Οδηγίες για πλοία που βρίσκονται σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό

  • Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2020 - 06:31

Νεότερες οδηγίες προς τις υγειονομικές αρχές και τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό έστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μεταξύ αυτών, ορίζεται η στενή επαφή με κρούσμα COVID-19 στο πλοίο, η περιστασιακή επαφή, οι τρόποι μείωσης του κινδύνου εισαγωγής ατόμων με συμπτώματα στο πλοίο, αλλά και τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων σε αυτά.

Στο σχετικό κείμενο οδηγιών, όπου αναφέρονται όλοι οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως, όλες οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αποφάσισαν να αναστείλουν τα δρομολόγια για τους επόμενους μήνες (ενημέρωση από τις 18 Μαρτίου 2020), ενώ πολλά κράτη μέλη αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν τους λιμένες τους για κρουαζιερόπλοια με άμεση εφαρμογή.

Τα κρουαζιερόπλοια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία επιστροφής στο “home port” (λιμάνι που επιλέγεται από την εταιρία  για την εκκίνηση της κρουαζιέρας και τον κυρίως εφοδιασμό)” εντός της Ευρώπης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπορέσουν τα πλοία αυτά να εισέλθουν στους λιμένες, να αγκυροβολήσουν και να αποβιβάσουν επιβάτες και πλήρωμα για επαναπατρισμό, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση ασφάλειας ή / και ανθρωπιστική με τα πλοία να βρίσκονται στη θάλασσα. Μετά από αυτό, τα πλοία θα αγκυροβοληθούν για αρκετές εβδομάδες στους «home ports» κρατώντας επί του  πλοίου τον απαραίτητο, περιορισμένο αριθμό πληρώματος για την ασφαλή ειτουργία των πλοίων.

1. Συμβουλές για να επιτρέπεται στα πλοία να εισέρχονται στους λιμένες και να σταθμεύουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Το άρθρο 28 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005) αναφέρεται ότι «...δεν θα απαγορεύεται σε ένα πλοίο ή αεροσκάφος να προσεγγίζει οποιοδήποτε σημείο εισόδου για λόγους δημόσιας υγείας. Εάν, όμως το σημείο εισόδου δεν είναι εξοπλισμένο για την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας στο πλαίσιο του παρόντος Κανονισμού, τότε μπορεί να δοθεί διαταγή στο πλοίο ή αεροσκάφος να συνεχίσει με δικό του κίνδυνο στο πλησιέστερο κατάλληλο σημείο εισόδου που του διατίθεται, εκτός εάν το πλοίο ή αεροσκάφος έχει λειτουργικό πρόβλημα που θα καθιστούσε αυτή την παράκαμψη μη ασφαλή». Επιπλέον, «...δεν θα απαγορεύεται σε πλοία ή αεροσκάφη η ελευθεροκοινωνία από Κράτη Μέλη για λόγους δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, δεν θα τους απαγορεύεται η επιβίβαση ή η αποβίβαση, εκφόρτωση ή φόρτωση φορτίου ή εφοδίων, ή η λήψη καυσίμων, νερού τροφίμων και προμηθειών.

Τα Κράτη Μέλη μπορεί να υποβάλουν τη χορήγηση ελευθεροκοινωνίας σε προηγούμενη επιθεώρηση και, εάν βρεθεί πηγή λοίμωξης ή μόλυνσης στο πλοίο ή αεροσκάφος, την εκτέλεση της απαραίτητης απολύμανσης, απεντόμωσης ή μυοκτονίας ή άλλων μέτρων που απαιτούνται για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης...». Συνιστάται στα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ να αποδέχονται να αγκυροβολούν τα πλοία που φέρουν μέλη πληρώματος, στους λιμένες ή στις εγκαταστάσεις ξηρού δεξαμενισμού πλοίων με ασφάλεια για την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και μέχρι να συνεχιστούν οι δραστηριότητές τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο φορέας εκμετάλλευσης του πλοίου θα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους της χώρας σχετικά με τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς και το σχετικό νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στα πλοία που έχουν αγκυροβολήσει σε λιμένα της χώρας.