Νέα διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού στους φορείς υγείας

  • Παρασκευή, 6 Ιουλίου, 2018 - 06:24

Με την ψήφιση του  ν. 4542/2018 (Α΄95),άρθρο 3, θεσμοθετείται νέα διαδικασία πρόσληψης και τοποθέτησης του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού, πλην Ιατρών.

Σύμφωνα με τη νέα εφαρμογή, οι δημόσιοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) που εποπτεύονται από τις Δ.Υ.Πε. (Νοσοκομεία και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), οι Δ.Υ.Πε,  το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο Ε.Ο.Φ, το Ε.Κ.Ε.Α, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», η Α.Ε.Μ.Υ για το Νοσοκομείο της Θήρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορούν να προσλαμβάνουν  επικουρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων για την κάλυψη των επιτακτικών τους αναγκών, ανεξάρτητα από την  ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων.

Στην έδρα κάθε Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) της χώρας, καταρτίζονται και τηρούνται ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά κατηγορία και κλάδο, για όλους τους κλάδους του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, στους οποίους μπορούν να εγγραφούν όσοι κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στους παραπάνω καταλόγους με κριτήρια και μοριοδότηση ανάλογη με αυτή του ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν : προυπηρεσία σε δομές Υγείας, με αυξημένη μοριοδότηση για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών,   ανεργία καθώς και κοινωνικά κριτήρια όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες, ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% κτλ.

Η πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας, αναμένεται να  πραγματοποιηθεί, με την έναρξη υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής loipoepikouriko.moh.gov.gr  την επόμενη βδομάδα. Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση εντός 15 ημερών. Στη συνέχεια, θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά Δ.Υ.Πε και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Οι Φορείς στο προαναφερόμενο διάστημα, θα προβούν σε αιτήματα έγκρισης πρόσληψης λοιπού προσωπικού, συνοδευόμενα από τις αντίστοιχές πιστώσεις. Όταν ένα αίτημα εγκριθεί, η αρμόδια Δ.Υ.Πε πρέπει να απορροφήσει και να τοποθετήσει το εγκεκριμένο προσωπικό από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που διαθέτει.

Με τη διαδικασία αυτή, το ΕΣΥ αποκτά για πρώτη φορά έναν αξιόπιστο και διαφανή μηχανισμό έγκαιρης κάλυψης αναγκών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διασφαλίζοντας έτσι την επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας.

Διασφάλιση θέσεων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, των νοσοκομειακών γιατρών και πρωτοβάθμιων σωματείων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στο λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Ο Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός και ο αναπληρωτής Υπουργός, Π. Πολάκης, εξήγησαν στους συνομιλητές τους ότι μέσα στον Ιούλιο θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπει την πρόσληψη 1.200 μόνιμων εργαζόμενων  σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) όλης της χώρας σε θέσεις και ειδικότητες που καλύπτει σήμερα το λοιπό επικουρικό προσωπικό. Η προκήρυξη αναμένεται να αναρτηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και έχει προβλεφθεί επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των προσλήψεων, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος έως τότε. Με αυτόν τον τρόπο το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού.

Μέσω αυτή της ρύθμισης το Υπουργείο Υγείας, αφενός αναγνωρίζει την σημαντική προσφορά του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ και αφετέρου καλύπτει με μόνιμο προσωπικό, πλέον, τις ανάγκες που εξυπηρετούσαν έως σήμερα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δίνοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση εργασίας στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι προφανώς στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλύπτονται οι ανάγκες του συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, κάτι που όμως μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου και με μεγαλύτερη ευχέρεια στη μεταμνημονιακή περίοδο. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, θα αξιοποιηθούν και άλλοι τρόποι κάλυψης κενών (πχ επικουρικό προσωπικό) με τη διασφάλιση ότι θα υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές και πλήρης εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που ομαλοποιήθηκε, τα τελευταία χρόνια, η καταβολή των υπερωριών, των εφημεριών, των αργιών και γενικότερα των πληρωμών στο σύστημα Υγείας, το υπουργείο θα διασφαλίσει την κανονικότητα στην αποζημίωση των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.