Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο η ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών της Σύρου ως ΔΙΕΚ

Τέλος καλό, όλα καλά

Ευχάριστη εξέλιξη για την Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, η οποία μετά τις πολύμηνες προσπάθειές της με στόχο τη συνέχιση τόσο της λειτουργίας της όσο και της παροχής επαγγελματικής κατάρτισης σε νεαρούς σπουδαστές του νησιού, τελικά δικαιώθηκε.

Με νέα συμπληρωματική απόφαση, η Σχολή της Σύρου, παρότι απουσίαζε αρχικά από τη λίστα του Υπουργείου με τις ΕΠΑΣ που διατηρούνται αλλάζοντας ωστόσο μορφή, εντάσσεται από κοινού με άλλες πέντε σχολές, το μέλλον των οποίων ήταν επίσης αβέβαιο, στη λίστα με εκείνες που από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσουν ως ΙΕΚ.

Κατόπιν της τροποποίησης και συμπλήρωσης της αριθμ. Γ4α/Γ.Π.12972/2015 Υπουργικής Απόφασης «Ίδρυση Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας» (ΦΕΚ Β ́ 1038), η ίδρυση των 42 Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης τροποποιείται σε ίδρυση 48 Δ.Ι.Ε.Κ.

Ποια νοσοκομεία αποκτούν ΔΙΕΚ

Ειδικότερα, εκτός από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» που βρίσκεται στη θέση 44 της λίστας, δικό τους ΙΕΚ αποκτούν το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο», το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, το Γ.Ν. Κιλκίς – Γ.Ν. – Κ.Υ. Γουμένισσας, το Γ. Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Τα Ινστιτούτα αυτά αποτελούν παραρτήματα των αντίστοιχων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ν.Π.Δ.Δ.) του Ε.Σ.Υ. όπου εδρεύουν και τα οποία τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας.

Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει στα ανωτέρω νοσηλευτικά ιδρύματα και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται η έναρξη λειτουργίας τους και το Νοσοκομείο στο οποίο θα στεγάζονται.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Διευθύντρια της ΕΠΑΣ κ. Ευγενία Νίκου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη νέα απόφαση του υπουργείου. «Οι προσπάθειές μας απέφεραν καρπούς και τελικά όλες οι σχολές που αρχικά ήμασταν εκτός, καταφέραμε να ενταχθούμε στη λίστα» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην απονομή των πτυχίων του σχολικού έτους 2014-2015, στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κ. ΕυάγγελοςΠανοηλίαςείχε χαρακτηρίσει την κατάργηση της Σχολής ως «μαύρο κρίκο στην ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου». Για το λόγο αυτό, η συνέχιση της λειτουργίας της με τη μορφή ΔΙΕΚ ικανοποιεί τόσο το προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους της Σχολής, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο παρέχει τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του.