθε Τετάρτη και ώρα 17:00-19:00 από επιχειρηματίες και δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια να επισκεφτούν την υπηρεσία τις πρωινές ώρες.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξάρει και το έργο του Συλλόγου “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου”, ο οποίος έχει στηρίξει το αντίστοιχο τμήμα του Νοσοκομείου, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στη διαχείριση μέσω της μόνιμης γραμματέας τους. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι πρόθεση της υπηρεσίας είναι να συνεχίσει τις εξορμήσεις της για την ενημέρωση των δημοτών, αλλά και τη συγκέντρωση επαρκούς ποσότητας αίματος που θα μπορούσε να αποσταλεί και στην Αθήνα για την κάλυψη των εκεί αναγκών. Από την πλευρά της απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και στους σπουδαστές της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου, οι οποίοι όχι μόνο βοήθησαν στη διαδικασία, αλλά προσέφεραν και οι ίδιοι το αίμα τους για την ενίσχυση της σημαντικής αυτής προσπάθειας. “Νομίζω πως είναι μια καλή εμπειρία και γι' αυτά τα παιδιά και η αλήθεια είναι ότι μας βοηθούν πάρα πολύ”.

Δεν κοστίζει τίποτα

Καταλήγοντας, η κ. Κωτσάνη υπογράμμισε πως με την προσφορά αίματος από εθελοντές αιμοδότες σώζονται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς, που χρειάζεται να κάνουν μετάγγιση αίματος. Σημείωσε δε ότι το να δώσει κανείς αίμα διαρκεί μόνο πέντε λεπτά και δεν κοστίζει τίποτα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσέλκυσης αιμοδοτών είναι μέσω των υφισταμένων δωρητών αίματος και των οργανισμών αιμοδοσίας που ενεργού, αλλά και λειτουργούν ως “προσωπικοί αγγελιαφόροι”. Το μήνυμα “Σε Ευχαριστώ πολύ που προσέφερες αίμα και την επόμενη φορά φέρε και έναν φίλο σου μαζί” φαίνεται να είναι ένας πολύ απλός και όμως εύκολος τρόπος παρακίνησης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών για να καλύπτονται οι εκάστοτε ανάγκες.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης υπογράμμισε στην “Κοινή Γνώμη” ότι ο δήμος θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε κοινωνική προσπάθεια που έχει στόχο να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματική ανάγκη.

“Μέσα από τον εθελοντισμό, προσφέρουμε τον εαυτό μας”

Τέλος, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης τόνισε ότι η χθεσινή εξόρμηση ήταν “ένα παράδειγμα εξωστρέφειας του νοσοκομείου και μια από τις πρώτες δράσεις του τμήματος αιμοδοσίας”. Αφού απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό του νοσοκομείου, της νοσηλευτικής σχολής, του δήμου αλλά και τη Μητρόπολη, σημείωσε πως “μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία, προσφέρουμε τον εαυτό μας”. Πρόσθεσε ακόμα πως η λειτουργία του τμήματος αιμοδοσίας είναι υποδειγματική και οι ποσότητες αίματος κρίνονται ικανοποιητικές και επαρκείς για να τροφοδοτήσουν και άλλα κέντρα αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

Ετικέτες: